E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Sosyal Güvenlik'te Elektronik Takip! 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeni MEDULA sistemiyle, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile getirilen kuralların elektronik ortamdaki takibine 1 Nisan'da geçecek.

28.03.2009 - 11:55
Sosyal Güvenlik te Elektronik Takip!


SGK Başkan Vekili Fatih Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurumun, özel, üniversite ve devlet hastanelerince kendine gelen faturalarla ilgili işlemleri MEDULA adı verilen sistem üzerinden gerçekleştirdiğini söyledi.

Halen yürürlükte olan mevcut uygulamanın MEDULA V3 adı verilen yeni versiyonunun 1 Nisan 2009'dan itibaren işletime alınacağını bildiren Acar, yaklaşık 6 aydır yapılan çalışmalar sonunda kurum için çok önemli bir dönemin başlayacağını vurguladı.

''Elektronik SUT'' da denilen yeni sistemle SUT'ta belirlenmiş kuralların elektronik anlamda takibini gerçekleştireceklerini belirten Acar, 1 Nisandan itibaren SUT'ta yer alan geri ödeme kurallarının online çalışan bir sistemle kontrol edileceğini ifade etti.

Acar, yeni sistemin işleyişi ile ilgili şu bilgileri verdi:

''SUT'ta damar yolu açılması günde bir kez faturalanabilir, bir çocuk doğumu 9 ayda bir gerçekleşebilir, iğne yapılması günde 3 kez tekrarlanabilir gibi 600'e yakın kural belirlemiş durumdayız. Daha önce sağlık hizmet sunucuları tarafından tedavi ve işlemlerle ilgili faturalar bize sunuluyordu. Daha sonra da doktor ve eczacı arkadaşlarımız tek tek bu faturaları inceliyordu. Belki aylar sonra SUT'a uygun olmayan işlemler nedeniyle sağlık hizmet sunucularından geri ödeme istemek durumunda kalıyorduk. 1 Nisanda uygulamaya girecek sistemde, elektronik olarak SUT'a uygun olmayan ödemelerin yapılmasının önüne geçilecek.

Yeni uygulamada günde bir kere damar yolu açabilecek. İkinci bir işlem girişiminde sistem bunu uyaracak. Hasta yatış-çıkışlarının, organ ve doku nakillerinin, doğum sonrasında 30 gün süresince bebeğe yapılan işlemlerin, yatan hastaya ayaktan reçete yazılıp yazılmadığının takibi kolaylaşacak. Artık yatan hasta için yattığı süre içinde ayaktan reçete bedelinin karşılanması gibi bir durum olmayacak. Bir hasta A hastanesinde yatarken, aynı tarihte başka bir hastane kendisine ayaktan bir muayene ya da işlem için reçete yazılıyor ya da fatura kesiliyor. Bu sistemde, artık bu tür mükerrerliklerin olmadığı yeni bir döneme girmiş olacağız.''

Sigortalılardan mükerrer katılım payı alınmasının da önleneceğini anlatan Acar, ayrıca yeni sistemle ''birlikte faturalandırılamama kuralı''nın hayata geçeceğini söyledi.

Acar, ''Kurumun belirlediği bazı paketler ve bu paketler için belirlenmiş fiyatlar var. Bazı hastaneler paket fiyat içerisinde olmasına rağmen paket için ayrı, paket içinde olan bir işlem için ayrı fatura kesme yoluna gidebiliyorlar. Yeni sistemde bu da olmayacak'' dedi.

''BU KURUM HEPİMİZİN''

Fatih Acar, SGK'nın bütçesi ve kapsadığı nüfus itibariyle Türkiye'nin en önemli kurumlarından biri olduğunu vurguladı.

