Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, kurum olarak geçmiş yıllarda yaptıkları çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirterek, Türkiye'de ciddi bir marka bilincinin oluştuğunu söyledi.
Türkiye'nin gerek marka gerekse de patent başvurularında Avrupa'da önemli sayılara ulaştığını dile getiren Asan, 2009 yılında Avrupa'da marka başvurusu alanında Almanya'nın ardından üçüncü olan Türkiye'nin 2010'da bu ülkeyi geride bırakarak ikinci sıraya yükseldiğini anımsattı.
Elde edilen başarı üzerine 2011 yılı için hedef olarak 100 bin başvuru sınırını geçerek marka alanında Avrupa birincisi olmayı belirlediklerini aktaran Asan, şu bilgileri verdi:
''Marka başvuruları geçen yılın ilk 6 ayında bir önceki yılla kıyasla yüzde 28 artarak 54 bini bulduğunda belirlediğimiz hedefe ulaşacağımıza inancımız daha da arttı. Geçen yıl sonu itibariyle yaklaşık 120 bin marka başvurusuyla Türkiye, Fransa'yı geride bırakarak ilk kez Avrupa birincisi oldu. Bu sonuçla markada başvuru sayısı geçen yıl önceki yıla göre yüzde 41 arttı. Elde ettiğimiz bu başarı markalaşmada doğru yolda ilerlendiğini gösteriyor.''
''BAZI ÜLKELER EKSİDE TÜRKİYE ÜST SIRADA"
TPE Başkanı Asan, henüz arzu edilen seviyede olmamakla birlikte sınai mülkiyet başvurularında Türkiye'nin son yıllarda ciddi aşama kaydettiğini belirterek, patent başvurularında her yıl bir önceki yıla göre artışlar yaşandığını söyledi.
Endüstriyel tasarım başvurularının geçen yıl bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 artarak 36 bine ulaştığını bildiren Asan,şunları kaydetti:
''Son 5-6 yılda Avrupa ülkelerindeki patent ve endüstriyel tasarım başvurularının artış oranlarına baktığımızda kimi ülkelerde eksi değerlerden dahi söz edilirken Türkiye hep en üst sırada yer aldı. Bunda sunulan başvuru kolaylıklarının da etkisi büyük. TÜBİTAK teşvikleriyle sağlanan düşük ya da sıfır başvuru maliyetlerinin yanı sıra TPE'nin başvuru sahiplerine sunmuş olduğu online başvuru imkanı sayesinde başvurular çok daha kolay ve hızlı yapılabiliyor. Kurumumuza yapılan başvuruların yüzde 65'nin internet üzerinden yapılması bunun en net göstergesi.''
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...