Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings gelişmekte olan piyasalardaki zayıflıkların küresel reytingler üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
Kredi derecelendirme kuruluşunda yapılan açıklamada gelişmiş piyasalarda birçok sektörde reyting görünümlerinin iyileştiği belirtilirken, gelişmekte olan ülkelerde görünümün tam tersi yönde olduğu kaydedildi.
Tarihsel olarak gelişmekte olan ülkelerin kredibilitesi ile dolardaki güçlenme arasında bir korelasyon olduğunun altı çizilen açıklamada, gelişen ülkelerdeki kredi temellerinin dolardaki artıştan olumsuz yönde etkilenebileceği belirtildi.
Açıklamada, “Fitch küresel ekonomik büyümenin geçtiğimiz yılki yüzde 2,3 seviyesinden bu yıl yüzde 2,6’ya doğru ılımlı bir şekilde artmasını beklemektedir. Bu durum, kısmen Çin ekonomisindeki yavaşlama sürerken Brezilya’da daha düşük daralma ve Rusya’daki dengelenmeden kaynaklanıyor. Çin’de daha ani bir yavaşlamanın olması ve ABD’de tahminlerin üzerinde bir faiz artırımı olasılığının olumsuz etkileri temel küresel riskler arasında" ifadeleri kullanıldı.
"Dolardaki artış risk oluşturuyor"
ABD Merkez Bankası Fed’in parasal sıkılaştırmaya giderken, diğer önde gelen merkez bankalarını ise parasal genişlemeyi tercih ettiğini belirtilirken, “ABD dolarındaki güçlenme, özellikle Brezilya, Rusya ve Türkiye’de bankaların varlık kalitesinde zayıflama riski oluşturuyor, yerel para biriminden borç ödeme maliyetlerini artırıyor” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, gelişen piyasaların çoğu net emtia ihracatçısı durumunda olduğu için, Hindistan ve Çin hariç olmak üzere düşük emtia fiyatların gelişen piyasaların ülke reytingleri için en büyük riski oluşturuyor. Şirketler doğalgaz, metal ve maden sektörlerinde baskılanıyor. Bu sektörlerde sermaye yatırımlarındaki sert kesintiler tedarikçi firmalara doğru yayılıyor" ifadeleri kullanıldı.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...