İSTANBUL (AA) - YASİN TUNCER - Özellikle futbolda yaşanan şike skandalları ve yolsuzluklarla spor dünyası derin yara alırken, teniste son günlerde ortaya atılan şike iddiaları büyük yankı uyandırdı.
İngiliz yayın kurumu BBC ve ABD merkezli internet sitesi BuzzFeed'e ulaşan belgelere dayandırılarak, Rusya ve İtalya'da, arasında grand slam turnuvasıWimbledon'ın da yer aldığı bazı tenis maçlarında yapılan şike vasıtasıyla yüz binlerce dolar kazanan bahis şebekeleri bulunduğu iddiası ortaya atıldı.
İddialar tenis dünyasını karıştırırken, ünlü tenisçiler bir an önce kortların bu şaibelerden arınmasını istiyor.
2008 yılında kurulan Teniste Dürüstlük Birimi (TIU), son 10 yılda dünya sıralamasında ilk 50'de bulunan 16 tenisçi hakkında şike yaparak maçtan çekildikleri şüphesiyle uyarıldı. Fakat aralarında grand slam şampiyonlarının bulunduğu bu isimler, tenis oynamaya devam etti.
Konuyla ilgili AA'nın sorularını yanıtlayan TIU, ortaya atılanların sadece bir iddia olduğuna dikkati çekerek, "Bu iddialarla hiçbir oyuncunun şikeye karıştığının kanıtlanmadığını bilmek önemli. Bunların tamamı kanıtlanmamış iddiadır. TIU, 2010 yılından bu yana 16 oyuncu, 1 yetkili ve 1 menajere yolsuzluk suçlamasıyla disiplin soruşturması açtı. Ancak geri kalan 21 bin profesyonelin çoğunluğu yüksek ahlaka sahip iyi bireyler ve rüşvetten uzak duruyorlar" ifadelerini kullandı.
Elde ettikleri ya da kendilerine ulaşan bilgilerin sonuna kadar peşinden gideceklerini vurgulayan TIU yönetimi, uyarılmasına karşın hala hakkında bazı iddialar olan sporcuların Avustralya Açık'ta mücadele edip etmediğine yönelik soruya ise "Devam eden soruşturmayla ilgili yorum yapmıyoruz" yanıtını verdi.
İddialarla ilgili tenisin önde gelen kuruluşları ATP, WTA, ITF ve Grand Slam Board'un sıfır toleransla hareket ettiklerini belirten TIU, kanıtların sümen altı edildiği yönündeki yorumların kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Yıldız tenisçiler şaibe istemiyor
Ortaya atılan şike iddialarına ünlü tenisçilerin tepkisi ise sert oldu. 18 kez grand slam şampiyonu Martina Navratilova, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, iddiaların açıklığa kavuşmasını istedi. ABD'li eski tenisçi, "Varsayımlara değil gerçeklere ihtiyacımız var" yorumunu yaptı.
Teniste 17 grand slam şampiyonluğu bulunan İsviçreli tenisçi Roger Federer de Avustralya Açık'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, şike yapanları bilmek istediğini söyledi. Federer, "Kimler şike yapmış önce öğrenmek lazım. Daha sonra somut şeyler üzerinde tartışabiliriz" ifadelerini kullandı.
Erkekler dünya 1 numarası Novak Djokovic ise kendisine, 2007'de rüşvet teklif edildiğini itiraf etti. Avustralya Açık'ta oynadığı ilk tur maçından sonra şike iddiaları hakkındaki görüşü sorulan Sırp tenisçi, Rusya'da katıldığı bir turnuvanın ilk turunda kaybetmesi için para teklif edildiği belirterek, "Bu girişim, beni çok kötü hissettirmişti. Şikenin sporda yeri yok, özellikle de teniste" şeklinde görüşlerini aktardı.
ATP Başkanı iddiaları yalanladı
ATP Başkanı Chris Kermode, Avustralya Açık'ta düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Tenis otoriteleri olarak şike delillerinin herhangi bir nedenle kapatıldığını veya derinlemesine bir şekilde araştırma yapılmadığını kesinlikle reddediyoruz" dedi.
Profesyonel tenisçiler ne kazanıyor?
Uluslararası Tenis Federasyonunun 2013 yılında yaptığı bir araştırmada, profesyonel tenisçilerin ne kadar kazandığı konusunda ilginç veriler ortaya çıktı. 13 bin 736 oyuncunun yüzde 45'inin neredeyse hiçbir şey kazanmadığı, sadece yüzde 10'unun ancak masraflarını karşıladığı belirtildi.
Kingston Üniversitesinin yürüttüğü çalışmaya göre dünya sıralamasındaki ilk 50'de yer alan erkek tenisçiler, 150 milyon avroluk para havuzunun yüzde 60'ını kazanıyor. Kadınlarda ise, sıralamanın ilk 50 içinde bulunan tenisçiler 110 milyon sterlinlik toplam ödülün yüzde 51'ini alıyor.
Araştırmada kadınlar ve erkeklerde, ilk 50'de yer alan sporcular yıllık ortalama 900 bin avrodan daha fazlasını kazandığı görülüyor.
Rakamlardan da anlaşıldığı gibi profesyonel tenisçilerinin önemli bir kısmının bu spordan kazançları sınırlı durumda. Bu nedenle maddi sıkıntı yaşayan bazı tenisçilerin şikeye bulaşabileceği ihtimali de göz önünde bulunduruluyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |