Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, petrol fiyatlarında bir düşme yaşanmaması ve bu seyirde gitmesi halinde Türkiye'nin bu yılki enerji faturasının 65 milyar dolarlara çıkabileceğini ve enerji faturasında ekstra 10 milyar dolar şişme olacağını belirterek, ''Bu, bizim açımızdan hoş olmaz'' dedi.
Çağlayan, Türkiye İtibar Endeksi sonuçlarının açıklandığı zirve sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, petrol fiyatlarında geçen yıla göre artış olduğunu, geçen yıl bir önceki yıldan daha fazla artış yaşandığını hatırlattı.
2011 yılı ithalat değerlendirmesini yaparken, enerji ithalatının 2010 yılında 38,5 milyar dolar iken, 2011 yılında 54,1 milyar dolara çıktığını, 2010 yılı ortalama fiyatlarının 75 dolardayken, 2011 yılı ortalama fiyatının 95 dolar mertebesinde bulunduğunu söylediğini anımsatan Çağlayan, şöyle devam etti:
''Miktar olarak 2011 ile 2010 arasında enerji miktar artışı yüzde 7 olduğu halde, fiyatlarda yaklaşık yüzde 40'lık artış olduğunu söylemiştim. Şimdi maalesef, bu yıl itibarıyla petrol fiyatlarında yeniden artışla karşı karşıyayız. Bildiğim kadarıyla ham petrol fiyatları 122-123 dolar mertebesinde. Şu anda maalesef son 3,5 yılın en yüksek düzeyinde. Şu andaki fiyatlar, geçen yılki fiyatların da yüzde 20 üzerinde. Geçen yıl Türkiye'nin enerji ithalatı 54,1 milyar dolardı. Eğer bu seyirde giderse, petrol fiyatlarında bir düşme yaşanmazsa ki ben düşeceği konusundaki iyimserliğimi de özellikle ifade etmek istiyorum, bizim bu yılki enerji faturamız 65 milyar dolarlara çıkabilir. Bu konuda 'ithalat niye artıyor, cari açık niye artıyor' diye detayını bilmeden bazen muhalefet yapma adına söyleyenlerin, bu rakamları şimdiden iyi görmesi gerekiyor. Şu andaki artış sürdüğü takdirde, enerji faturamızda ekstra 10 milyar dolar şişme olacaktır. Bu, bizim açımızdan hoş olmaz.''
Türkiye'nin, özellikle cari açığın bu sene daha fazla düştüğünü görmesi gereken bir ortama girdiğini ifade eden Çağlayan, cari açıkla mücadelenin ciddi anlamda başladığı, teşvik sisteminde stratejik yatırımlar başlığı altında dış açık verilen sektörlerde Türkiye'ye daha fazla yatırımın öngörüldüğü bir dönemde ister istemez hoş olmayan durumla karşı karşıya kalınacağını söyledi.
"1 MİLYAR DOLARLIK ARTIŞ PETROL FİYATLARINDAN"
Ocak ayı ithalat rakamlarına da değinen Çağlayan, ''Ocak ayında 17 milyar dolarlık bir ithalat rakamı açıklandı. 2011 yılında, hatırlayın, aylık 20 milyar dolar seviyesinde ithalat rakamımız vardı. 2012 yılının Ocak ayında yaptığımız ithalat ile ihracat arasındaki farkta, sadece 1 milyar dolarlık artış petrol fiyatlarındaki, enerjideki artıştır. Yani ocak ayında aylık 1 milyar dolarlık artış, resmi daha iyi şekilde tanımlıyor'' diye konuştu.
Petrol üreten firmaların, ülkelerin bir araya gelerek petroldeki arz ve talep arasındaki dengeyi mutlaka sağlamalarını ümit ettiklerini dile getiren Çağlayan, bu fiyatların yüksekliğinin sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyayı ilgilendiren bir konu olduğuna dikkati çekti.
Enerji fiyatlarının yüksekliğinin başta enflasyon olmak üzere enerjiyi girdi olarak kullanan her sektör açısından rahatsız edici bir durum olduğuna işaret eden Çağlayan, ''Sadece Türkiye'nin cari açığı veya dış ticaret açığı değil... Petrol ve enerji fiyatlarının yükselmesi, petrolü kullanan bütün sektörler ve ülkeler açısından olumsuz bir durumdur'' diye konuştu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...