Eşşebab örgütünün üstlendiği saldırıda eğitim bakanlığı önünde bekleyen onlarca öğrenci hayatını kaybetti. Saldırı, Eşşebab'ın başkentten çekildiği ağustos ayından beri en kanlı eylemi oldu.Açlık ve kıtlığın pençesindeki Somali'yi bu kez bombalı saldırı vurdu. Başkent Mogadişu'da dün eğitim bakanlığı yakınlarında bomba yüklü bir kamyonla düzenlenen intihar saldırısında en az 70 kişi hayatını kaybetti, 42 kişi de yaralandı. Bakanlıkların ve Afrika Birliği Askeri Misyonu'nun (AMISOM) hedef alındığı saldırıda, Türkiye'de öğrenim görmek üzere yaptıkları burs başvurusunun sonuçlarını bekleyen öğrenciler ile aileleri de kurban gitti. İç savaş yorgunu Somali'nin geçiş dönemini sona erdirmek üzere bir yol haritası üzerinde anlaşmanın sağlandığı ve siyasi uzlaşı yönünde gerekli adımların atılmakta olduğu bir dönemde gerçekleştirilen saldırıyı El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğu belirtilen Eşşebab örgütü üstlendi. Olay, Eşşebab örgütünün Mogadişu'dan çekildiği ağustos ayından beri gerçekleştirdiği en kanlı saldırı olarak kayıtlara geçti.
İncelemelerde bulunmak için Somali'nin başkenti Mogadişu'ya gelen Türk sağlık ekipleri ise saldırıdan son anda kurtuldu. Sağlık ekibinin, bir toplantı için bölgedeki bakanlık binasına davet edildiği, ancak ekibin önce Türk personelini görmek istemesi üzerine toplantının öğleden sonraya ertelendiği öğrenildi. Ekipte bulunan Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Coşkun, "Saldırıda bizi karşılayan yetkililer de yaralanmış. Eğer toplantı için oraya gitmiş olsaydık saldırıda belki biz de yaralanacaktık." diye konuştu.
Somali'yle yakından ilgilenen Türkiye, saldırıyı şiddetle kınarken, olayı Güney Afrika ziyareti sırasında öğrenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bunu bir defa İslam adına yaptığını söyleyenlerin İslam'la alakası olamaz. Zira İslam, bir terör dini değildir. İslam, anlamı itibarıyla da bir barış dinidir." dedi.
Somali, Eşşebab'dan çok çekti
Eşşebab örgütü ilk kez 2006'da ülkenin güneyinde bazı kasabaları ele geçirerek adından söz ettirmiş, daha sonra hızla büyüyerek etki alanını başkent Mogadişu'ya kadar genişletmişti. Uyguladığı katı kurallardan dolayı halk arasında büyük bir hoşnutsuzluk meydana getiren örgüt, kuraklıkla birlikte bir anda hem halkla karşı karşıya gelmiş hem de uluslararası kamuoyunun sert tepkisini çekmeye başlamıştı. Kıtlığın dayanılmaz hale geldiği ağustos ayında başkentten çekilen örgüt, çekilmelerinin taktiksel olduğunu, mücadeleye gerilla taktiğiyle devam edeceğini ilan etmişti. Uzmanlar Eşşebab'ın çekilmesine rağmen geçici hükümetin kentte istikrarı sağlayıp sağlayamayacağı konusunda soru işaretleri bulunduğunu belirtiyordu. Son 60 yılın en büyük kuraklığıyla karşı karşıya olan ve milyonların açlık riskiyle yaşadığı ülkede El Kaide yanlısı örgütün mevcudiyeti, uluslararası acil yardım çabalarını engelliyordu. Son saldırının da ülkedeki insani yardım çalışmalarına zarar vereceği belirtiliyor. Eşşebab'ın, 2010 yılının Temmuz ayında insanlar Dünya Kupası maçını izlerken Uganda'da düzenlediği çifte intihar saldırısında 76 kişi ölmüştü. Örgütün, 2009 yılında Mogadişu'da bir üniversitenin mezuniyet töreninde düzenlediği intihar saldırısında 3 bakanın da aralarında olduğu 24 kişi ölmüştü.
zaman
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...