Geleceğin polis şefleri ve müdürlerini yetiştiren Polis Koleji ise başvuruların gözdesi. Ortaokul mezunu 250 öğrencinin alındığı Polis Koleji sınavlarına tam 306 bin 855 aday katıldı. 6 bin 365 adayın alındığı iki yıllık Polis Meslek Yüksek Okulları’na 79 bin 154 kişi, 9 bin 500 üniversite mezununun alındığı Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne 16 bin 290 kişi başvurdu. 86 kontenjanı bulunan Polis Akademisi Başkanlığı’nın sınavlarına başvuranların sayısı ise 177.
REKOR BAŞVURU
2006’DA 16 bin 201 öğrenci kontenjanı için ülke genelinde açılan sınavlara toplam 402 bin 476 ortaokul, lise ve üniversite mezunu genç katıldı. Polis olmak için birbirleriyle yarışan gençlerden 16 bin 201’i başarılı olabildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Anadolu Üniversitesi ile yaptığı protokolle lise mezunu polislerin iki yıllık ‘polis meslek eğitimi ön lisans’ programına katılması, iki yıllık Polis Meslek Yüksek Okulu ve polis meslek eğitimi ön lisans programı mezunlarının da sınavsız olarak dört yıllık lisans programlarına doğrudan kayıt yaptırması sağlanmıştı.
DOKTORALI POLİS ŞEFİ
2003-2004 öğretim yılında başlatılan polis meslek eğitimi ön lisans programına 87 bin 217 polis kayıt oldu. Bunlardan 24 bin 876’sı eğitimlerini tamamlayarak mezun oldu. Komiser, başkomiser, emniyet amiri ve şube müdürü rütbesindeki polis şeflerine yurt dışında doktora ve master imkanı sağlandı. ABD’de 143, Almanya’da iki, Belçika ve Fransa’da bir, İngiltere’de ise beş olmak üzere toplam 152 polis şefi doktora yapıyor. Biri Almanya’da olmak üzere 23 polis amiri de ABD de master yapıyor.
2010’da eğitim çıtası yükseliyor
EMNİYET teşkilatının mezun verdiği eğitim kurumları arasında; Polis Akademisi Başkanlığı, Ankara ve Bursa’da Polis Kolejleri, 24 adet Polis Meslek Yüksek Okulu ile dokuz adet Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü bulunuyor. 2010’da ise polislerin yüzde 99’unun en az iki yıllık yüksek okul mezunu olması öngörülüyor. Halen ülke çapında 181 bin 196 polis görev yapıyor.
En büyük sıkıntı özlük hakları
EMNİYET teşkilatında görevli 181 bin 196 polisin ortak sorunu ‘özlük’ hakları. Tayin ve terfilerde de büyük sıkıntı yaşanıyor. Diğer devlet memurları yılda 249 gün, toplamda bin 900 saat mesai yaparken, bir polis memuru yılda 313 gün, toplamda ise 3 bin 760 saat fazla mesai yapıyor. Fazla mesai ücretleri de ödenmiyor.
Anayasının eşit işe eşit ücret dengesinin polisler için uygulanmadığı iddia ediliyor. Bir yetkili ‘Devletin güvenlik organları arasında eşitlik olmalı. Polisler de MİT ve askerlerin özlük haklarına kavuşturulmalı. Emekli olduğumuzda maaşımız 3’te 1’e düşüyor. Ancak askerler ya da MİT mensupları daha şanslı’ dedi.
Diğer kamu personeli nüfusa kayıtlı olduğu ilde çalışma imkanı bulurken, bu sistem polisler için uygulanmıyor. Çeşitli rütbelerdeki polisler ‘Sürekli çıkan rotasyon ve tayinler yüzünden aile düzenimiz altüst oluyor. Görevde iken dört yıllık üniversiteyi bitirmemiz halinde birinci dereceye yükselemiyoruz’ dediler.
İşsizlik talebi artırdı
POLİS olmak isteyenlerin sayısındaki artışa sosyologlardan ilginç yorumlar geldi. Türk polisinin kültürü ve sosyalleşmesi konularında yaptığı bilimsel çalışmalarıyla tanınan Hacettepe Üniversitesi’nden Sosyoloji Profesörü Ali Çağlar ‘Bu sosyal bir sorun. İşsizlik çok yüksek olduğu için. KPSS gibi sınavlarda başarılı olamayan lise ve taşra üniversitelerinden mezun olanlar polisliği tercih ediyor’ dedi. Çağlar, şöyle devam etti: Polislik, güvenli, hayat garantisi, sağlık güvencesi olan bir devlet kapısı olarak görülüyor. Üniformanın da psikolojik etkisi var. Onun verdiği gücün manevi tatmini önemli etken.
Güvenlik Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Önder Aytaç da üniversite mezunlarının dahi iş bulamadığı için işsizlerin polisliğe yöneldiğini söyledi.
STAR
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |