ANKA’nın edindiği bilgiye göre, Park Holding’in EPDK başvurusunda, kurulacak nükleer enerji santralının teknolojisi, “Zenginleştirilmiş uranyumla çalışan basınçlı su reaktörü” olarak açıklandı.
Şirketin başvurusu uygun bulunursa, 49 yıllığına üretim lisansı verileceği bildirildi. Buna göre, şirket Enerji Bakanlığı’nın yapacağı ihaleye girmek için önkoşul olan lisansı ilk alan kuruluş olacak ve bu çerçevede 49 yıllık üretim hakkı bulunacak.
PİYASAYA SATACAK
Başvurunun 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na göre yapılması da sektörde yankı uyandırdı. Park Holding’in başvurusunda, alım garantisi istenmezken, üretilecek elektriğin özel sektöre satılacağının kayıt altına alındığı öğrenildi. Türkiye’nin en büyükleri de dahil olma üzere özel sektör şirketleri, Enerji Bakanlığı ile görüşmelerinde, alım garantisi olmaksızın nükleer santral kuramayacaklarını bildirmişlerdi.
Başvuruyu inceleme alan EPDK, mevzuattaki, “Nükleer enerjiye dayalı üretim tesisi kurmak üzere başvuru yapılması ile başvuruları inceleme ve değerlendirmeye alınarak sonuçlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar kurum tarafından çıkarılacak tebliğ ile düzenlenir” hükmünün uygulanması gerektiği sonucuna vardı. Tebliğ çıkarılmasının çok uzun bir süre almayacağı ifade edildi.
Park Holding, Mersin Akkuyu için başvuruda bulunarak, süre avantajı da yaratmış oldu. Son dönemde nükleer santral için öncelikli yer olarak gündeme gelen Sinop’un, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yer lisansı olmadığı için, Mersin’in tercihi, birkaç yıl alabilecek bir aşamanın atlanması olanağını ortaya çıkardı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |