E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

DOLANDIRICILIK HER SEKTÖRDE: Sigortacıların Sahte Hasar Sıkıntısı!

Sahte yöntemlerle araçlarını çarpıştırıp, yasal tutanaklar ile sigortalardan hasar paraları alan müşteriler sigortacıları bezdirdi

22.02.2010 - 10:42
DOLANDIRICILIK HER SEKTÖRDE:

Sigortacılar, son dönemde sahte hasarların arttığını belirterek, organize yöntemlerle araçların çarpıştırıldığını, bazı tamir servislerinin çok sayıda otomobil ve motosiklet kazaları düzenlediklerini, hasarlı araç parçaları takılarak, yasal tutanaklar tutulduğunu söylüyor.

Sigortacılıkta sahte hasar oranı artınca şirketler, sahte hasarla mücadele başlattı. Sigortacılara göre, geçen yıl ödedikleri yaklaşık 5 milyar TL’ye yakın toplam sigorta hasarının yüzde 20’si sahte hasardan oluşuyor. Sektör temsilcileri, ekonomik krizle birlikte sahte hasar oranının daha arttığını belirtiyor. Sektör, özellikle son yıllarda trafik ve kasko sigortasında sahte hasar oranının ciddi boyutlara ulaştığını ve sahtekarlık yapanların organize hale geldiğini vurguluyor.

Sahte hasarla mücadele

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sigorta teminatı olmayan durumlarda, bir hasar sonrası zarar görenlerin geriye dönük poliçe yaptırma yoluna gittiklerini vurgulayarak, “Malına kasten zarar verenler ve zarar miktarını olduğundan fazla gösterenler ile karşılaşıyoruz. Maalesef, kuralların tam olarak işletilememesi ve sahte hasara maruz kalan şirketlerin çeşitli nedenlerle olayları hukuki zemine taşıyamamaları sahte hasarların artmasına yolaçıyor” dedi.

Mustafa Su, sahte hasar oıranının tam olarak tespit edilmesinin mümkün olmadığını ancak bu oranın yüzde 20 seviyelerinde bulunduğunun tahmin edildiğini kaydetti. Mustafa Su, sektörün sahte hasara yönelik mücadelesine de değinerek, şunları söyledi: “Kendi denetim kadrolarımızı oluşturduk. Ayrıca, Sigorta Şirketleri Birliği bünyesinde kurulan Sigorta Bilgi Merkezi, suiistimal olaylarının önlenmesine yönelik tüm verileri depolayıp şirketlere sunuyor. Sahte hasarın en yoğun yaşandığı trafik sigortasında ise tüm poliçeler Trafik Sigortası Bilgi Merkezi üzerinden online olarak düzenleniyor. Kasko sigortalarına ait hasar verileri de bu Merkez üzerinde toplanıp, bilgi bankası oluşturuluyor.”

Bilerek çarpışıyorlar

Axa Sigorta Şirketleri CEO’su Cemal Ererdi de, trafik sigortası, kasko, yangın sigortaları ile sürekli sakatlık ve yaralanma durumlarında sahte hasarla karşılaştıklarını söyledi. Ererdi, özellikle kaza tespit tutanağı uygulaması ile otomobil sigortalarında sahte hasar miktarlarında ciddi artışlar yaşandığını belirterek, “Kasko sigortası olmayan araçların, anlaşmalı kaza tespit tutanağı senaryosu içerisinde çarpıştırılarak sigorta şirketlerinden tazminat almak en kolay yöntem görülüyor. Sigortanın teminat limitleri nedeniyle de sadece bir araç için alınan tazminat rakamları, 25-30 bin TL düzeylerine çıkmaya başladı” diye konuştu. Cemal Ererdi, kasko sigortalarında özellikle bazı tamir servislerinin organizasyonları ile çok sayıda otomobil ve motosiklet kazaları düzenlediklerini ifade ederek, hasarlı araç parçaları takılarak, yasal tutanaklar tutturulduğunu da vurguladı.

