Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 0.1 artarak 10 milyar 794 milyon dolara ulaştı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın bu yılın şubat ve mart aylarındaki yükselişinin ardından nisanda düştüğünü anımsatarak, “Mayısta tekrar yükselişe geçen ihracat, ihracatçılar adına bir motivasyon kaynağı” dedi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Uganda veKenya seyahatlerine eşlik eden Büyükekşi, yaptığı ihracat değerlendirmesinde Türkiye’nin son yıllarda Afrika’ya büyük önem verdiğini belirterek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz 10 yılda Afrika’ya olan ihracatımız yaklaşık 3.5 kat yükselerek 12.5 milyar dolar seviyesine ulaştı. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda da büyük potansiyel barındıran Afrika ülkelerine ihracatımız, bizim de gayret ve çabalarımızla birlikte çok daha yukarılara çıkacaktır.”
Büyükekşi, küresel ticarette durgunluğun devam ettiği bir dönemde, hem dünya genelindeki fiyat baskısına, hem de çevredeki sorunlu ülkelere rağmen ihracatın artmasının, yeni pazarlar için gerçekleştirdikleri seyahatlerin ne kadar doğru hamleler olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
İhracat, bu yılın ilk beş ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.5 düşüşle 57 milyar 475 milyon 272 bin dolara indi. Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.9 gerileyerek 139 milyar 835 milyon 279 bin dolar düzeyinde gerçekleşti.
Lokomotif otomotiv
TİM verilerine göre mayıs ayında sanayi sektörleri içerisinde en fazla ihracat artışını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 büyümeyle otomotiv endüstrisi yakalayarak 1.98 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bu sektörü yüzde 6.2 artış ve 1.43 milyar dolar ile hazırgiyim ve konfeksiyon izledi. Tarım sektöründe ise aynı dönemde en fazla ihracat artışını yüzde 46 ile tütün sektörü elde ederek 77.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
Verilere göre mayıs ayında miktar bazında 18 sektörde ihracat artışı yaşanırken, 9 sektörde ihracatta gerileme oldu. AB ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 13.1 artış kaydedilirken, KuzeyAmerika’ya yapılan ihracat yüzde 26.1 yükseldi. Diğer taraftan, mayısta Ortadoğu’ya yüzde 5.7, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ise yüzde 28.1’lik ihracatta daralma meydana geldi.
Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke arasında Almanya’ya yüzde 10.8, İngiltere’ye yüzde 0.9, İtalya’ya yüzde 22.1, ABD’ye yüzde 25.4 ihracat artışı gerçekleşirken, Irak’a yapılan ihracat yüzde 15.1 daraldı.
Enflasyonda öncü ‘müjde’
Bu arada İstanbul’da mayıs ayında perakende fiyatlar yüzde 0.11, gıda harcamaları grubu yüzde 1.82 azalırken, geçen hafta açıklanan Ankara gıda enflasyonunun da düşüş göstermesi ardından TÜİK’in cuma günü açıklayacağı enflasyon rakamının beklentilerden daha iyi gelebileceği belirtiliyor.
İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul için hazırladığı ve 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksi mayıs itibariyle yıllık ortalama yüzde 8.42, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 6.83 artış gösterdi.
Perakende fiyatlar mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.94, toptan fiyatlar ise yüzde 4.32 arttı. Reuters’a konuşan BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, İstanbul’da gıda enflasyonunun Ankara gıda araştırmasına göre daha agresif bir düşüş gösterdiğini söyleyerek, “İstanbul enflasyonun beklentilerden biraz daha iyi bir manşet enflasyon rakamı olasılığını artırdığını düşünüyoruz” dedi.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...