Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, soğuk kış günleri enerji sarfiyatını artırırken, önümüzdeki dönemde uluslararası piyasalarda artan maliyetler nedeniyle doğalgaz fiyatlarına zam gelebileceğinin işaretini verdi. Azerbaycan ve İran'da bir süre önce yaşanan arz sıkıntısının ardından doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek amacıyla iki ülke ile daha görüşmeler yürüttüklerini de açıklayan Yıldız, Karadeniz ve Akdeniz'de petrol varsa, bu zenginliği bulma konusunda da oldukça iddialı.
2023 Türkiye Vizyonunda Kayseri Turizmi başlıklı toplantıya katılmak ve Erciyes Master Planı 1'inci Etap açılışını yapmak için geldiği Kayseri'de görüştüğümüz Yıldız'ın bir Karadeniz ve Akdeniz'de yapılan petrol ve doğalgaz çalışmaları konusunda umutlu ve sabırlı olduklarını, bahsedilen bölgelerde petrol varsa bunu mutlaka bulacaklarını da ifade etti.
Kayseri'de yoğun kar yağışı nedeniyle programlarının iptal olması, diğer gazeteci arkadaşlarla birlikte Yıldız ile uzun bir sohbet yapmamıza olanak sağladı. Hava koşulları bu kadar sert olunca Bakan'a bu durumun doğalgaz fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceğini de sordum.
YÜKSELEN PETROL DOĞALGAZ FİYATINI ETKİLER
Bakan Yıldız'ın cevabı ise, "Dışarıda yağan kar doğalgaz fiyatlarını etkilemez, artan petrol fiyatları etkiler" oldu.
Yılbaşından beri petrol fiyatlarında yaşanan yaklaşık yüzde 15'lük artış hesaba katıldığında Bakan'ın sözleri biraz daha açık hale geliyor. Bu durum, önümüzdeki dönemde yapılacak fiyat ayarlamalarında zammın söz konusu olabileceği anlamını taşıyor.
Yıldız'ın sohbetimiz sırasında dünyadaki gerginliklerin enerji tarafında özellikle ham petrol maliyetlerini artırmasına dikkat çekerek, "Bu da bizi olumsuz etkiliyor" demesi de bu tezi güçlendiren diğer bir unsur.
Yıldız, hükümet olarak elde edilen fiyat indirimlerinin, yurtdışında artan emtia fiyatları nedeniyle yeterince yansıtılma şansının bulunmaması nedeniyle de biraz şikayetçi.
Bilindiği üzere Türkiye’den Botaş, Fransız GDF Suez, Alman Wingas, Slovak SPP ile birlikte kısa süre önce yüzde 10 indirim elde etmişti. Türkiye'nin böylece doğalgaz ihtiyacının büyük bölümünü aldığı Rusya'dan alım fiyatı 500 dolardan, 450 dolara gerilemişti.
DOĞALGAZ İÇİN İKİ ÜLKE İLE DAHA GÖRÜŞÜLÜYOR
Yıldız'a son dönemde zorlu kış şartlarıyla güdeme gelen elektrik kesintileri ve doğalgazda kapasite ve yedek arz konusunu hatırlattığımızda ise yanıtı, "Doğalgazsızlık tehdidini fırsata çevirebilecek projeler üzerinde çalışıyoruz" şeklinde oldu. Yıldız bunun için kısa ve orta vadede planları bulunduğunu, uzun vade için ise çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.
Bakan Yıldız bu kapsamda doğalgaz tedariğini çeşitlendirmek için iki ülke ile daha görüşmelerin başlatıldığını açıkladı. Şu anda doğalgazın Rusya, İran, Azerbaycan, Nijerya ve Cezayir'den alındığını hatırlatan Yıldız, görüşmelerin sürdürüldüğü iki ülkenin ismini vermekten ise kaçındı.
DOGALGAZ YEDEKLEMESİ İKİ KATINA ÇIKACAK
Yıldız, Türkiye'nin yedeklediği doğalgaz miktarının yaklaşık 3 milyar metreküp olduğunu ancak bunun oranının kullanılan miktara kıyasla düşük olduğunu bu nedenle, 5 yıl içerisinde yedekleme miktarının iki katına çıkarılmasını hedeflendiğini söyledi.
Yıldız, 2011’de yaklaşık 42 milyar metreküp doğalgaz kullanan Türkiye’nin bu sene uzun ve etkili kış şartları ve şirketlerin büyümesine paralel 48 milyar metreküpe çıkacağı öngörüsünde de bulundu.
Türkiye'nin petrol ve doğalgaz ithalatına 2011 yılında ödediği miktar yaklaşık 54 milyar dolar oldu. Bu rakam 2010 yılına kıyasla 14 milyar dolar daha fazla. Artışta miktar etkisi yüzde 7 olurken, daha büyük etkiyi ise emtia maliyetlerindeki yükseliş yaptı.
“PETROL VARSA MUTLAKA BULACAĞIZ”
Bakanla yaptığımız sohbete damgasını vuran bir diğer açıklama ise Karadeniz ve Akdeniz'de yapılan petrol ve doğalgaz çalışmalarıyla ilgili oldu. Bakan Yıldız, petrol aramaları ile ilgili olarak Karadeniz’de petrol varsa Türkiye’nin bunu mutlaka bulacağını ve sabırlı olunması gerektiğini söyledi.
Bu nedenle çalışmaları sonlandırmayacaklarını ifade eden Bakan Yıldız, “Kuzey denizinde 32 tane kuyudan hiç sonuç alınamadı. Ancak 33'üncü kuyuda Norveç açıklarında petrol bulundu ve burası şu an Avrupa’nın en önemli kaynaklarından biri. Karadeniz’de ise 7 tane sondaj yapıldı. Buna rağmen BP, Petrobras, Exxon Mobil, Chevron gibi dünya devleri Karadeniz’den vazgeçmeyeceklerini söylüyor.” dedi. TPOA’nın da bölgede arama yaptığını ifade eden Yıldız, “TPOA ortak ve müstakil aramalar yapıyor. Şu an Karadeniz’in yer altı jeolojisi çıkarılıyor. Sabırlı olmamız isteniyor. Ben de varsa bulucağız diyorum. Yoksa bulamayız.” diye konuştu.
"BİZE YETTİ Kİ; YUNANİSTAN'A GAZ VEREBİLDİK"
Enerjinin hem barışı hem de komşuluk ilişkileri artırıcı yönde kullanılmaya devam edildiğinin de altını çizen Yıldız, bu nedenle soğuk kış günlerinde Yunanistan'dan gelen rica üzerine bu ülkeye doğalgaz satışı yapıldığını belirtti.
Yıldız, Yunanistan Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanı George Papakonstantinau’nun ricası üzerine günlük 1.5 milyon metreküp doğalgaz göndermeye başladıklarını söyledi. Yıldız, gönderilen doğalgazın vatandaşların ve sanayicilerin ihtiyaçları karşılandıktan sonra kalan miktardan aktarıldığını belirterek, "Gaz bize yetti ki, Yunanistan'a verebiliyoruz" dedi.
Bunun aynı zamanda ticari bir ilişki olduğunu ifade eden Yıldız, bazı yayın organlarında bu olay karşısında yansıtılan rencide edici üslubun kendisine ait olmadığını ve kabul etmediğini de söyledi.
Enerji Bakanı, Yunanistan'ın bize daha önceden olan borcunun 300 milyon dolarlık kısmını tahsil ettiklerini kalan daha düşük orandaki alacağın da tahsil edileceğini belirtti.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...