“Bizden küçük ülkelerin bağımsızlığı bile tanındı. Bugünü 63 yıldır bekliyorduk” diyen Abbas’ın girişimi, gözleri BM’de bu yıl bir numaralı gündem maddesi olması beklenen ‘Arap Baharı’ndan Filistin’e çevirdi.
FİLİSTİN Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ülkesinin Birleşmiş Milletler nezdinde de “devlet” olarak tanınması için dün ABD başta olmak üzere bir dizi ülkenin yaptığı baskıya rağmen geri adım atmadı. Başvuru mektubunu BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a vermeden önce ABD’nin kendisini durdurmak için herşeyi yaptığını açıklayan Abbas, “Filistin’in temel hakkından taviz vermeyeceğiz. Bizden küçük ülkelerin bağımsızlığı bile tanındı. Bugünü 63 yıldır bekliyorduk” dedi. Abbas’ın girişimi, gözleri BM’de bu yıl bir numaralı gündem maddesi olması beklenen ‘Arap Baharı’ndan Filistin’e çevirdi. Ortadoğu Dörtlüsü’nün özel temsilcisi Tony Blair, “Abbas’ı durdurmaya çalışmadık. Bu bir taktikse, başarılı oldu. Şimdi herkes müzakerelere yeniden başlanılmasına odaklandı” dedi. Filistin’in, BM Güvenlik Konseyi’nden nihai bir sonuç alması imkansız görünse de BM Genel Kurulu’nda sembolik bir zafere ulaşması olası. Abbas ise 1974’te BM Genel Kurulu’na hitap ederken “Bir elimde zeytin dalı, bir elimde bir özgürlük savaşçısının silahı var. Zeytin dalını bırakmama izin vermeyin” diyen Filistin’in sembol lideri Yaser Arafat’ın “hayaleti” imajından kurtulmak için önemli bir adım atmış oldu.
Az farkla destek
Abbas’ın sunduğu mektup, Güvenlik Konseyi’ne havale edilecek olan tam üyelik talebinin yanı sıra, bir hatırlatma da içeriyor. Buna göre Filistin, başvurusunu, geçmişteki iki Güvenlik Konseyi kararına dayandırıyor. İlki, İsrail’in 1967 sınırlarına çekilmesini öngören 242 sayılı karar. İkincisi ise Filistin’deki İngiliz mandasını Yahudi ve Arap olmak üzere iki devlete ayıran 1947 tarihli ve 181 sayılı karar. BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak oylamada Filistin’i destekleyen ülkeler az farkla çoğunlukta. Ancak ABD’nin burada veto hakkını kullanacağı belirtiliyor. Filistin’in bağımsızlığını destekleyen ülkelerin çoğunlukta olduğu BM Genel Kurulu ise Filistin’e “üye olmayan gözlemci” statüsünü vererek simgesel de olsa onu devlet olarak tanıyabilir. Son açıklamalara göre 193 BM üyesinden 120’si Filistin’i destekliyor.
Genel Kurul notları
Abbas, başvuru mektubunu gösterdiğinde ayakta alkışlandı.
Abbas’ın konuşmasını Başbakan Erdoğan da Genel Kurul salonunda izledi.
Abbas BM’de konuşurken Batı Şeria’da bayram havası vardı. Üzerinde “Filistin 194” yazan Filistin bayraklarıyla süslü meydanlarda kurulan dev ekranlarda konuşma canlı yayınlandı. Filistinliler çatılarda bile boş yer bırakmadı. Ancak Gazze’de herhangi bir sevinç gösterisi olmadı.
1 ölü, 30 yaralı
Buna karşın bir İntifada başlamasından endişe eden İsrail ordusu, Batı Şeria’da olağanüstü güvenlik önlemleri aldı. Nablus yakınlarındaki Kusra Köyü’nde dün Yahudi yerleşimcilerle Filistinliler arasındaki çatışmada 35 yaşında bir Filistinli İsrail güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürüldü, 30 Filistinli yaralandı.
Netanyahu şartları
Abbas’ın “İsrail hükümeti ve halkına barış eli uzatıyoruz” dediği konuşmanın ardından BM Genel Kurulu’na seslenen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da barış mesajı verdi. Ancak Netanyahu “Önkoşulsuzsuz başlamalı” dediği barış görüşmeleri öncesi önkoşullar öne sürerken “Filistinliler öncelikle İsrail’in bir Yahudi devleti olduğunu kabul etmeli” dedi. Netanyahu, “1967 sınırlarına çekilme” talebini de “İsrail zaten küçük bir ülke” diye reddetti.
3 soruda Filistin
Abbas neden şimdi harekete geçti?
İsrail Batı Şeria’da Yahudi yerleşimi inşaatına devam edince müzakereler geçen yıl kesildi. Mahmud Abbas, İsrail hükümetinin çözüme niyeti olmadığına kanaat getirdi. Ayrıca son iki yılda Filistin Yönetimi’nin “devlet” altyapısını tamamladığını düşünüyor.
Filistin, devlet olursa ne olur?
Sembolik olsa da, bu ülkenin 1967 sınırlarıyla dünya tarafından tanınması paradigmaları değiştirir. ABD de bu sınırları destekliyor ancak İsrail “kendimizi savunmamız imkansızlaşır” diye şiddetle karşı çıkıyor.
İsrail nasıl tepki gösterir?
İsrail, Filistin Yönetimi’ni tanıdığı 1993 Oslo Anlaşması’ndan çekilebilir. Hatta bazı siyasetçiler bu durumda İsrail’in Batı Şeria’yı ilhak etmesini ve Filistin Yönetimi’nin vergi toplamasına artık izin vermemesini istiyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |