Dünyanın önde gelen 20 ekonomisinin oluşturduğu G20 grubu, Meksika’daki zirvede borç krizindeki Avrupa’nın dünyadan destek istemeden önce ortaya daha fazla para koyması gerektiğini bildirirken, zirvede Türkiye’yi temsil eden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa’nın kriz yönetimine yönelik eleştirileriyle dikkatleri üzerine çekti. Wall Street Journal gazetesi, “Kimse Avrupa’ya yönelik eleştirilerinde Avrupa Birliği (AB) üye adayı Türkiye’nin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan kadar sağduyulu ve isabetli olmadı” diye yazdı.
Babacan Meksika’nın başkenti Mexico City’de haftasonu düzenlenen G20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısındaki konuşmalarında hem küresel ekonominin karşı karşıya olduğu riskleri değerlendirdi, hem de Türkiye’nin başarılı ekonomik performansının nedenlerini anlattı.
Babacan’ın zirve kapsamında bankacılar ve yatırımcılar için düzenlenen yemekte yaptığı konuşmada Türkiye’nin Kuzey Afrika ve Ortadoğu’daki diplomatik girişimlerinde yalnız kaldığını belirterek, “Avrupa’nın devreye girmesi önemli. Ama Avrupalı dostlarımız ve meslektaşlarımız içişleriyle o kadar meşgul ki, kendimizi bayağı yalnız hissediyoruz” dedi.
Soros Babacan’ı dinledi...
Ünlü ABD’li işadamı George Soros’un da dinlediği konuşma dünyada 450 finans kurumunu temsil eden IIF tarafından düzenlendi. Babacan yemekte yaptığı 45 dakikalık konuşmada Türkiye’nin ekonomik başarılarını da anlattı.
Babacan’ın Türkiye’nin yalnız bırakıldığını söylemesi ve ekonomideki başarılardan bahsetmesi, 2008 yılında 61. Cannes Film Festivali’nde En İyi Yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan’ın, “Ödülü tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” sözlerini akıllara getirdi.
Yemekteki konuşmasında şu andaki halinden dolayı Euro Bölgesi’ne üyelik hevesinin azaldığını anlatan Babacan, Türkiye’nin AB mevzuatlarına uyum çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Üye olmadığımız ve kısa vadede üye olmayacağımız için uyum çalışmalarını seçerek yapma lüksümüz var” dedi.
Geithner: IMF’den yeni adım yok
Ali Babacan, toplantı kapsamında çok sayıda ikili görüşmelerde de bulundu. Babacan, ABD Hazine Bakanı Tim Geithner, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, İspanya Ekonomi ve Rekabet Bakanı Luis de Guindos Jurado, Çin Merkez Bankası Başkanı Xiaochuan Zhou, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ve IMF Başkanı Cristine Lagarde başta olmak üzere çok sayıda isimle bir araya geldi. Toplantının en önemli gündemini küresel ekonomik istikrarın sağlanabilmesini teminen IMF kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar oluşturdu. Üye ülkelerin bir bölümü IMF kaynaklarının artırılabilmesi için öncelikle Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) kaynaklarının artırılması gerektiğini belirtti.
Almanya’ya baskı var. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, “IMF’nin Avrupa’da eksik olan güçlü bir koruma duvarının yerini tutamayacağı konusunda geniş bir uzlaşı var ve Avrupa’nın kendi planları daha da netleşmeden IMF yeni adım atamaz” dedi. Bu tutum, Euro Bölgesi için daha büyük bir yardım fonu oluşturulmasına muhalefet eden Almanya üzerinde baskı oluşturuyor.
AB liderleri 1-2 Mart’taki zirvede fonların yeterliliğini görüşecek. Bu toplantının sonuçları nisan ayında gerçekleştirilecek G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında değerlendirilecek.
‘Güçlü Önlemler alındı raydan çıkma riski yok’
IMF Başkanı Christine Lagarde Mexico City’de düzenlenen G-20 Bakanlar Toplantısı ile ilgili açıklamasında, “Birkaç ay önce açık seçik görülen küresel toparlanmanın raydan çıkması tehlikesi, güçlü politika önlemleri, Euro bölgesindeki güçlü yönetişim ve İtalya, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerdeki reform ve düzenlemelere bağlı olarak şu an için engellendi” dedi.
milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...