Financial Times’da yer alan bir rapora göre, bazı ülkeler internette sansür için yeni teknikler geliştiriyor ve kullanıcıları takip ediyor. Gazete sansürcü ülkeler arasına Türkiye’yi de kattı.
Gazete, “İnternet’te gerçek anlamda bir sansürün uygulanması imkansız. Ancak bazı ülkeler, siyasi içerikli internet sitelerini sıkı bir şekilde takip ediyor. Türkiye ve İran’ın da aralarında bulunduğu ülkeler, YouTube gibi görüntü paylaşım sitelerine erişimi engelliyor” iddiasında bulundu.
İngiliz Financial Times gazetesindeki bir rapora göre, bazı ülkeler, yeni teknikler geliştirerek kullanıcıları da takip etmeye başladı.
ABD, Kanada ve İngiltere’de önde gelen üniversiteler tarafından yürütülen “açık ağ projesi” kapsamında hazırlanan raporu yayımlayan İngiliz Financial Times gazetesi, bu konuda, görüntü paylaşım sitesi YouTube’a erişimin Türkiye’de kısa süreli de olsa engellenmesi örneğini veriyor.
40 ülkede yapılan incelemelere dayanılarak hazırlanan rapora göre, internete erişimi düzenli olarak engelleyen ülkeler arasında İran, Suudi Arabistan, Birmanya, Tunus ve Özbekistan öne çıkıyor. Bu ülkeler dışında Çin, Vietnam, Küba, Suudi Arabistan, Suriye, Myanmar, Maldiv Adaları ve Kuzey Kore de siyasi içerikli internet sitelerine sansür uyguluyor. Bu ülkeler, yasaklara uymayan internet kullanıcılarına da hapis cezası verebiliyor.
Rapora göre, yeni sansür teknikleri de internetle paralel bir gelişim gösteriyor. Bazı ülkeler, internet sitelerine erişimleri dönemsel olarak engelliyor. Buna örnek olarak Çin’in internet ansiklopedesi wikipedia’ya erişimi engellemesi ve Pakistan’ın google’ı yasaklaması veriliyor.
Sansürcü devletler ayrıca, bilgisayarın ip (ay-pi) numarasına göre kullanıcıların bağlantısı engelleyebiliyor. Arama motorlarına girilen sözcükleri filtreleyerek zararlı içerik takibi yapabiliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...