Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, tüketicilerin 2010 yılını, bankalara 165 milyar lira borçlu olarak kapattığını söyledi.
Kaya, yaptığı açıklamada, tüketicilerin özellikle 2008 yılında baş gösteren ekonomik krizin ardından kredi kartı ve tüketici borçlarının arttığını ifade etti.
Tüketicilerin 2010 yılını bankalara 165 milyar lira borçlu olarak kapattığını belirten Kaya, bu borcun 123 milyar lirasını kredi, 42 milyar lirasını ise kredi kartı borçlarının oluşturduğunu ifade etti.
Kaya, 2007'de 25 milyar lira olan kredi kartı borçlarının 4 yılda yüzde 68 oranında artarak 42 milyar liraya çıktığını, aynı süreçte 2 milyar lira olan takipli kredi kartı borçlarının yüzde 110 oranında artarak 4,2 milyar liraya yükseldiğini bildirdi.
2007'de 58 milyar lira olan tüketici kredilerinin de yüzde 121 oranında artarak 123 milyar liraya ulaştığını anlatan Kaya, 2007'de 0,7 milyar lira olan takipli tüketici kredilerinin de yüzde 580 oranında artarak 4 milyar liraya yükseldiğini kaydetti.
Kaya, 2008 mali krizi ile birlikte tüketicinin borçlarında takibe alınmada artış yaşandığını ifade ederek, ''GSMH rakamlarına göre daha fazla artan borçlanma rakamları gelir dağılımındaki uçurumun artışıyla birlikte birçok tüketicinin çöküşüne, ailelerin dağılmasına neden olmaktadır'' dedi.
TÜKETİM TUTSAKLIĞI
''Önce harca sonra öde'' politikasını desteklemek için kullandırılan cazip krediler ve reklamların etkisinin tüketicinin tasarruf etmesini engellediğini belirten Kaya, şöyle konuştu:
''Biriken banka borçları nedeni ile tüketiciler öncelikli olarak banka borçlarını ödemeye çalışmaktadır. Tıpkı eski filmlerde olduğu gibi; köyün zengin ağasına çalışan marabalar statüsüne düşmektedirler.
Tüketiciler 2011 yılı ile birlikte tüketim tutsaklığından kurtulmalı, cazip görünen kredi teklifleri ve reklamlara kanmaksızın kendi özgür iradeleri ile harcama politikalarını oluşturmalıdır.''
Kaya, tüketicileri, yılbaşı nedeni ile sunulan cazip kredilere kanarak, kısa süreli tatil için uzun vadeli borçlanmadan da sakınmalarını istedi.
A.A
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...