Vatandaş odaklı hizmet anlayışı ile sundukları hizmetin kalitesini artırma çabasında olduklarını belirten Acar, şunları kaydetti:

''Bunu yaparken suiistimal ve mükerrerlikleri en aza indirmek hatta ortadan kaldırmak istiyoruz. Çünkü bu kurum hepimizin. Herkesin bu bilinçle hareket etmesi lazım. Biz de kurum olarak her türden kötüye kullanımın önüne geçebilmek için kapasitemizi artırma yoluna gidiyoruz.

Elektronik SUT uygulaması da bunlardan biri. Kurum kaynaklarının en verimli şekilde kullanılabilmesi, sunulan hizmetlerin gerçekten ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi açısından bu uygulamayı çok önemsiyoruz. Tüm vatandaşlarımızın da bizimle aynı hassasiyeti paylaşarak bize yardımcı olmasını istiyoruz.''


YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
TOTEM 22 Mart 2009 Pazar 21:14

Doğukan kardeşim yaptığım laf ebeliği değil.aslında herşey meydanda,sen ya olayları görmek istemiyor yada gördüğün halde salt partizan hırsların yüzünden olayları çarptırıyorsun.akp bir siyasi parti,ve önümüzde bir seçim var.ve sonra genel seçim.eğer demokrasiye ve halkına güveniyorsan bu akp iktidardan iner yok inmezse sorun demekki daha derin,demekki sorun muhalefette.bunu görmemekte neden ısrar ediyorsunuz.demokrasinin halkın iradesine güvenmekten başka yöntei varmı?senin önerin ne?

Yorumu oyla      18      10  
DoguKaaN 22 Mart 2009 Pazar 20:58

totem birak laf ebeligini bunlar seneryo degil gercekler madem böyle bir olsum var bu neden 1seneye yakin sürüyor bunu hizli bir sekilde ortaya cikmasi ve cezalandirilmasi gerekmiyor mu?ama nerde?sen hala bunun akpnin siyasi bir oyunu oldugunu görme sikirsa kendisine karsi cikanlari ve millete bir korku imparatorlugu dönüstürüldügünü görme birazda sen bunlari bir düsün....

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 22 Mart 2009 Pazar 19:11

Bazıları kendi seslerinden,kendi düşüncelerinden başkasına tahammül edemiyor,alenen açığa çıkan karanlık oluşum ve ilişkilere bile senaryo yada düzmece diyorlar.kendi mesnetsiz komplo teorileri gerçek ve doğru ama yargıda olan tanıklarla,kanıtlarla ve kayıtlarla ortalığa dökülmüş pisliklere senaryo diyorlar.militan olunca insanın beyni duruyormu,gözleri kapanıyormu cidden merak ediyorum.gerçekleri ve görünenleri söylemek provakatörlükse demekki bende öyleyim.ya siz nesiniz? bir düşünün...

Yorumu oyla      18      10  
AKSakallı 22 Mart 2009 Pazar 18:44

Bu iddialara, belgelere güvenenler oy verdikleri partiye derhal baskı yaparak DOKUNULMAZLIKLARI kaldırılmasını talep etmeli, BAYKAL'ı tutuklatarak yargılanmalarını sağlamalı..YOKSA ATIF'ın kendi vicadanından gelen bastıramadığı sesi başkalarına yükleme sözleri hepiniz için geçerli olmalı..M.Yılmaz yönetimindeki tempo24.com bu yazyınları yaparken M.Yılmaz kendi yazdığı yazılara da bakamadı mı? OLANI SÖYLEYELİM TÜRKİYE'ye AKçeParti ve ABD İşbirlikçisi Erdoğanı pazarlayanlar yine iş başına geçti..

Yorumu oyla      18      10  
AKSakallı 22 Mart 2009 Pazar 18:37

Sessiz kaldığımızı kim söylüyor, yalanlara gösterdiğimiz tepki için sesimiz kesiliyor.. Adamın günlükleri dedikleri bir hikaye başlığı taşıyor, savcıların işine geldiği gibi yorumlamaları gerçek gibi anlatılıyor.. BOP eşbaşkanlarının ne sözler veriğini sorgulayamayanlar, Parti genel merkeinden Devletten kaçırılarak AB ile yapılan pazarlıkların niyesini soramayanlar da kendilerini bir halt sanıp ahkam kesiyorlar..İhanetin hesabı mutlaka sorulacak..

