Ukrayna krizi nedeni ile ABD’nin yeni yaptırımları gündeme getirebileceği söylentileri rublenin düşmesine neden oldu.
Dolar yüzde 0,3 artışla 58,81 rubleden alıcı bulurken, avro da yüzde 0,5 artışla 73,23 rubleye çıktı.
ABD Kongresi’nin Rusya’ya yönelik yeni yaptırım uygulanabileceği ve Ukrayna’nın askeri açıdan desteklenmesi yönündeki kararları Rusya mali piyasalarına olumsuz yansıdı.
Brent tip petrolün varilinin 1 dolarlık artışla 62,6 dolara, Ural çıkışlı petrolün varilinin de 1 dolarlık artışla 61,85 dolara çıkması yaptırım söylentileri nedeni ile yeterince piyasalara yansımadı.
Rusya Merkez Bankası serbest dalgalanmaya bıraktığı rubleyi desteklemek için son bir ayda 6 milyar dolar harcarken, yıl başından bu yana 70 milyar doların üzerinde harcama yaptı.
Rusya Merkez Bankası Perşembe günü rubleyi güçlendirmek için faiz oranlarını 1 puan artırarak yüzde 9,5’ten yüzde 10,5’e yükseltmişti.
Uluslar arası borsalarda yaşanan gelişmelere paralel olarak Rusya borsalarında kayıp yaşanıyor. MSİ 14:40 itibari ile dolar bazlı RTS endeksi yüzde 3,32 düşerek 772 puana gerilerken, ruble bazlı MICEX endeksi yüzde 0,2 kayıpla 1456 puana geriledi.
Rus enerji devi Gazprom’un kaybı yüzde 1,2’yi bulurken, Rusya’nın en büyük bankası Sberbank yüzde 0,44 kayıp yaşadı.
Uzmanlar Rusya’nın 2015 bütçesinde en az yüzde 10’lara varan kesinti yapılmasının zorunlu olduğuna değiniyor. Rusya 2015 için petrol varil fiyatlarını 95 dolar olarak öngörürken, halen 60 dolar seviyesinde seyretmesi bütçe açığı riskini büyütüyor.
cihan
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...