TROYA
60 ülkede 1250 gösteri yapıp 10 milyon izleyiciye ulaşan Anadolu Ateşi’nin yaratıcısı Mustafa Erdoğan yeni gösterisi Troya için gün sayıyor. Erdoğan, 7 yıl önce yazdığı ve üç yıldır üzerinde çalıştığı projeyi 8 Nisan’da İstanbul Gösteri Merkezi’nde sahneleyecek. Yeni gösterisi için heyecanlanan Erdoğan, “Troya gelmiş geçmiş en güzel sahne eserlerinden biri olacak ve dünya klasiğine dönüşecek” dedi.
Anadolu Ateşi’nin ardından Troya... Neler hissediyorsunuz?
Çok büyük ölçekli bir sanat yapıtını çok büyük kadroyla ve çok büyük ayrıntıyla tamamlamış olmak sona getirmiş olmak, müthiş bir heyecan birikimine neden oluyor. 8 Nisan’da elimi kolumu nereye koyacağım, o kadar çok heyecanlıyım ki.
Troya yapmak çok zor birşey. Yaşar Kemal’e ’Abi Troya’yı sahneye koyacağım’ dediğimde ’Yapamazsın oğlum’ dedi. Daha sonra anlattım kafamdakileri ’Müziğini Zülfü yapsın o zaman’ dedi. Onu ikna edebildim birkaç konuşmadan sonra. Oyun bütün dünyayı ikna edebilecek diye düşünüyorum.
120 dansçı var. Türkiye’nin dışında dansçılar da yer alıyor mu?
Yüzde 90’u Türk dansçıların. Bu sene 12 yabancı dansçımız var. Hollandalı, Gürcü, Rus, Ukraynalı.
3.5 milyon euroluk bir bütçeniz var?
Vodafone, Gloria Otelleri, Garanti Bankası sponsorlarımız. Kültür Bakanlığı’nın tanıtım fonunun bir desteği var. Kültür Bakanı izledi provalarımızı. 500 bin YTL civarında bir destek verdiler.
RAKAMLARLA TROYA
* 150 robot kullanılıyor.
* 150 bin Watt enerji harcanıyor.
* 2 bin kostüm
* 12 bin metre kumaş kullanıldı.
* 450 çeşit kumaş kullanıldı.
* 170: Danscıların kırdığı kemik sayısı.
* 1000 metrekare sahne.
* 7200 toplam prova saati.
* 2,5 ton kostümlerin ağırlığı.
* 5 bin 400 saat müziklerin yapım aşaması.
* 850 başlık.
* 300 çift ayakkabı
* 10 ayrı kostüm atölyesi
* 200 çift dans ayakkabısı.
* 500 kolye
* 500 bilezik
* 3000 adet sarı lira
* 2000 adet özel yapım çiçek
* 3500 parça makyaj malzemesi
* 2500 metre keçe kumaşı Özbekistan’da özel olarak dokutuldu.
* 2000 metre şifon elde özel olarak boyandı.
* Yücel Arzen’in yaptığı müzikleri Prag Flarmoni Orkestrası çaldı. Dünyanın en önemli virtüözlerinden Gheorghe Zamfir, Civan Gasparyan ve Vassilis Saleas eşlik etti.
Vatan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...