E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Tatlı Para Dönemi Sona Erdi! ÇÜNKÜ...

Geçen yıllarda olduğu gibi yüksek getiriler elde etmek zor. Neden?

29.03.2009 - 08:34
Tatlı Para Dönemi Sona Erdi!

Merkez Bankası, küresel krizle birlikte dünya çapında uygulanan 'sıfır faiz' politikasını, gecelik faizlerde yaptığı hızlı hamlelerle izlerken, mevduatta artık 'tatlı kazanç' dönemi sona erdi. TL faizin cazibesini kaybetmesine rağmen küresel piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle seçeneklerin de sınırlı olduğu bugünkü koşullarda yatırımcıların kafası karışık. Şu sıralar kıyıda köşede birikimi olanlar, 'Acaba para mı nereye yatırsam?' sorusunu sıkça sorar oldu. AKŞAM Gazetesi olarak biz de bu soruyu, uzmanlara yönelttik. Yatırımcıları, 'riski seven veya sevmeyen' diye ikiye ayıran yetkililer, yatırım yapılacak enstrümanın vadeye göre değişebileceğini belirtiyor. Uzmanlara göre, kısa vadede; riske duyarlı olanlar için yüzde 5'lik yıl sonu enflasyon beklentisi dikkate alınırsa mevduat, likit fon cazip. Riski sevenlere üçte iki TL, üçte bir döviz seçeneği sunulurken, uzun vadede altın ve hisse senedi favori.

Bu arada seçim sonrası IMF anlaşmasının imzalanması halinde yurtdışından kaynak girişinin hızlanacağı, euro-dolar paritesinin de 1.40'lı seviyelere geleceği beklentisiyle doların iç piyasada 1.50'ye kadar gerileyeceği tahmin ediliyor. Bu tahmine dayanarak 'uzun vadede sabit getirili enstrümanlardan şaşmayın' diyenler de var.

Üçte iki TL, üçte bir döviz yatırımı
l Finansbank Özel Bankacılık Müdürü Murat Sağman: TL mevduat faizleri düşse de yine de faizler hala cazip. Örnek olarak hem euronun hem de dolar mevduat faizin neredeyse 3 katı. Bu faizler diğer gelişmekte olan ülkeler ve gelişmiş ülkelere göre de cazip. Cazip yatırım enstrümanı olarak TL mevduat, TL tahvil ve bono hala cazip. Üçte iki TL, üçte bir döviz gibi hala. Dünya değişiyor. Eski ezberler bozuldu, yüksek faiz getirisi kalmadı. Türkiye de mevduat faizi düşse de diğer gelişmekte olan ülkelere göre cazibesini koruyor. Yüzde 5 enflasyon beklentisi dikkate alınırsa, yüzde 10 faiz seviyesinden hala reel getiri alıyorsunuz.

Mali yapısı güçlü şirket hissesi alın
l Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı: Vade çok önemli. Kısa vadede mevduat ve likit fonlar olabilir. Uzun vadeli bir yatırım ise kısa zamanda ihtiyaç duymayacağı birikimini hisse senedi tarafında yavaş yavaş alıma geçerek değerlendirebilir. Borsa yatırımında, temettü verimliliği yüksek şirketleri dikkate alsınlar. Gelecek aylarda daha defansif enerji, telekom, gıda perakendeciliği gibi sektörlere yatırım düşünülebilir. Hisse fiyatlarının çok düştüğü otomotiv, bankacılık, dayanıklı tüketim ve bazı çimento hisseleri, bunlar içerisinde mali yapısı güçlü, yönetimine güven duyulan şirketler arasından seçim yapılabilir.

Riski sevmeyen için mevduat hala cazip
l Halk Yatırım Menkul Değerler Hazine Müdürü Ali İhsan Çamçı:
 Riski sevmeyen yatırımcılar için mevduat oranları, Hazine bonosu faizlerinden daha iyi. Dünya çapında sıfır faiz politikası uygulanıyor. MB faizleri hızlı bir şekilde indiriyor. Yıl sonuna kadar da yarım puan ila bir puan arasında indirebilir. Bir anlamda dünyaya uyum süreci yaşayacağız. Kamuoyu araştırmalarına göre AKP'nin yüzde 40 ila 45 arasında bir oy potansiyeli var. Seçimler hükümetin elini rahatlatacaktır. Seçim sonrası imzalanacak IMF anlaşması ve alınacak ekonomik tedbirlerin yanı sıra euro-dolar paritesinde euro lehine gelişmelerle dolar-TL kurunun iki-üç ay içerisinde 1.50 seviyesine gelebilir. Uzun vadede sabit getirili enstrümanlara yatırım yapanlar daha kazançlı çıkacak.

