Kuzey Irak'taki en büyük petrol üreticisi Genel Energy’nin İcra Kurulu Başkanı Mehmet Sepil, petrol fiyatının varil başına 20 dolara düştüğü durumda bile kar edip petrol üretmeye devam edebileceklerini söyledi.
Sepil, açık denizlerde petrol üretimiyle karada üretim arasında ciddi maliyet farkı bulunduğunu ifade ederek, "Genel Energy'nin durumu rahat çünkü biz karada petrol üretiyoruz. Ortadoğu'nun en avantajlı yanı budur zaten. Petrol üretim maliyetleri, bizde sermaye giderleri artı faaliyet giderleri dediğimiz 25 yıllık maliyet, varil başına 5 doların altında. Yani petrol teorik olarak 20 dolar olsa bile biz çok az kar ederiz ama hala üretebiliriz" dedi.
Düşen petrol fiyatlarından dolayı yüksek maliyetle üretim yapan firmaların zarar ettiğini anlatan Sepil, " Petrol fiyatlarının düşüşü şu an bizim için üzücü fakat biz bunun geleceğe dair ciddi fırsat olacağını düşünüyoruz. Bir çok şirket yolda dökülecek, dökülen şirketlerin iyi durumda olan mal varlıklarını da alabiliriz. Zaten bu tür krizlerin geçmişini incelerseniz büyükpetrol şirketleri büyük krizlerde doğuyor. Her şey normal giderken büyük şirketler oluşmuyor. Hisselerimiz düştü ama ilerde belki de bunu fırsata çeviririz" şeklinde konuştu.
Sepil, petrol fiyatlarındaki büyük düşüşlerin ilk defa yaşanmadığını anımsatarak, Türkiye gibipetrol ithal eden ülkelerin ekonomileri için bunun pozitif bir etki oluşturduğunu ifade etti.
Petrolün fiyatının ne kadar düşüp yükseleceğini bilmenin başlı başına büyük bir avantaj olabileceğini vurgulayan Sepil, şöyle konuştu:
" Petrol üretiminde sorun yaşayan ülkeler, bu sorunlarını aştılar. Bunların en başında Libya geliyor. Hiçpetrol üretimi yokken şimdi yıllık bir kaç yüz milyon varil petrol üretir hale geldi. Buna Kuzey Irak petrolü eklendi, Nijerya da petrol üretimini artırdı. Bütün bunlar üst üste gelince dünya 90 milyon varil petrol tüketmesine rağmen, 1 milyon varillik arz fazlasının fiyatlar üzerine çok büyük etkisi oldu. Artık petrol 60 dolara düştüğünde birçok yerde petrol üretilemez hale gelecek. Açık deniz sahalarında, üretimin pahalı olmasından dolayı bir çok firma üretimini durduruyor."
Sepil, petrol fiyatlarındaki düşüşün uzun vadeli olmayacağını dile getirerek, 2015 Haziranında petrol fiyatının tekrar 90 doların üzerine çıkacağını düşündüğünü söyledi.
"Kuzey Irak gazı, Türkiye ve Avrupa için önemli bir alternatif"
Sepil, Genel Energy'nin, 2017 sonu 2018 başlarında 4 milyar metreküpten başlayarak, her yıl 2 milyar metreküp attırmak kaydıyla, Türkiye'ye 10 milyar metreküp gaz getirmeyi planladığını belirtti.
Kuzey Irak'taki doğalgaz potansiyeline dikkati çeken Sepil, " Kuzey Irak gazı, Türkiye ve Avrupa için önemli bir alternatif olabilir" dedi.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |