Rusya'nın eski devlet başkanı Vladimir Putin'in Mart 2012'de devlet başkanlığı seçiminde aday olması için aylardır ilginç kampanyalara imza atan Rus kadınlar, şimdiki devlet başkanı Medvedev'in Putin'in aday olmasını onayladıklarını bildirmesiyle, nihayet muradına erdi.
Rusya'nın çeşitli yerlerinde renkli eylemler yapan Putin taraftarı kadınlar yıl boyunca çok çeşitli gösteriler yapmışlardı. Tişörtleri yırtma, yerli model arabaları ücretsiz yıkama günleri düzenlediler, soyundular, Putin'in doğumgününde, ona özel erotik bir takvim hazırladılar. Bunların hepsi, karizmatik siyasi lider Putin'in tekrar devlet başkanı olması içindi.
2024'E KADAR PUTİN
Başkent Moskova'da dün, tarihi Kremlin Sarayı'nda iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin kurultayında, Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin arasında "başbakanlık-devlet başkanlığı dönüşüm planının" kabul edilmesiyle, eylemler de boşa gitmemiş, hedefine ulaşmış oldu.
Medvedev'in Putin'i gelecek devlet başkanı olarak işaret etmesi üzerine Putin de, 4 Aralık genel seçiminde resmen "Medvedev, Birleşik Rusya'nın baş adayı ve Başbakanı olsun" dedi. Putin böylece anayasa temelinde yeni 6 yıllık görev dönemiyle kendisine 2024 yılına dek devlet başkanlığı yolunu açmış oldu. Putin, yeni Rus çağında Medvedev'le dönüşüm esasını birkaç yıl önce kararlaştırdıklarını da belirtti.
Bazı ekonomi kaynakları Medvedev'e oranla "muhafazakar ve eski istikrarlı devlet temellerine bağlı" Putin'in üçüncü devlet başkanlığı döneminde ülke ekonomisinin durgunluğa gireceğini öne sürüyor.
MALİYE BAKANI'NIN ÇEKİNCESİ
Rusya'nın istikrarlı Maliye Bakanı bu çözüme tepki gösterdi. 11 yıldır görevde olan Rusya Maliye Bakanı Aleksey Kudrin, Washington'da yapılan sanayileşmiş ülkelerin dünya ekonomi durumunu ele aldıkları toplantıda ve Moskova'da Reuters-Rusya Yatırım Zirvesi için yaptığı açıklamada, "Sayın Medvedev ile yeni hükümetinde çalışmayabilirim" dedi.
PETROL-DOĞALGAZ VE SANAYİ
Putin'in büyük gücü aynı zamanda petrol-doğalgaza ve SSCB'nin temelini attığı ileri sanayi tesislerine dayalı ülke ekonomisinin kuvvetinden geliyor.
Müteveffa Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in (1931-2007) seçimiyle 2000'in ilk aylarında ilk kez başbakan olan, eski istihbarat örgütü KGB'nin Doğu Almanya şefi Putin, 2000-2008'de iki dönem Devlet Başkanlığı yaptı. Anayasa elvermediği için üst üste üç dönem Devlet Başkanı olamadı; Medvedev'i devlet başkanlığına getirdi.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |