Hükümet, asgari ücrete zammın ardından şimdi de işsizler için düğmeye bastı. Düzenlemeyle işsizlik sigortasından yararlanmak kolaylaşırken aylık ödeme de artıyor
Emekliden memura, öğrenciden öğretmene, ev kadınından işadamına kadar toplumun farklı kesimlerinin beklentilerini karşılayan hükümet işsizlerin de yüzünü güldürecek. Yaklaşık 3 milyon işsize ekmek kapısı açılması için seferber olunurken, işsizlik sigortasından yararlanma konusunda da 10 önemli adım atılıyor. Yapılacak düzenleme ile işsizlik ödeneği almak kolaylaşıyor, süresi uzatılıyor, prim ödeme şartı esnetiliyor, çalışma zorunluluğu 30 güne düşüyor.
Koşullar esnetiliyor
Hükümet, seçim beyannamesindeki "İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının esnetilmesi ve yararlanma sürelerinin uzatılması" sözünü de tutuyor. Üç yıllık dönemde 2 milyon gence iş kapısı açılırken işsizlik ödeneği miktarı da işsizlerin asgari geçimini sağlayacak düzeye çekiliyor. Asgari ücrette yüzde 30'luk artışla birlikte işsizlik ödeneği alt ve üst limitleri de yeniden belirlendi. Buna göre işsizlik ödeneği 1.019 liradan 1.318 liraya çıktı. İşsizlik ödeneği bağlanırken son dört aylık dönemdeki ortalama brüt kazanca bakılıyor. Kazancın yüzde 40'ı kadar işsizlik ödeneği ödeniyor. Ancak çalışırken alınan ücret tutarı ne olursa olsun bağlanacak işsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde 80'inini aşamıyor. 13 yılda yaklaşık 4 milyon kişiye 9 milyar liralık işsizlik sigortası ödemesi yapılırken, yeni dönemde atılacak bazı önemli adımlar şöyle:
KENDİ KUSURU İLE ÇIKAN DA ALACAK: Mevcut uygulamada işsiz kalan herkes işsizlik sigortasından yararlanamıyor. Bunun için kendi isteği dışında işsiz kalmak gerekiyor. İşsizlik ödeneği alabilmeleri için fesih nedeninin işsizlik ödeneği almaya engel bir neden olmaması şartı bulunuyor. Yeni dönemde kendi kusuru ile işten çıkanlar da işsizlik ödeneğinden yararlanacak.
PRİM ÖDEME ŞARTI ESNETİLİYOR: İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için prim ödeme koşullarının yerine getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bütün işsizler ödenek alamıyor. Son 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yıl içinde en az 600 gün yani 20 ay işsizlik sigortasına prim ödeyen işsizler işsizlik ödeneği alabiliyor. Yeni dönemde 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartı esnetilecek. Sigorta ödenmesi koşulunun 100 güne düşürülmesi öngörülüyor.
ÇALIŞMA ZORUNLULUĞU 30 GÜNE: Prim ödeme koşulunun sağlanması da tek başına yetmiyor. Sürekli çalışma zorunluluğu da bulunuyor. Hak kazanma koşulları yeniden düzenleniyor. Sürekli çalışma zorunluluğu 30 güne iniyor.
DAHA UZUN SÜRE ALINACAK: İşsizlere daha uzun süre destek sağlanacak. Mevcut uygulamada 10 aya kadar ödenek işsizlik ödeneği 15 aya kadar çıkarılacak.
ÜÇ KRİTERE GÖRE BELİRLENECEK: Ödenek miktarları uzun süreli işsizler, eğitim, yaş kriterlerine göre yeniden düzenlenecek.
ASGARİ GEÇİMİ SAĞLAYACAK: Avrupa ülkeleri ve OECD ülkelerindeki örnekler de dikkate alınacak. İşsizlik ödeneği işsizlerin asgari geçimini sağlayacak düzeyde tutulacak.
KİŞİ ADINA YATAN PRİM: Yeni dönemde işsizlik ödeneğinin kişi adına yatan prim baz alınarak hesaplanması da seçenekler arasında. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinin asgari ücrete endekslenmesinden de vazgeçilmesi düşünülüyor. Her iki ödeneğin de kişinin adına yatırılan prime göre hesaplanması öngörülüyor.
SÜREKLİ GEÇİM KAYNAĞINA DÖNÜŞTÜRÜLMEYECEK: Avrupa'da olduğu gibi işsizlik ödeneğinin sürekli geçim kapısına dönüşmemesi için tedbir alınacak.
GENÇLERE DESTEK ARTACAK: İşsizlik Sigortası Fonu'ndan üniversiteli gençlere daha fazla pay ayrılacak. İşsizlik ödeneğinde prim ödeme gün sayısını doldurmayan gençlere ayrıcalık verilecek.
yeniasır
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...