Birinin yalan söyleyip söylemediğini belirlemek için kullanılan en yaygın araç yalan makinesi olarak biliniyor. Yalan makinesi, kan basıncı, nefes almadaki değişiklikler ve avuç içlerinde terleme gibi bir dizi farklı vücut tepkisini ölçebiliyor. Fakat insanların fizyolojik tepkilerini kontrol ederek testi aldatabilecekleri biliniyor.
MAHKEMEDE KULLANILACAK
Şalom gazetesinin haberine göre Dr. Kamila Forkosh Lavan yaptığı açıklamada, “Birinin yüzde yüz yalan söyleyip söylemediğini anlamanın bir yolu yok. Sadece yalan söylemenin sonucunda artan stres ölçülebilir. Bu nedenle yalan makinesi testleri bir mahkemede kanıt olarak kabul edilemez" dedi.
TAU’dan konuyla ilgilenen araştırma ekibi, yalan söyleyeni daha iyi tespit etmek için giyilebilir elektrotlar ürettiler. Araştırmacılar elektrotları kullanarak insanların yalan ve doğru söylerken yüz ifadelerini ölçtükleri bir deney yaptılar.
TAU'dan Prof. Dino Levy ise yazılımın insanların yalan söyleyip söylemediğini yüzde 73 oranında doğru algılayabildiğini açıkladı.
TAU Nanobilim ve Nanoteknoloji Merkezi'nden Prof. Yael Hanein, “Kas hareketlerini, büyük veya küçük, göz hareketlerini ve hatta beyin aktivitesini giyilebilir elektrotlar ile yakalayabiliriz” dedi.
Ekip, insanların sadece video aracılığıyla yalan söylediğini anlayabilecekleri bir noktaya ulaşmayı umuyor. Prof. Levy, ‘‘Örneğin canlı yayınlarda ve havaalanlarında video ile insanların yalan söyleyip söylemediğini anlamak gerçek bir atılım olur’’ dedi.
Araştırmacılar yazılımın 3-5 yıl arasında bir süre daha piyasada olmayacağını belirttiler.
KAYNAK: ODATV
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...