Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından üç ayda bir yayımlanan ''Konjonktür Değerlendirme Raporu''nda 2009 yılında ekonominin yüzde 5,2 daralacağı tahminine yer verildi.
Nisan ayı TÜSİAD Konjonktür raporunda, 2009 yılında ekonominin yüzde 4,1 daralacağı tahmininde bulunulduğu ve yerel seçimlerin geride bırakılmasının ve mart ayında açıklanan önlem paketlerinin, nisandan sonra ekonomideki olumsuz gidişatın derinleşmesini engelleyeceğinin belirtildiği hatırlatıldı.
Söz konusu değerlendirmelerin yapıldığı nisan ayından bu yana geçen süre içinde, tahminleri etkiyen bazı gelişmeler meydana geldiğine işaret edilerek, IMF anlaşmasının sonuçlandırılmamasının, büyüme perspektiflerini sınırladığı belirtildi.
Maliye politikasında bütüncül bir çizgi izlenmiyor olmasının, bütçe performansının giderek bozulmasına yol açtığı ifade edilen raporda, enerji fiyatlarında son aylarda görülen düşüşler ile Türkiye'nin başlıca ihracat pazarı olan AB ekonomisinde beklenen toparlanmanın gecikmesinin, cari açıktaki toparlanmayı beklentilerin altına çektiği, bu gelişmeler üzerine 2009 yılı temel büyüklüklerinin aşağı yönlü revize edildiği kaydedildi.
Raporda, 2009 yılı Temmuz ayı itibariyle elde olan son verilere göre yapılan güncellemelerin, ekonomideki daralmanın daha şiddetli olacağına işaret ettiğine değinilerek, şu değerlendirmelere yer verildi:
''2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 22 gerileyen sanayi üretimi, nisan ve mayıs aylarında da yüzde 18,5 ve yüzde 17,4 gerilemiştir. Böylece 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 13,8 daralan ekonominin, ikinci çeyrekte de yüzde 8,4 gerileyeceği tahmin edilmektedir.
Tüketici ve reel kesim güveninin toparlanıyor olması, stokların mevsim normallerinin altına inmiş olduğuna ilişkin göstergeler ve bazı Avrupa ülkelerinde ekonominin toparlanma sürecine girdiğine ilişkin veriler, yılın ikinci yarısında ekonominin yavaş bir toparlanma sürecine girebileceğine işaret etmektedir. Bu durumda, ekonomideki daralmanın şiddetinin ikinci çeyrekten itibaren azalacağı ve son çeyrekte pozitif büyüme hızı elde edilebileceği düşünülmektedir.
Ekonomi yılın son çeyreğinde büyümeye geçse de toparlanma zayıf ve yavaş olacaktır. Son çeyrekte yüzde 3,7 olarak hesaplanan büyüme hızına rağmen, yılın bütünü için ekonominin yüzde 5,2 küçüleceği tahmin edilmektedir.''
YIL SONU DOLAR KURU TAHMİNİ 1,55 LİRA
Raporda, enflasyonun, Merkez Bankası öngörüleri doğrultusunda şekilleneceği, yıl sonunda TÜFE enflasyonunun yüzde 5,5'e gerileyeceği öngörüsünde bulunuldu.
Krize karşı alınan maliye politikası önlemlerinin, bütçe harcamalarında artışa yol açmışken, ekonominin daralmasının, vergi gelirlerini azalttığına işaret edilerek, bu durumun bütçe üzerinde baskı yaratacağı ve GSYH'ya oran olarak bütçe açığının yüzde 6'ya ulaşacağı, faiz dışı bütçe dengesinin ise yüzde 1 açık vereceği tahmin edildi.
Ekonomideki daralmanın, dış ticaret açığını düzeltici etki yaptığı vurgulanan raporda, yılın ilk yarısında çok düşük yurt dışı ve yurt içi talebe bağlı olarak ihracat ve ithalatın hızla daraldığı, ikinci yarıda, yurt içi talebin kıpırdanacağı ve stok erimesi nedeniyle ithalatın tekrar hızlanacağı düşünüldüğü kaydedildi.
Son aylarda enerji fiyatlarında görülen artış ve TL'de görülen değerlenmenin de ithalat faturasını olumsuz etkileyeceğine dikkati çekilerek, ''Böylece yıl toplamında ithalat 145, ihracat 103, cari işlemler açığının ise 17,5 milyar dolar olması beklenmektedir'' denildi.
Raporda, şunlar kaydedildi:
''Kurlarda ilk çeyrekte görülen değer kaybının yılın kalanı için söz konusu olmayacağı düşünülmektedir. Yıl sonuna kadar reel kurun mevcut seviyesini koruyacağı beklenmektedir. Yıl sonu dolar kuru tahmini 1,55 lira civarındadır.
Merkez Bankasının faiz indirim politikası piyasa faizlerinde de düşüşe yol açmaktadır. Ancak bozulan mali disiplin ve artan kamu borç yükü dikkate alındığında, yılın kalanında dengeleyici önlemler alınmaması ve Orta Vadeli Program ile kredibilitesi yüksek bir ekonomik çerçeve ortaya konulmaması durumunda faizlerin yıl sonuna doğru artma eğilimine girmesi riski vardır.''
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...