Başbakan Erdoğan’ın yürüttüğü ‘Demokratik Açılım’ planlarının ardından bölgede terörü bitirecek en önemli unsurlar arasında gösterilen ‘ekonomik açılım’ da Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından dün Şanlıurfa’da açıklandı. Babacan, Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısını gerçekleştirmek için 8 bakanla birlikte gittiği Şanlıurfa’ya beraberinde 10 milyar dolarlık (15 milyar lira) ek kaynak götürdü. İşsizlik Fonu’ndaki paralardan sağlanacak nema gelirinin dörtte üçünün Güneydoğu Anadolu Projesi’nde harcanabilmesine imkan sağlayan yasanın sabah saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından konuşan Babacan ”Geçen yıl Başbakanımız’ın açıkladığı GAP Eylem Planı’nın gerçekleştirilmesi için 2012 sonuna kadar bölgeye yaklaşık 15 milyar lira ek kaynak aktaracağız. Bunun 3 milyar doları bu yıl” diye konuştu. Böylece Başbakan Erdoğan’ın geçen yıl mayıs ayında Diyarbakır’da açıkladığı GAP Eylem Planı’nın ekonomik boyutu hayata geçirilmiş oldu.
300’ÜN ÜZERİNDE PROJE VE FAALİYET VAR
Söz konusu planla GAP’ın bitirilmemiş kısımları hayata geçirilerek 3.8 milyon kişiye iş yaratılması hedefleniyor. GAP kapsamındaki 9 ilin sorunlarının ele alınacağı toplantının açılışında konuşan Babacan, GAP Eylem Planı kapsamında 4 gelişme ekseni altında 73 ana eylem bulunduğunu ve ana eylemler çerçevesinde yer alan proje ve faaliyetlerin sayısının ise 300’ün üzerinde olduğunu anlattı. Bakan Babacan, GAP’ın merkezi konumundaki Şanlıurfa’da yaptığı toplantıda, önümüzdeki dönemde GAP’ta yapılacak çalışmalar hakkında da şu bilgileri verdi: “Sulamada 10 adedi depolama ve baraj projesi yapılıyor. 470 bin hektar alanı sulayacak olan 16 sulama projesinin yapım işi, hepsini toplayacak olursak da 26 projenin yapım işini 2009 yılında, bu sene içerisinde inşallah ihale ediyoruz. 385 kilometrelik ana kanal inşaatı ihalesinin çalışmalarını başlatmış durumdayız. Yine hızlandırılan Adıyaman-Çandarlı sulamasının 2009 yılında tamamlanmasını planlamaktayız. Yukarı Harran sulamasının 6. kısmının 2009’da tamamlanmasını planlamaktayız. Batman-Silvan projesi kapsamında Pamukçay Barajı’nın inşaatını 2009 yılında ihale etmeyi planlamaktayız. Harran Ovası’nda tuzlanmayı engellemek üzere yapılan drenaj projesinin biliyorsunuz ihalesi tamamlanmış durumda. Karayolunda, Şanlıurfa Otoyolu’nu Gaziantep’e bağlayan otoyolun hemen hemen tamamı trafiğe açıldı. Otoyolun şu an Urfa şehir geçişindeki inşaatı devam etmekte. En kısa zamanda bitirmeyi planlıyoruz. Batman Havaalanı Terminal Binası’nın yapım ihalesi geçen sene kasım ayında tamamlandı. Ocak 2009 tarihinde de işe başlandı. Gelecek sene ortalarında da inşallah bitirmeyi planlıyoruz.” • EKONOMİ SERVİSİ
Sadece kamuyla olmaz özel sektör de gelmeli
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, devlet ne kadar altyapı yatırımı yaparsa yapsın, sadece kamu harcamaları, kamu yatırımlarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ekonomik kalkınmasının sağlanmasının mümkün olmadığını bildirerek “Özel sektörün cezbedilmesi, daha çok yatırım yapması burada kilit rol oynayacaktır” dedi. Babacan ‘’Huzur, istikrar, güvenlik önemli. Bunlar çözüldüğünde bölgenin potansiyeli gerçekten çok çok büyük’’ diye konuştu. Babacan, beraberindeki bakanlarla birlikte yaptığı basınla sohbet toplantısında, EKK’yı değerlendirdi. Toplantının verimli geçtiğini, bölgeden temsilcileri, üniversiteleri dinlediklerini bildiren Babacan, genelde altyapı ile ilgili problemlerin dile getirildiğini, sulama konusunun öne çıktığını, dile getirilen hususların üçte birinin suyla ilgili olduğunu söyledi.
Terör olmasa Şanlıurfa ekonomisi ne olurdu?
Ekonomide başarının, makro ekonomik istikrarın temel unsurunun güven olduğuna işaret eden Babacan, Türkiye’de öncelikle güven ortamının sağlanması ve daha öngörülebilir bir ülke haline getirilmesine çalıştıklarını kaydetti. İstikrar ve güven ortamı bulunmuyorsa o ülkenin hiçbir alanda ileriye gidebilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Babacan “Sayın Başbakanımız’ın da ifade ettiği gibi şu soruyu da artık yüksek sesle kendi kendimize sormamız gerekiyor. Türkiye son 25 yılını Doğu ve Güneydoğusu’ndaki çatışmalarla heba etmeseydi, Türkiye bugün nerelerde olurdu? Acaba bugün Şanlıurfa hangi konumda olurdu?” dedi.
Yüzyılın projesiyle 3.8 milyon kişiye iş
- Yılda 1.8 milyon hektar alan sulamaya açılacak. Böylece bölgenin ürün çeşitliliği artacak.
- Yılda 27 milyar kilovat saat elektrik üretilecek.
- Bölgede kişi başı gelir yüzde 209 artacak.
- 3.8 milyon kişiye iş sağlanacak.
- GAP İdaresi bölgeye taşınacak.
- Mayınlı araziler temizlenecek, sınır boyunca bölge organik tarıma açılacak.
- KOBİ’lere destek artırılacak, Ziraat Bankası daha fazla kredi desteği verecek.
- Bölgedeki üniversitelerde teknoparklar kurulacak.
- Doğal varlıkları geliştirilip daha çok turist çekmek için turizm tanıtımı yapılacak.
- Hasankeyf kazı kurtarma çalışmaları süratle tamamlanacak. Halfeti’de eko turizm projesi yapılacak.
- Silvan ve Cizre Barajı bitirilecek
- Hava ulaşım sistemi güçlendirilecek.
- Doğalgaz ve elektrik iletim hatları düzenlenecek.
- Sınır ticaretini geliştiren altyapı kurulacak.
- 35 bin kişiye mesleki kazandırma beceri eğitimi verilecek.
9 ilde kalkınma ajansları kurduk
Çalışmaların temelinde yörede yaşayan insanların gelir düzeyini, yaşam kalitesini yükseltmek, Türkiye’nin bölgeler arasındaki farklılıklarını gidermek, ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine ulaşmanın bulunduğunu belirten Babacan, bunu gerçekleştirmek için kalkınma ajansları kurduklarını söyledi. Bölgenin büyüme potansiyelinin yerel aktörlerle birlikte harekete geçirilmesinde lokomotif rol oynayacak kalkınma ajanslarında da önemli ilerlemeler sağladıklarını ifade eden Babacan “Biliyorsunuz Kasım 2008’de Diyarbakır, Gaziantep ve Mardin’in merkez olduğu üç bölgede, yani toplam 9 ilimizi kapsayan bölgede kalkınma ajanslarının kurulmasını resmen tamamlamış olduk” dedi.
Eğitim ve sağlık yatırımları hızlandı
Şırnak Havaalanı’nın yapımı için etüt proje çalışmalarının tamamlandığını ve ihaleye çıkıldığını belirten Babacan, 2008 yılında eğitimde sadece ilköğretimde 2 binin üzerinde derslik yaptıklarını, bu yıl bin 996 dersliğin daha tamamlanacağını ve şu anda 145 bin öğrenciye hizmet verecek 7 bin 859 dersliğin de inşaatının devam ettiğini kaydetti. Sağlıkta 2008 yılı içerisinde hastanelerde 870 ilave yatak kapasitesi oluşturduklarını, 19 sağlık ocağını tamamladıklarını belirten Babacan “2009 yılı sonuna kadar 12 hastane, 15 sağlık ocağı ki toplam bin 630 yatak kapasitesi sağlık merkezi bunların tamamlanması planlanıyor” dedi. Babacan, kentlerin içme suyu ihtiyacının karşılanması için devam etmekte olan projelere ek kaynak aktarıldığını belirtti.
Çok özel teşvikler getirdik
Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı yeni teşvik paketinde GAP bölgesindeki 9 il için de çok özel teşviklerin söz konusu olduğunu belirten Babacan “Adıyaman, Gaziantep ve Kilis 3. bölgede. Diğer 6 ilimiz Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Şırnak ve Siirt ise 4. bölgede. Gerçekten 2010 sonuna kadar başlanacak yatırımlar için çok özel teşvikler alacaklar. Kurumlar vergisi yüzde 2’ye indi. 7 yıla varan sosyal güvenlik priminin devlet tarafından ödenmesi gibi pek çok desteğimiz, teşvikimiz de uygulanmaya başladı” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...