Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasımda Tüketici Fiyatları'nın (TÜFE) yüzde 1,73, Üretici Fiyatları'nın ise (ÜFE) yüzde 0.65 arttığını açıkladı. Kasım itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE'de yüzde 9.48, ÜFE'de yüzde 13.67 oldu. Yılın 11 ayında, TÜFE'de yüzde 9.82, ÜFE'de yüzde 12.20 artış gerçekleşti. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 6.13, üretici fiyatlarında yüzde 10.72 düzeyinde oldu.
Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden 'H' kasımda yıllık yüzde 8.48, 'I' yüzde 8.18 arttı. TCMB son PPK özetlerinde, 'İşlenmemiş gıda fiyatlarında mevcut dönemde gözlenen yüksek artışlar ve düşük bazın ortadan kalkacak olmasıyla yıllık enflasyonun yılın son iki ayında yükseleceği öngörülmektedir' diyerek yükselişin sürpriz olmaması gerektiğini vurgulamıştı. Merkez Bankası, mali ve reel sektördeki karar alıcılarla her ay iki kez gerçekleştirdiği Beklenti Anketi'nin kasım ayı 2. dönem sonucuna göre, kasım ayı enflasyon beklentisi yüzde 0,92, gelecek ayın enflasyon beklentisi yüzde 0,51, yıl sonu yıllık TÜFE beklentisi yüzde 9,22 düzeyinde çıkmıştı.
MERKEZ UYARMIŞTI
Gıda ve giyim fiyatlarının yükselmesinin yanı sıra, ithalat vergileri ile başta tütün ve cep telefonu olmak üzere ÖTV oranlarında yapılan artışlar ve TL'deki değer kaybının devam eden etkisiyle TÜFE kasım ayında beklentilerin üzerinde artarken, yıl sonunda TÜFE'nin Nisan 2010'dan bu yana ilk kez çift haneli seviyeye gidebileceği belirtiliyor. Bu durumun TCMB'nin öngörülerine paralel olması nedeniyle politika duruşunda belirgin bir değişiklik öngörülmüyor.
Aralıktan itibaren düşüşe geçer
ING Bank Ekonomik Araştırmalar Grubu Ekonomisti Ömer Zeybek: TL'nin değer kaybı, gıda fiyatlarındaki baz etkisinin olumsuz etkisi ve vergi artışlarının gecikmeli etkileriyle enflasyondaki yükseliş eğilimi sürdü. 2012 başından itibaren fiyatlar genel seviyesindeki artışın dengeleneceği düşüncesindeyiz. Mevsimsel nedenlerle iki aydır yüksek seyreden bu gruptaki artışların aralıktan itibaren yerini düşüşe bırakacağını söyleyebiliriz.
Gösterge tahvilde bileşik faiz %10.42'yi gördü
GÖSTERGE tahvilde bileşik faiz, beklentilerin üzerinde artan enflasyon verisi ile 10 baz puan civarında artarak dün yüzde 10.42'ye kadar yükselirken, TCMB'nin geçen hafta yıllık enflasyonun yılın son iki ayında önemli ölçüde' yükseleceği açıklayarak piyasayı bu yükselişe hazırlamış olması tepkinin nispeten sınırlı kalmasına neden oldu.
Verilen mesajdan emin olamıyoruz
l RBS Ekonomisti Timothy Ash: Rakamlar, artan enflasyon ve yüksek cari açık verilerinin yansıttığı üzere ekonominin ısındığını söyleyenlerin açıklamalarını destekliyor. TCMB, büyük ihtimalle bunun 'sadece' döviz kuru geçişkenliğinin bir yansıması olduğunu söyleyecek. TCMB piyasayı yüzde 12.5 olan bankalara borç verme faizinden fonlasa da, politika faizini hala yüzde 5.75'te tutmaya devam ediyor. Piyasalara nasıl bir mesaj verdiğinden ise emin olamıyoruz.
Yılı yüzde 9.5 ila 10 aralığında kapatırız
l EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi: Giyimde mevsimsel artışın üzerindeki yükseliş, sektöre getirilen gümrük vergisiyle ilgili. Bu, çekirdek enflasyonu da beklenenin üzerinde artırmış. Sonuç olarak yılı yüzde 9.5-10 arasında bir yerde kapatacağız gibi görünüyor. Verilerin iyi tarafı ise hizmet enflasyonunun yıllık bazda yüzde 6.6 ile yatay kalarak, hiç artmaması. TCMB bu grubu iç talep etkisi anlamında izliyor.
Gelecek yıl ikinci yarıda 6.5'e inebilir
l Ekspres Invest Başekonomisti Nilüfer Sezgin: Yıl sonunda gıda enflasyonunda çok beklenmedik bir artış olmazsa,
TÜFE'nin yıllık artışının yüzde 10'a yakın bir seviyede yüzde 9.5-10 aralığında olmasını beklemek makul. Gelecek yıl ekonomik aktivitede beklediğimiz yavaşlamanın ikincil etkilerini sınırlamasını ve özellikle yılın ikinci yarısında, baz etkisin de devreye girmesiyle enflasyonun yeniden düşmeye başlayarak yüzde 6.5'e yaklaşmasını bekliyoruz.'
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...