Örgütün raporuna göre, kadınlara yönelik cinayetlerin yüzde 38'i birlikte oldukları kişiler tarafından işlenirken, hedef oldukları şiddet kadınları depresyon ve diğer sağlık sorunların ana nedeni.
İlgili Konular
Sağlık
Örgütün Başkanı Margaret Chan, kadınlara yönelik şidderi ''salgın düzeyinde küresel bir sağlık sorunu'' olarak niteliyor.
Rapor, bu tür saldırılara yönelik hoşgörüye de dünya genelinde son verilmesi çağrısı da içeriyor.
Rapor ayrıca, kadınlara yönelik istismarı önlemek ve mağdurları korumak için yeni bir rehberin hazırlanması önerisinde de bulunuyor.
WHO'nun yanı sıra Londra Hijyen ve Tropikal Tedavi Merkezi (LSHTM) ve Güney Africa Sağlık Araştırmaları Konseyi'nin (SAMRC) de katılımıyla yürütülen çalışma, fiziksel ve duygusal tacizin etkilerini ayrıntılandırmak açısından en sistemli araştırma olarak niteleniyor.
Araştırmayı yürüten isimlerden Prof. Charlotte Watts, ''Yeni veriler, kadına yönelik şiddetin son derece yaygın olduğunu ortaya koyuyor'' dedi.
Watts, kadınların küresel düzeyde yaşadıkları bu sağlık sorununun altında yatan nedenleri çözmek için gerekli yatırımların hızla yapılması çağrısında da bulundu.
Dünya çapında kadına yönelik şiddetin en yaygın olanı en yakınındaki, birlikte olduğu kişi tarafından uygulanıyor.
Dünyada kadınların yüzde 30'unu etkileyen bir sorun bu.
Cinayet kurbanı kadınların yüzde 38'i eşleri ya da sevgilileri tarafından öldürülmüş.
Fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kalan kadınların yüzde 42'si, bu şiddet nedeniyle yaralanmış.
Şiddete maruz kalan bir kadının depresyon ya da ansiyete sorunları yaşama riski şiddet görmemiş bir kadından 2.5 kat daha fazla.
Bu şiddet partnerinden geliyorsa benzer sorunların yaşanma olasılığı iki kat artıyor.
Mağdurların alkol, kürtaj, cinsel yolla bulaşan hastalık ve HİV sorunlarıyla karşılaşma riskleri artıyor.
Türkiye'de partnerinin şiddetine maruz kalan kadınların oranı yüzde 25. Bu oran İngiltere'de yüzde 23, İran ve Irak'ta yüzde 37, Latin Amerika'da ise yüzde 29.8.
BBC TÜRKÇE
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...