Başbakan Yardımcısı Babacan, BM Küresel Sürdürülebilirlik Raporu’nun tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Babacan, dünyanın ilk on ekonomisine girmek için eğitim konusunda acil önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Raporunda eğitime işaret edildiği vurgulanarak, “Oysa partinizin eğitimle ilgili yasa teklifiyle zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmadığı, aksine 4 yıla indirildiği yorumları yapılıyor. Ayrıca çıraklık yaşı 14'ten 11'e indiriliyor. 8 yıllık zorunlu eğitim diploması yerine 4 yıllık ilk bölüm diploması yeterli oluyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz” diye soruldu.
Babacan, BM’nin insani gelişmişlik endeksinde Türkiye’nin 85. Sırada olduğunu anımsatarak, 25 yaş üstü gençlerin okulda kalma süresinin 6.5 yıl olduğunu belirtti. “Bu süreyle dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına girmemiz mümkün değil” diyen Babacan, “Gençlerin liseyi bitirmelerini zorunlu kılacak bir yapıyı kurmamız gerekir” dedi.
Babacan, bir iki gün önce OECD raporu yayınlandığını, burada da Türkiye’nin 18-25 yaş arası gençlerin yüzde 60’ının lise diploması almadığının görüldüğünü söyledi. Babacan, bu oranla Türkiye’nin OECD içinde en dipte olduğunu belirterek, “Acil tedbirlere ihtiyacımız var. Bu teklif, hükümetin hazırladığı bir tasarı değil, dolayısıyla Meclis’te konuşulacak, tartışılacak. Milli Eğitim Bakanı ayrıntılı bir açıklama yapacaktır” dedi.
PETROL KRİZİ KAPIDA MI?
Başbakan Yardımcısı Babacan, İran'ın Fransa ve İngiltere'ye petrol satmama kararı almasının tüm dünyayı etkileyecek bir petrol krizine yol açıp açmayacağı sorusuna Babacan, diplomatik bir yanıt verdi. Babacan, “Her şey kurguladığı gibi, düşünüldüğü gibi olursa petrol fiyatları üzerinde çok ciddi bir baskı oluşmayabilir. Kaldı ki vadeli işlemlerden bakacak olursak, çok aşırı bir fiyat yükselmesi bugün için beklenmiyor ama jeopolitik riskler var. Dolayısıyla kesin ifadeler kullanmak da pek mümkün değil.”
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
Babacan, bir başka soru üzerine de yeni teşvik sisteminin yatırım teşvik sistemi olduğunun altını çizerek, tüm teşvikleri içine alan bir paket olmadığını vurguladı. Babacan, “Beklentilerimizi mutlaka burada iyi yönetmemiz lazım. Teşvik gelecek, bütün devlet destekleri bunun içinde olacak böyle bir şey yok. Mevcut destekler sadece yatırımlara ilişkin teşvikler. Cari açıkla ilgili teşvikler gelecek, cari açık bitecek böyle bir şey yok. Tüm bunlar gördüğümüz resmin bir stratejinin sadece uygulama alanları.
Babacan, yeni yatırım teşvik programında yenilenebilir enerji ile ilgili makine teçhizat üretimi yapacak tesislere teşvik olacağını vurguladı. Termal enerjiden istifade eden tesislerle ilgili de teşvik verileceğini belirtti.
Başbakan Yardımcısı Babacan, BM Küresel Sürdürülebilirlik Raporu’nun tanıtımı için düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Babacan, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanlarının bu görevlere yeniden atanmasını engelleyen Bankacılık Kanunu’nda değişiklik yapılıyor. Buna neden gerek duydunuz” sorusuna “Benim bu tekliften haberim yok. O hükümetten giden bir tasarı değil” dedi. “Ama bu görevlendirmeyi siz yapacaksınız, Bilgin ve Gül’ü yeniden atamayı düşünüyor musunuz” sorusuna ise, “Zamanı gelince yaparız. TMSF Başkanı’nın görev süresinin dolmasına daha 28-29 gün var. Bilgin’in ise 1 aydan fazla zamanı var” demekle yetindi.
CANİKLİ: ÜST KURULLAR ARASINDAKİ FARKI GİDERMEK İSTEDİK
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, ‘benim o tekliften haberim yok’ dediği BBDK ve TMSF Başkanlarının yeniden atanmasına izin veren hükümle ilgili, teklif sahibi olan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli açıklık getirdi. CNN Türk'ün konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Canikli, bu değişikliğin çok önemli olmadığını belirterek, “Farklı üst kurul yöneticilerinin farklı atanma usullerinin olması doğru değil, diye düşündük. Farklı uygulamalar giderilmek istendiği için bu teklifte bulunduk. Yoksa atamada takdir yetkisi kimdeyse o kullanır ya da kullanmaz. Sadece ihtiyari bir seçenek getirdik” dedi.
BDDK ve TMSF Başkan ve Üyeleri Bakanlar Kurulu tarafından 6 yıllığına atanıyor. Ancak 5411 sayılı Bankalar Kanunu’nun 85. Maddesine göre görev süreleri biten başkan ve üyeler yeniden atanamıyorlar.
BANKA TAHVİLLERİNDEN RAHATSIZ DEĞİLİZ
Başbakan Yardımcısı Babacan’a bankaların yılbaşından bugüne 4 milyar TL’lik tahvil borçlanması yaptıklarını anımsatılarak, bundan rahatsız olup olmadığı soruldu. Babacan, tahvil ihracının bankaların vade uzatmak için yaptıkları bir enstrüman olduğunu belirterek, “Bu rakam bana göre yüksek değil. Kaldı ki biz tahvil ihracını teşvik ediyoruz; dolayısıyla bu sağlıklı bir durumdur; korkulması gereken, değil” yanıtını verdi.
Babacan, Merkez Bankası’nın kredi büyüme öngörüsünün yüzde 15 olduğu anımsatması üzerine, 2012 yılı için bankalara kredi büyümesi konusunda bir hedef ya da sınır koymadıklarını vurgulayarak, “İleride gerekirse konulabilir ama şuanda yok” dedi.
YUNANİSTAN’I KURTARMA TAAHHÜDÜMÜZ YOK
Babacan’a, IMF’nin Yunanistan’ın ihtiyacını karşılamak için kaynak arayışında olduğu ve Türkiye’nin de IMF üyesi olarak buna katılıp katılmayacağı soruldu. Babacan, Yunanistan ya da bundan sonra sorun yaşaması muhtemel başka Avrupa ülkeleri için IMF’nin kaynak arayışında olduğunu belirterek, “187 ülke IMF üyesi. IMF, bunlardan gönüllü olanların katılacağı bir fon kuracak. Türkiye’nin bu konuda herhangi bir taahhüdü yok” dedi
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...