Dolarda son günlerde meydana gelen dalgalanmalar, iş dünyası tarafından yakından takip ediliyor.
Önceki hafta 1,45 liraya gerilemesinin ardından geçen hafta 1,5 lirayı aşan dolar dün günü 1,47'den kapattı. Dolardaki hareketliliği değerlendiren Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, dolar ve altın parametrelerinde çok hızlı bir yükseliş beklentisine girilmemesi gerektiğini söyledi. Toğuç, birkaç ay sonra özel sektörün borç ödemelerinin olduğunu ve bu zamana doğru dolarda yukarı yönlü hareketlerin görülebileceğini belirtti. Toğuç, doların seyri ile ilgili olarak, "Amerika likiditeyi piyasalardan çekerse, Euro-dolar paritesine bağlı olarak, dolarda değer kazancı olabilir. Ama bunun çok ciddi yükseliş yaratacağını düşünmüyoruz. Kurun 1,50-1,56 seviyesi arasında kalacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
Sanayati üretiminin yüzde 8,6 azalmasıyla ilgili olarak Nurhan Toğuç, sanayi üretimi datalarının beklenenden kötü geldiğini, bu rakamların GSMH'daki toparlanmanın geciktiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Toğuç, piyasalarda olumlu bir havanın hakim olduğunu belirterek, özellikle gelişmekte olan Avrupa bölgesinin 3. çeyrek büyüme ve enflasyon datalarının açıklanacağını ve onların ekonominin gidişatını tayin etmekte çok etkili olacağını söyledi. Toğuç, G20 ülkelerinden para akışının sorun olmadığı sinyallerinin geldiğini ifade ederek, toparlanmanın biraz geçici olacağını ve aşağı yönlü hareketlerin devam edeceğini düşündüklerini belirtti. Avrupa ve Amerika'nın merkez bankalarının faiz artırım sürecine girip girmeyecekleri kararlarının piyasalar açısından önemli olduğunu vurgulayan Toğuç, faiz artırımının gerçekleşmediğini ve bunun olumlu bir sonuç olduğunu ifade etti. Toğuç, Avrupa Merkez Bankası'nın 2010'un ilk yarısında faizleri yukarı yönlü artıracağı beklentisinin oluştuğunun altını çizerek, bunun da Türkiye'deki faizler üzerinde baskı oluşturduğunu dile getirdi. Toğuç, borsadaki endekslerin önceki haftalara göre düşük seyrettiğine dikkati çekerek, bir düzelme trendinin görüldüğünü vurguladı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...