Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), tedavileri Türkiye'de yapılamayan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü bulunduğu kişilerin tedavilerinin yurt dışında yapılmasının sağladığını söyledi.
Bunun için tedavinin Türkiye'de yapılamadığına dair 3. basamak olarak adlandırılan üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinden alınan raporun, hakem hastane olarak belirlenen Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesince teyit edilmesi gerektiğini anlatan Çelik, daha sonra Sağlık Bakanlığı ile Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğünden yurt dışında tedavi için olur alındığını belirtti.
Gerekli olur ve onayların ardından Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçildiğini ifade eden Çelik, böylece gidilecek ülkedeki konsolosluk vasıtasıyla hastaya randevu alınması dahil tüm işlemlerin takibinin ve para transferinin yürütüldüğünü dile getirdi.
Tedavi için yurt dışına gönderilen hastalara, yol giderleri, harcırah, sağlık harcamalarına ait masrafların tamamı, uçak ambulansla yapılan hasta nakil ücretleri, refakatçiye ait yol giderleriyle gündelikleri, kontrol tedavilerine ilişkin tedavi ve yol giderleriyle gündeliklerinin ödendiğini vurgulayan Çelik, bu hastaların 2 yıla kadar aralıksız tedavi ve kontrollerinin SGK tarafından karşılandığını söyledi.
Genel Sağlık Sigortası'nın uygulamaya girdiği 1 Ekim 2008 tarihinden bugüne kadar tedavi amacıyla yurt dışına 95 hasta gönderildiğini bildiren Bakan Çelik, “Vatandaşımızın sağlığı bizim için her şeyden daha önemli. Tüm imkanlarımızı, vatandaşlarımızı gerektiği durumlarda yurt dışına göndermek için kullanıyoruz. SGK olarak, 2008'in ekim ayından bugüne kadar tedavi amacıyla yurt dışına gönderdiklerimiz için yaklaşık 49 milyon 491 bin 300 lira harcama yaptık” diye konuştu.
En çok hasta Avusturya, Almanya ve ABD'ye gönderildi
Bakan Çelik, tedavi için 36 kişinin Avusturya'ya, 26 kişinin Almanya'ya, 23 kişinin ABD'ye, 5 kişinin İngiltere'ye, 2 kişinin İtalya'ya, 2 kişinin Fransa'ya ve 1 kişinin de İsviçre'ye gönderildiğini belirterek, “Yurt dışına gönderilen hastalardan 36'sına akciğer nakli, 21'ine kemik iliği/kök hücre nakli, 8'ine ince bağırsak nakli, 4'üne kalp/akciğer nakli, 1'ine yüz nakli, 3'üne proton tedavisi yapıldı. 22 hastaya ise bunların dışında çeşitli tedaviler uygulandı” diye konuştu.
Çelik, hastalara yurt dışında uygulanan tedavilerin ortalama maliyetlerinin şöyle olduğunu kaydetti:
-Akciğer nakli: 150 bin dolar
-Kemik iliği/kök hücre nakli: 300 bin euro
-İnce bağırsak nakli: 586 bin dolar
-Kalp/akciğer nakli: 201 bin euro
-Proton tedavisi: 121 bin 600 euro
-Yüz nakli: 675 bin euro
Bu tutarların, ilk ameliyat maliyetleri olduğunu ve devam eden kontrolle tedavilerin, bu maliyete dahil olmadığını belirten Çelik, yurt dışına tedaviye gönderilen bazı hastaların tedavi giderlerinin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi kapsamında karşılandığını anlattı.
Hastaların yurt dışına hava ambulansıyla nakillerinin öngörüldüğü durumlarda 20 bin euroya kadar hasta nakil ücreti ödendiğine işaret eden Çelik, bugüne kadar SGK tarafından 12 hastaya hava ambulans ücreti ödendiğini kaydetti.
Çelik, ayrıca 102 hastanın Türkiye'de yapılamayan tetkik veya tahlillerinin yurt dışında yaptırıldığını da sözlerine ekledi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...