İsrail’de yüzbinlerce insan yüksek konut fiyatları nedeniyle sokaklarda kamp kurarken, Şili’de binlerce öğrenci eğitimde reform talebiyle polisle çatışıyor. Halk gösterileri, sadece gelişmekte olan ülkelere değil, ABD gibi ekonomisi gelişmiş ülkelere de sıçradı.
İsrail: İsrail’de geçen hafta yüksek konut fiyatlarına yönelik bir tepki olarak başlayan eylemler büyümeye devam ediyor. Hafta sonunda Tel Aviv’de 250 bin kişinin katıldığı dev gösterinin ardından, sokaklara kamp kuran İsrailliler hükümet karşıtı protestolarını sürdürüyor. İsrail’de orta sınıf, konut fiyatlarını yüzde 30, elektrik ücretlerini de yüzde 10 artıran hükümete ateş püskürüyor.
Trinidad Tobago: Karayip ülkesi Tirinidad Tobago’da, halk yetersiz altyapı nedeniyle ayaklandı. Yol ve kanalizasyonların yetersiz olduğundan şikayet eden ve altyapının geliştirilmesini isteyen halk, hükümetten yaşam standartlarının artırılması talebinde bulunuyor.
ABD: California eyaletinin San Francisco kentinde, sendika işçileri toplu greve gitti. Verizon Wireless şirketinin 45 bin sendika üyesi çalışandan 1 milyar dolar imtiyaz talep etmesi üzerine ülke çapındaki binlece gösterici sokaklara döküldü. San Francisco’daki Verizon Wireless mağazası önünde toplanan çalışanlar, şirkete karşı tepkilerini ortaya koydu.
Hindistan: Hindistan’da halkın hükümet içi yolsuzluklara yönelik tepkisi sonunda sokaklara taştı. Başkent Yeni Delhi’de BJP partisine bağlı sağcı aktivistler polisle çatışmaya girdi. Muhalefet partisine üye sağcı gençlerin polisin kurduğu bariyeri aşmaya çalışması, başkent sokaklarında çatışmaların yaşanmasına neden oldu. Polise taş fırlatan aktivistler parlamento binasına ilerlemeye çalıştı.
Afganistan: 10 yıldan beri süren savaşın politik kaosun içine sürüklediği Afganistan’da, halkın koalisyon güçlerince desteklenen hükümete olan sabrı taşmak üzere. Başkent Kabil’de dün sokaklara dökülen binlerce Afgan, arazi tartışmalarında yaşanan ölümlerden hükümeti sorumlu tuttu. Göstericilerin arasındaki yaklaşık 300 kişilik grup, çatışmalarda ölenlerin cesetlerini taşıyarak parlamentoya yürümek istedi.
Şili: Şili’de birkaç haftadan beri devam eden öğrenci isyanının sonu gelmiyor. Hükümetten eğitim alanında reform talep eden gençler, her gün başkent Santiago sokaklarında polisle karşı karşıya geliyor. Londra’dakileri andıran görüntülere sahne olan çatışmalarda birçok araç kundaklanıyor. Öğrenciler, gösterilerde taşıdıkları döviz ve bayraklarda hükümetten bedava eğitim hizmeti istiyor.
Arjantin: Şili’de yaşanan öğrenci isyanı Arjantin’e de sıçradı. Başkent Buenos Aires’de bir araya gelen Şilili ve Arjantinli öğrenciler Obelisco anıtı önünde hükümet karşıtı gösteri düzenledi. Öğrenciler, hükümetten bedava eğitim taleplerini tekrarladı.
Suriye: Devlet Başkanı Beşar Esad'ın istifa etmesini isteyen muhalefetin protestoları aylardan beri devam ediyor. Esad, ülkedeki iç karışıklığın "terörist gruplar" tarafından tetiklendiğini savunarak askeri operasyonların devam edeceğini belirtti. İnsan hakları örgütleri ise bugüne kadar şiddet olaylarında 2 binden fazla kişini öldüğünü öne sürüyor.
Libya: Libya lideri Muammer Kaddafi'ye başkaldıran isyancılar, ülkenin doğusundaki Bingazi'yi başkentleri ilan ederek geçici bir hükümet kurdu. Mart ayında Birleşmiş Milletler'in (BM) libya hükümetine karşı hava harekatı kararı almasıyla savaş iyice ısındı. Aylardır süren operasyonlara rağmen Kaddafi boyun eğmiş değil. Dahası, NATO güçlerinin sivil kayıplara neden olması isyancılar ile koalisyon güçleri arasındaki gerginliği artırıyor.
Japonya: Mart ayında yaşanan 9.0 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami nedeniyle Fukuşima nükleer santrali büyük hasar gören Japonya'da, halk nükleer enerjiyi protesto etmek için hafta sonunda sokaklara döküldü. 20 binden fazla kişinin ölümüne neden olan depremin ardından, Japonlar yemek ve içme sularına kadar bulaşan radyasyon nedeniyle kabus dolu günler geçirdi. Birkaç hafta önce, Başbakan Naoto Kan 20 yıl içinde nükleer enerjinin tamamen bırakılacağını ilan etti. Öte yandan, Japonya'nın saçtığı radyasyondan endişe duyan Güney Kore, Filipinler ve Myanmar'da Tokyo'yu hedef alan protestolar düzenlendi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...