En çok otoda sahtecilik var

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, sahte hasarlarla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Ferdi ya da organize yöntemlerle gerçekleştirilen sahte hasar girişimlerine en yoğun olarak trafik ve kasko branşlarında karşılaşılıyor. Daha sonra önem sırasına göre yangın ve hırsızlık geliyor. Geçen yıl sahte hasar olaylarının en yoğun yaşandığı trafik sigortasında 1.2 milyar TL, kasko sigortasında ise 1.8 milyar TL olmak üzere 3 milyar TL toplam tazminat ödendi. Bunun yüzde 15’inin sahte hasar olduğunu tahmin ediyoruz.”

Krizde birçok işyeri bilerek yakıldı

AXA Sigorta Şirketleri CEO’su Cemal Ererdi ise, sahte hasar oranının yüzde 10’lar seviyesine çıktığını ancak oto sigortalarında bu oranın daha da yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “İki-üç yıldır büyük çoğunlukla Güneydoğu bölgelerinde başlayan ve birtakım takip şirketleri tarafından organize edilen, sahte raporlarla sürekli sakatlık tazminatlarında ciddi artışlar var. Ekonomik krizle birlikte sahte yangın hasarlarında da artışlar oldu. Birçok işyeri nedeni bilinmeyen şekilde yakıldı. İtfaiye raporlarının yetersiz olması ve hasar nedenini saptamaktaki güçlük nedeniyle bu şekildeki şüpheli hasarlar da çoğu zaman ödenmek zorunda kalınıyor.”

YORUMLAR
Toplam 24 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
bodrum 19 Şubat 2010 Cuma 02:09

İyi haber diye buna derim ben...Gidin vallahi,biz de onu bekliyoruz dört gözle..!!Zaten aklı başında hiç kimse türkiye,nin bu tempoda bir sene daha dayanabileceğini düşünmüyor..Ülkede,huzura , güven,e kavgasız komplosuz bir gün,e bile hasret kaldık Artık hiç kimse kararan vicdan larımızla huzurlu değil.. dediğim gibi..haydi tam zamanı, tam zamanı seçimin şimdi..!!!

Yorumu oyla      18      10  
Rumpelstiltskin 19 Şubat 2010 Cuma 01:28

Annamadım neyin giyotini!!

Yorumu oyla      18      10  
Hasan Tahsin 18 Şubat 2010 Perşembe 20:06

367 "UCUBESİNİN" mucidi olan zihniyet, 27 Nisan sürecinden daha vahim bir süreci uygulamaya koyma niyetindeler.Fakat Unuttukları bir husus var ki, Türk Halkı bunun önlemini almıştır ve 22 Temmuz 2007 de yaşadıkları ŞOK'un, çok daha yüksek voltajını, bu sürecin sonunda yaşayacaklardır. Hodri meydan, Hadi bakalım kolay gelsin...!

Yorumu oyla      18      10  
Hafiye 18 Şubat 2010 Perşembe 19:52

Tek gerçek varki, ülke gerçek vatan evlatlarının eline geçecek diye müesses nizamın ve küresel sermayenin içteki uzantıları, kederlerinden kendilerini yiyecekler. Yeyin bitirin kendinizi ama bu halk sizi artık çok iyi tanımaktadır. Kırk takla atsanızda, en büyük 17. ekonomi, gelişmişlik düzeyinin 20 basamak yukarı çıkması, GSMH ın 1 trilyon üzerine çıkması, Kamu borç stokunun %47 ye gerilemesi körlere bir şey ifade etmesede görenler görüyor. Bu gidişatı bir kez daha durduramayacaksınız.

Yorumu oyla      18      10  
18 Şubat 2010 Perşembe 18:27

Mesele anlaşıldı. Kapatma davası açtırıp , sonra da seçime gidip , ağlıyarak bolca da hile yaparak iktidarda kalmak , oyların eridiği bir dönemi kendi lehine çevirmek.Tabii yerse.

Yorumu oyla      18      10  
hepsi yalan 18 Şubat 2010 Perşembe 18:09

Milli irade yalan,kayitsiz sartsiz egemenlik halkindir yalan,cumhuriyet halkin kendi kendini yönetmesidir yalan.Yarginin tasrafsizligi yalan.yalan yalan........Demokrasi en büyük yalan.............

Yorumu oyla      18      10  
Genç Sivil Eylemleri Nerede Ya! Mehdiye MAZLUMDER; ÖNDER Mitingi Yakışır 18 Şubat 2010 Perşembe 17:53

İdeoljik yaklaşım oy potansiyeli görülen Cemaatler, Tarikatlar hakkında soruşturma yapılmasını engellemek, soruşturma yapanları telefonla arayarak telkinde bulunmak, tutmayınca imzasız belge gönderip mahkeme yetkisi kaydırmak ve bu tarz soruşturma yapacaklara göz dağı vermek için Linç kampanyası başlatmaktır. HSYK nın yaptığı ideolojik ve faşizan oyunu bozmaktan öte bir şey değildir.

Yorumu oyla      18      10  
deniz feneri habur kıyağı 18 Şubat 2010 Perşembe 15:05

yemin ettiğiniz anayasaya bu ne şiddet bu celal

Yorumu oyla      18      10  
Atilla 18 Şubat 2010 Perşembe 14:10

Seçim olsa ;Elektrik kesilir, Sandıklar kaybolur,oy çalınır, çöpten toplanır, Elektrik kesintisi öncesi açık ara geride olan AKP, bir anda hoppacık öne geçer..Sonra Halkın oyuyla geldik diye zavallı halkımı kandırır.Açız aç ! Ekonomi çökmüş durumda, Esnaf gırtlağına kadar borçta, Sanayici fabrika ,esnaf dükkan kapatıyor, bunlar hala ülkeyi büyük abilerine peşkeş çekme peşinde.Herkes AKP'ye sövüp saydırıyor, hangi oyla iktidara geleceklermiş acaba ? Ankaradan öyle mi görünüyor ?

Yorumu oyla      18      10  
Cıss! Akp= Yalan Dolan Takiye Talan Avanta ve Zulüm 18 Şubat 2010 Perşembe 13:03

Başsavcı dediğinde alay etmişlerdi. Ne oldu? İşte "Hissediyorlar".

Yorumu oyla      18      10  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Metrobüs Zammı Da Enflasyon Sepetinde
Mahkemeden dönen metrobüs zammı, enflasyon sepetinde...Her yıl enflasyon ...
KOMŞU DARDA:
Almanlardan sonra Hollandalılar da Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkarılmasını ...
Türkiye'ye Yeni Ekonomik Müjde
Son olarak S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesi, ekonomi yönetimi ...
 
Bu Gidişle Ya Euro ya da AB Ülkelerinden Bazıları Çökecek
AB, 'itibarı sarsmamak için' Yunanistan'ın IMF ile anlaşma yapmasını istemedi ...
ATO'dan Çakma Ekonomi Raporu
ATO'nun "Çakma Ekonomi" raporuna göre, Türkiye, 3 milyar dolarlık cirosuyla ...
Özelleştirmede İşe Yaradı:
Türkiye ekonomisinin krizden çıktığına yönelik veriler artarken iyi bir ...
 
KRİZ İŞLERİNE YARADI:
Kredi alanlar kriz nedeniyle borçlarını ödeyemeyince, bankalar yüksek ...
Vatandaş Hizmetleri Beğenmedi!
TÜİK verilerine göre vatandaşın kamu hizmetlerinden memnuniyeti düştü.
İşte Kaçak Elektrik Rekortmeni İller
Özelleştirme idaresi başkanlığı dün 14 ilin elektrik dağıtım işini kapsayan ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
süper lig
Beyaz Saray
Chelsea
Kocan Kadar Konuş
Beycan ÜÇKARDEŞ
Milwaukee Bucks
İtalya
Slaven Bilic
Tatbikat