Yorumu oyla      18      10  
DoguKaaN 22 Mart 2009 Pazar 18:34

totem sende atif gibi provaktorce konusuyorsun yayinlayan gazeteye bir bak bu senin akpnin yandas medyasi degil mi bu bir ergenekonu yüneten savci basbakaninla iki kere görüsmedimi bu iki ergenekon savcisi hakinda o kadar idia var mi yokmu ? bu üc madem bu kadar ergenekonun cözülmesini istiyorlar aradan bir sene gecti hala bir numara kim bilen var mi yok mu?bu dört bu akpnin seneryaso kendi yaziyor kendi oynuyor...

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 22 Mart 2009 Pazar 17:59

valla bak TOTEM, benim herzaman hem chpyi, hem akpyi, yerin dibine soktuğumu azçok bilirsin.BİLİRLER.sorduğumuda iyi biliyorsun.neden BÖYLE dediğinide AÇIKÇASI anlamadım.ha birde hangi BÜYÜK RESİM den bahsediyorsun totem hangisi???BAĞIŞLA KAFAM ÇOK KÖTÜDE BUGÜN ANLAYMIYORUM KİMSEYİ.

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 22 Mart 2009 Pazar 17:46

sabriye,akp aleyhine haber olunca destan düzenler,chp yada ergenekon aleyhine olan haberlerde neden sessiz kalıyor diye sorduğunu hiç göremedim.sorduğun soru bile nereden baktığının göstergesi.akp düşmanlığını bırakında büyük resmi görün.

Yorumu oyla      18      10  
sabriye 22 Mart 2009 Pazar 17:38

ŞÜKÜRLER OLSUNKİ KIVIRMAKTAN hiç anlamam.KIVIRANLAR BELLİ..bir haberi es geçip,solculara ait haberleri görünce, saldıranlara ne demeli totem??

Yorumu oyla      18      10  
TOTEM 22 Mart 2009 Pazar 17:20

Ergenekon oluşumunu herkes biliyor,kimin kim olduğu ne amaç güttüğü belli.hala böyle kıvırtmanın ne anlamı var?

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
431 Bin Kişi İşsiz
Küresel ekonomik krizde nedeniyle reel sektör devleri 2009 yılının ilk ...
UNAKITAN'DAN MÜJDE:
Unakıtan, seçim arifesinde indirim müjdesini verdi
Dolar 1.67'nin Üstüne Çıktı
Yerel seçimlerden önceki son işlem gününde dolar/TL, euro/dolar paritesindeki ...
 
Hazine'den Küresel Kriz Raporu
Hazine Müsteşarlığı yayınladığı raporda küresel krizin, tüm dünya ile ...
İhracatta Hedef 100 Milyar Dolar
Bakan Tüzmen, "İhracatı 100 milyar doların altına düşürmemeye gayret göstereceğiz'' dedi.
Turizm'de Obama Heyecanı
İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in geçen yılki ziyaretinin Türkiye'nin tanıtımına ...
 
Google da Krizden Etkilendi
İnternet arama motoru Google, ikinci işten çıkarma dalgasında 200 kişi ile yollarını ayıracak.
HAZİNEDEN IMF'YE YENİ ÖNERİ:
IMF'nin 3 şartına Hazine yeni paket sundu. Hazine, IMF'nin ‘nereden buldun' ...
Ergenekon'da Gizli Servet Araştırması
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bankalardan 143 kişinin kiralık ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
hamza hamzaoğlu
Christoph Daum
voleybol
Vedat İnceefe
Şota Arveladze
hdp
Fernandao
Nizhny Novgorod
meb