Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, "Türkiye’deki askeri üs meselesi, Türk ve Amerikan yetkililer arasında görüşmelerin sürdüğü bir konu" dedi.
Earnest günlük basın toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonları hakkındaki soru üzerine, Türkiye’nin NATO üyesi ve ABD’nin yakın müttefiki olduğunu belirttti.
Türkiye ile geniş bir dizi konuda koordinasyon içinde olduklarını kaydeden Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Son haftalar boyunca Başkan, Dışişleri ve Savunma Bakanları ve hatta koalisyondaki farklı ülkelerin entegrasyonda diplomatik çabalardan sorumlu John Allen, üst düzey Türk liderlerle, Türkiye’nin koalisyon çabalarında oynayabileceği rol konusunda temaslarda bulundu. General Allen’in Türk muhataplarıyla görüşmelerinin sonucu olarak Türkiye, kendi topraklarında Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programına ev sahipliği yapmadaki istekliliğini açıkladı. Kuşkusuz bu taahhüdü ve Türkiye’deki halkın destek göstermesini memnuniyetle karşılıyoruz."
Daha önceki görüşmelerinde de Türkiye’nin Suriye’ye yabancı savaşçı akışının kesilmesinin önemi noktasında taahhütlerde bulunduğunu ifade eden Earnest, "Ayrıca Türkiye petrol kaçakçılığının üzerine gitmede görev üstelenebilir. Bildiğiniz üzere, karaborsada petrol satışı IŞİD'in operasyonlarına devam etmesinde önemli bir yol. Dolayısıyla petrol kaçakçılığını durdurmak, IŞİD’in finansal desteklerini kesme noktasında stratejimizin kilit unsuru" dedi.
Earnest, bunun yanında, Türkiye’nin 1 milyonu aşkın Suriyeli sığınmacıya insani yardımlarda bulunduğunu hatırlatarak, "Türkiye’nin bu mücadelenin çözülmesinde birçok çıkarı olduğunda şüphe yok ve onlarla çalışmaktan memnunuz" ifadesini kullandı.
ABD Savunma Bakanlığı ekibinin, Suriyeli muhaliflere eğitim ve ekipman programı kapsamında şu anda Türkiye’de olduğunu anımsatan Earnest, Türkiye’nin bunlara ilaveten koalisyona katkıları noktasında da görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Earnest bir soru üzerine, "Türkiye’deki askeri üs konusu, Türk ve Amerikan yetkililer arasında görüşmelerin sürdüğü bir konu" dedi.
"Hava saldırıları sahada da birlik olursa daha etkili olur"
Kobani’deki çatışmalara yönelik soru üzerine Earnest, Kobani’nin düşmesini görmeyi istemediklerini, ancak kentin düşmesini önlemedeki kapasitelerinin sınırlı olduğunu söyledi.
Earnest, "Hava saldırıları etki yaratır ve şu anda da bunu yapıyor. Fakat sahada da bu hava saldırılarının ardından IŞİD ile mücadele edecek bir askeri güç olduğu zaman daha etkili olur. Suriye’de bu kara gücü henüz yok" diye konuştu.
Bu kara gücünü kurmak için Suriyeli muhaliflere yardımlarını hızlandırdıklarını, Türkiye ve Suudi Arabistan’da eğitim ve ekipman programları oluşturduklarını ifade eden Earnest, Suriyeli muhaliflerin, eğitim ve ekipmanla donatıldıktan sonra kendi ülkelerinde IŞİD’e karşı savaşabileceğini ve böylelikle koalisyonun hava saldırılarının arkasından gelen güç olarak bu hava saldırılarının da etkinliğini artıracağını anlattı.
Earnest, koalisyon güçlerinin IŞİD ile mücadeleyi kazanmakta olup olmadığına yönelik soru üzerine, "Suriyeli muhalif savaşçıları oluşturmak için çalışan ve Irak’ta güvenlik güçleriyle yakından çalışan 60 ülkeden bahsediyoruz. Bu stratejisinin bu ilk zamanlarının başarı gösterdiğine şüphe yok" dedi.
Earnest, koalisyonun çabalarında başarı gösterdiğini belirtti.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...