Uzun vadede altın kısa vadede likit fon
l Akbank Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder: 'Biz genellikle özel bankacılık müşterilerimize mevduatın yanında obsiyon işlemi yapıyoruz. Uzun zamandır altın tavsiye ettik. Bir müddet buralarda altın fiyatları gelgit yapabilir. İki senelik süreçte çok daha yüksek seviyeleri görebilir. Faizlerdeki düşüşün ardından B tipi veya likit fonlar son aylarda iyi kazandırdı.   Daha büyük birikimi olanlara döviz öneriyorum. Seçimlerden sonra ne olacağı belli olmaz.  Birkaç aylık dönemde dövizin, TL karşısında yükseleceğini tahmin ediyorum. Hisse senedinde yıl içerisinde çok iyi alım fırsatları çıkabilir ama global piyasalarda henüz kalıcı dönüş başlamadı.

Akşam

YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
zeyna 23 Mart 2009 Pazartesi 20:40

haksızlığa uğrayan partiyi o haksızlığa uğratanı indirende olur elbet

Yorumu oyla      18      10  
gökhan 23 Mart 2009 Pazartesi 19:01

durma ilerle alperenler seninle

Yorumu oyla      18      10  
SONGÜL AYDIN 23 Mart 2009 Pazartesi 12:23

Büyük Birlik Partisini görmek istemeyen medya... Birgün görmek zorunda kalacaksınız... Çok yakında. Adaletsiz bir seçim kampanyası zaten var. Medyada buna ortak oluyor.

Yorumu oyla      18      10  
haydar 23 Mart 2009 Pazartesi 09:12

samanyolu tvdeki ve sözüm ona sağ fikriyatlı olduklarını iddia eden fakat bahsettiğim sağcılıkla hiç alakası olmayan haber kanallarına ve sitelerine sadece lanet ediyorum.nedeni seçim boyunca b.b.p nin başarı çıtasını ve halkın teveccüğünü yayınlamamak için azami gayret sarfettininz.yazıklar olsun size.zaten aydın doğanın kanallarını ve gazetelerini biliyoruz.onları anladıkta size ne oluyor onu anlamadık yazıklar olsun.size ve iktidar yalakalığına rağmen,illede BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ.GELİYORUZ....

Yorumu oyla      18      10  
Kör İrfan BULUT 23 Mart 2009 Pazartesi 00:45

BBP Dürüst ve ilkeli siyaset yapıyor. BBP Kadroları şaibesiz. BBP Plan ve projeleriyle konuuluyor. BBP Meydanlarda ağız dalaşı yerine, insnanların karşılaştıkları her türlü soruna ilkeli ve kalıcı çözüm önerileri getiriyor. BBP Ülke genel bütçesinden pay almadan kendi imkanlarıyla siyaset yapıyor. BBP Lobileirn kobilerin değil halkın kendisi. BBP İsitkbal vaad ediyor. İstikbalime garantör olanların destekçisiyim. Kör İrfan BULUT 0542 622 31 41

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
G-20'nin Korkunç Maliyeti:
Uluslararası medya tarafından dünya liderlerinin son 50 yılda yaptıkları ...
Soros Umudunu G-20'ye Bağladı:
Para sihirbazı olarak bilinen ünlü spekülatör George Soros, 2 Nisan’da ...
MALEZYA'NIN TEFECİ SİLAHI:
Malezya’da mali açıdan zorda olanlara illegal olarak kredi sağlayan ve ...
 
Benzin ve Motorine 4 Kuruşluk Zam
Benzinin perakende satış fiyatı 4 kuruş, motorinin perakende satış fiyatı ise 5 kuruş artırıldı
Çağlayan: Kredi İlişkilerinde Beklentiler Var
Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yeni ekonomik tedbir paketiyle ...
Sosyal Güvenlik'te Elektronik Takip!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni MEDULA sistemiyle, Sağlık Uygulama ...
 
431 Bin Kişi İşsiz
Küresel ekonomik krizde nedeniyle reel sektör devleri 2009 yılının ilk ...
UNAKITAN'DAN MÜJDE:
Unakıtan, seçim arifesinde indirim müjdesini verdi
Dolar 1.67'nin Üstüne Çıktı
Yerel seçimlerden önceki son işlem gününde dolar/TL, euro/dolar paritesindeki ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
dolar
MERSİN
İstanbul Başakşehir
İslam
Necmettin Erbakan
suriye
Arsenal
Çankırı
YÖK