İki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmak için beraberinde 150'ye yakın işadamı ile birlikte Gürcistan'a 2 günlük ticaret heyeti gezisi gerçekleştiren Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gürcistan'dan ''devlet madalyası'' ile döndü.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, iki ülke ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile bu ülkede inşaat faaliyetlerinde bulunan Nurol Holding'in sahibi işadamı Nurettin Çarmıklı'ya ''devlet onur ödülü'' niteliğindeki ''Altınpost'' madalyası verdi. Madalya töreni, dün akşam, Acara Özerk Bölgesi'nin başkenti Batum'daki Anayasa Mahkemesi Binasında, yerel saatle 21.00'de yapıldı. Törene, Acara Özerk Bölgesi'nin Başbakanı Levan Varshalomidze, Gürcistan Maliye Bakanı Kaha Baindurashvili, Gürcistan'da iş yapan Türk işadamlarından az sayıda katıldı.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, törende yaptığı konuşmada, iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen olmak üzere devlet ve hükümet yöneticilerinin büyük katkısının olduğunu söyledi. Karşılıklı işbirliği anlayışı sayesinde, iki ülke arasında vize uygulamasının kaldırıldığını, Batum Havaalanı'nın ortak kullanılmaya başlandığını, Baku-Tiflis-Ceyhan enerji hattı, Kars-Tiflis Demiryolu projelerinin uygulandığını, Sarp-Sarpi sınır kapılarının ortak kullanılmasının söz konusu olduğunu anlatan Saakashvili, demiryolu projesi sayesinde Türkiye'den Orta Asya ve Çin'e kadar gitmenin mümkün olacağını vurguladı.
Tiflis ile Batum arasında yapımı öngörülen otobanın Suhumi'ye kadar uzatılacağını, Karadeniz otoyolu üzerinden artık aynı gün İstanbul'a araba ile gitmenin mümkün olacağını belirten Saakashvili, ''Sabah Tiflis'ten arabamıza binip, akşam İstanbul'a inebileceğiz'' dedi.
''Türkiye bizim çok iyi dostumuz'' diyen Saakashvili, yenilenen ve 5 Mart'ta resmi açılışı yapılacak Sarp-Sarpi sınır kapısının açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı beklediklerini vurguladı.
-''GÜL, ERDOĞAN, TÜZMEN VE ÇARMIKLI, VERDİKLERİ SÖZLERİ YERİNE GETİRİYOR''
Krize rağmen Gürcistan'da büyük projeleri durdurmadıklarını, özellikle HES yatırımları olmak üzere birçok projeyi de başlatacaklarını anlatan Saakashvili, yatırımların gerçekleşmesinde Türkiye'nin büyük katkılarının olduğuna işaret ederek, ''Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Tüzmen, bakış açıları ilişkilerimizi geliştiriyor. Ayrıca, verdikleri sözleri yerine getiriyorlar. Bu da ilişkileri güçlendiriyor'' dedi.
Nurettin Çarmıklı'nın da ''Gürcistan için çok önemli bir dost'' olduğunu ifade eden Mikhail Saakashvili, işadamını şu sözlerle övdü:
''5 yıl önce cumhurbaşkanı olduğumda, sürekli (şu işadamı bizi kandırdı, yalan söyledi, işi bitirmedi) diye şikayetler duyuyordum. Nurettin Çarmıklı, bu zor günlerde Gürcistan'ın yanında oldu. Maçlarımızda bile bizi yanlız bırakmadı. Çarmıklı'nın Batum'da yaptığı Hilton oteli, Karadeniz sahilinin en büyük oteli olacak. Romanya ve Rusya sahillerinde bile böyle bir otel yok. Batum'u Karadeniz sahillerinin en güzel şehirlerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz ve bu otel, bu şehir için bir çelenk oldu. Bir çok yerde inşaatlar kriz nedeniyle durdu, Batum'da durmadı, durmayacak. Batum'un 100 bin olan nüfusu, yakında 250 bine ulaşacak. Antalya nasıl bir şehirse, Batum da turizm açısından öyle olacak.''
İki ülke halkları arasındaki ilişkinin artmasından ve sınır geçişlerinin kolaylaştırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Mikhail Saakashvili, ''Önceden Sarp sınır kapısındaki geçişleri önlemek için geceleri sınırda lambalar yanardı. Kimse geçmesin, geçenler görülüp engellensin, diye. Şimdi bu lambalar hurdacıya satıldı. Artık, sınır açık, isteyen vizesiz geçiyor'' diye konuştu.
Konuşmasından sonra devlet onur ödülü niteliğindeki ''Altınpost'' madalyasını Bakan Tüzmen ve işadamı Nurettin Çarmıklı'ya takan Mikhail Saakashvili, ''bu madalyanın Gürcü halkının duygularının ifadesi'' olduğunu belirtti.
Tüzmen, madalyayı aldıktan sonra yaptığı konuşmada, madalyanın verilmesinden dolayı Türkiye ve kendisi ile birlikte çalışan arkadaşları adına gurur, onur duyduğunu belirtirken, ''iki ülke arasındaki ilişkileri en üst seviyeye getirmek için var gücümüzle çalışacağız'' dedi.
Nurettin Çarmıklı da Gürcistan'ı kardeş ülke olarak gördüklerini ve gelişmesi için elinden geleni yapacağını söyledi.
Batum'da 240 yataklı Hilton otelinin inşaatını sürdüren Nurettin Çarmıklı, bu ülkede bazı altyapı ve kamu binası inşaatlarını da üstlendi.
-TÜZMEN'İN TEMASLARI
Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen'in 23-25 Şubat günlerinde, beraberinde 150 işadamı ile gerçekleştirdiği ticaret heyeti gezisine, Gürcistan işadamları kadar hükümet yetkilileri de büyük ilgi gösterdi.
Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili, 24 Şubat'ta Tüzmen ile akşam yemeğinde bir araya gelirken, sabahki toplantıya Başbakan ile Maliye, Ekonomi Kalkınma, Enerji bakanları katıldı. Maliye Bakanı Baindurashvili ve Acara Özerk Bölgesi Başbakanı Başbakanı Levan Varshalomidze tüm gezi boyunca Tüzmen'e eşlik etti. Mikhail Saakashvili'nin, ülkede faaliyet gösteren Türk firmalarının sorunlarının çözümü için özel talimat verdiği belirtiliyor.
Uluslararası kuruluşlardan 4,5 milyar dolarlık yatırım kredisi sağlayan Gürcistan'da, özellikle Türk müteahhitleri açısından yeni iş imkanlarının çıkması bekleniyor. Bu yatırım kredisi ile başlanacak projelerden, Türk müteahhitlik firmalarının 1-1,5 milyar dolarlık pay alabileceği kaydediliyor.
Halen Türk işadamlarının bu ülkede 600 milyon dolarlık doğrudan yatırımı bulunuyor. Tüzmen, gezisi sırasında, Türk işadamları tarafından Batum'da yapılan bir laminant parke ve tekstil fabrikası ile Hilton Oteli'ni ayrıca yenileme çalışması yapılan Sarp sınır kapısını gezdi.
-''1 DOLARLIK İHRACAT BİLE ÇOK ÖNEMLİ''
Tüzmen, iki ülke arasında 2002'de 220 milyon dolar olan ticaret hacminin, geçen yıl, 1 milyar doları Türkiye'nin ihracatı olmak üzere 1,5 milyar dolara yaklaştığını belirterek, bu rakamın 2 yılda 3 milyar dolar, 4 yılda 5 milyar dolara çıkmasını hedeflediklerini söyledi.
Türk-Gürcü İşadamları Forumu toplantılarında Gürcü iş adamlarına da seslenen Tüzmen, ''334 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olan bir ülkenin bakanı olarak konuşuyorum. 1 dolarlık ihracat bile çok önemli. Biri bulursanız, yanına sıfırları eklersiniz. Bu ihracatı artırmanın bir yolu da Sarp sınır kapısını ortak kullanmaktır. Bu İpek Yolu'nun Gürcistan'a bağlanması demek. Üzerinizden geçen ticareti ne kadar artırırsanız, dünya zenginliğinden o kadar pay alırsınız'' şeklinde konuştu.
-GÜRCİSTAN'DAN YUNANİSTAN'A GÖTÜRÜLEN ''ALTINPOST''UN HİKAYESİ...
Gürcistan devlet onur ödülü niteliğindeki madalyaya adını veren ''Altınpost'' efsanesi, (Yunanistan'daki) Tesalya kralının oğlu Phriksos ile kızı Helle'nin çocukluğuyla başlıyor. Değişik kaynaklardan derlenen bilgiye göre, öyküde çocukların babası ikinci kez evlenmiştir; kocasının çocuklarından nefret eden üvey anne Phriksos ile Helle'yi öldürmek ister. İki kardeş öz annelerinin armağanı olan altın postlu uçan bir koçun sırtına binerek üvey annelerinin elinden kurtulurlar. Ama yolculuk sırasında Helle denize düşerek boğulur. Helle'nin düştüğü Çanakkale Boğazı'na Yunanlılar bugün bile Hellespontos ya da "Helle Denizi" diyor... Phriksos ise Karadeniz'in doğu ucundaki Kolkhis'e (bugünkü Gürcistan) ulaşarak canını kurtarır. Kolkhis kralı Phriksos'a çok iyi davranır, hatta sonradan kızı Khalkiope ile evlendirir. Phriksos ölümden kurtulduğu için, koçunu adak olarak tanrıların kralı Zeus'a kurban eder; postunu da Kolkhis'te, bir ejderhanın nöbet tuttuğu bir koruluğa asar.
Bu arada Tesalya kralı ölmüş, yerine yeğeni Aison geçmiştir; ama bir süre sonra üvey kardeşi Pelias, Aison'u devirir ve tahta kendisi geçer. Aison'un oğlu İason büyüyünce Pelias'ın karşısına çıkıp babasının tahtını geri ister. Korkuya kapılan Pelias, genç adamdan kurtulmak için, altın postu getirirse krallığı ona bırakacağına söz verir. İason bu anlaşmayı kabul eder ve kısa sürede Yunanistan'ın dört bir yanından 50 yiğit toplayarak, adı "hızlı" anlamına gelen Argo gemisiyle yelken açar. Kahramanlar yolda pek çok macera yaşadıktan sonra Kolkhis'e ulaşırlar. Kolkhis kralı altın postu İason'a vermeye yanaşır, ama üç koşulu vardır: İason, ateş püsküren iki korkunç boğayı çifte koşarak bir tarlayı sürecek; bu tarlaya bir ejderhanın dişlerini ekecek ve en sonunda ektiği her diş için topraktan fışkıran zırhlı savaşçıları yenecektir. İason'un şansına, kralın küçük kızı Medeia güçlü bir büyücüdür ve görür görmez İason'a aşık olur. Medeia'nın büyü ve sihirleri sayesinde bu güç görevleri başaran İason, Medeia'yı ve altın postu da alarak Argo gemisiyle kaçar. Kral altın postu geri alması için oğlu Apsyrtos'u peşlerinden gönderirse de Medeia kardeşini kendi elleriyle öldürerek parçalarını denize serpiştirir. Tanımadıkları denizlere açılan Argo Gemicileri ya da bilinen adlarıyla Argonaut'lar, ancak Medeia'nın zekası ve kurnazlığı sayesinde yollarını bulurlar.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |