Yorumlarda, Türkiye’nin Arap dünyasına model olma isteği tartışmaları ön plana çıktı.ABD’ye meydan okuma
New York Times: Başbakan Erdoğan, Arap Birliği bakanlarına Filistin’in tanınmasının “bir seçim değil zorunluluk” olduğu söyleyerek, ABD ve İsrail üzerindeki baskıyı artırdı. Mesajının emredici tonu ve bir zamanlar Türkiye’nin yakın bir dostu olarak görülen İsrail’e giderek artan hasmane tutumu, Türkiye’nin nasıl kendini bölgede lider olarak konumlandırdığına vurgu yapıyor. Erdoğan’ın sözleri, Filistin devleti ilanına yönelik bir girişime karşı çıkmaya söz veren ABD’ye yeni bir meydan okuma da oluşturuyor.
İsrail günah keçisi
Washington Post: İsrail bir kez daha, baskı altındaki komşu liderler için elverişli bir günah keçisi oldu. İsrail yıllardır hiç olmadığı kadar izole halde. İsrailliler, Arap Baharı’nın diktatörlüğe karşı bir halk hareketinden, kendisine karşı yeni bir saldırıya dönüşmekte olmasından endişe ederken bu kaygının yersiz olmadığı ortaya çıkıyor. Araplar ve Türkler, İsrail’e kızgın.
Bir medya starı
Guardian: Erdoğan’ın 4 günlük Kuzey Afrika turu Türkiye’nin Ortadoğu’da ağırlığını artırmayı ve İsrail’i yalnızlaştırmayı amaçlıyor. Erdoğan, Türkiye’nin Arap Baharı’nın kalbinde lider rolü oynamak istediğini saklamıyor. Arap uzmanlar onun “medya starı” olduğunu, İsrail’e karşı tavrının ve ülkesinde başardıklarının ona bu gücü verdiğini teslim ediyorlar.
Ülkeleri fethediyor
Die Welt: Osmanlılar zamanında Arap ülkelerini ateş ve kılıçla fethetmişti. Erdoğan ise bu ülkeleri günümüzde kameralar ve İsrail karşıtı söylemlerle fethediyor. Mısırlılar Erdoğan’ı büyük bir coşkuyla karşıladı. Erdoğan, Mısırlı eski savunma bakanlarının portrelerinin yer aldığı duvarın önünden bir pop yıldızı gibi geçti.
Prens gibiydi
Berliner Morgenpost: Erdoğan Ortadoğu’nun prensi gibi karşılandı. Mısırlı gazeteci Halife Gaballa’nın “O, kendisiyle oynanamayacak kadar güçlü ve gururlu. Abdülnasır gibi gerçek bir lider” sözleri Mısırlıların duygularını yansıtıyor.
Laik devlet çağrısı
Frankfurter Allgemeine Zeitung: Mısır’da bir halk kahramanı gibi karşılanan Erdoğan, Mısırlılara laik bir devlet kurmaları çağrısında bulundu.
ABD, İsrail’i seçer
Foreign Policy Journal: Erdoğan, bahislerinin daha yükseltilemeyeceği dönemde çok riskli bir oyun oynuyor. ABD, Türkiye ile İsrail arasında tercih yapma durumunda kalırsa, tabii ki İsrail’i seçer.
Zafer turu atıyor
The Times: Müslüman dünyanın yeni sesi olmak isteyen Türk Başbakan, İsrail’e karşı sesinin tonunu artırdı. Erdoğan’ın Mısır’daki konuşması Türk F-16’larının artık İsrail uçaklarını otomatik olarak ‘dost güç’ olarak tanımamaya başladığına dair haberler üzerine geldi. Arap Baharı zafer turuna çıkan Erdoğan, İslam, demokrasi ve refahı birleştiren Türk ulusunu, model olarak sunuyor.
Erdoğan modeli
Huffington Post: Türk Başbakanı İsrail’e karşı katı tutumundan etkilenen Mısırlılarca kahraman gibi karşılandı. Gezi Mısır’da “Erdoğan doğru model mi” tartışması başlattı. Müslüman Kardeşler’in Erdoğan’ın yolunu takip edeceğinden kuşkulananların sayısı az değil.
Hayranlığı çeviriyor
Financial Times: Erdoğan, İsrail’e karşı bölgede hiçbir ülkenin takınmadığı sert tavırla Arap dünyasında kazandığı hayranlığı nakte çevirmeyi amaçlıyor.
Araplar çok seviyor
Corriere della Sera: Mısırlılar, Erdoğan’ı yeni Arap kahramanı olarak selamladı. Bir ankete göre, Erdoğan, Mısırlıların yüzde 78’i, Ürdünlülerin yüzde 72’si ve Lübnanlıların yüzde 62’si tarafından seviliyor, İsraillilerin yüzde 95’i ise nefret ediyor.
Erdoğan yeni Selahaddin Eyyubi
Başbakan Erdoğan’ın Kahire’de yaptığı konuşma İsrail medyasında geniş yer alırken, gazeteler genelde Erdoğan’ın İsrail’e yönelik, “İsrail’in saldırganlığı, halkının geleceğini tehlikeye atıyor” sözlerini ön plana çıkardılar.
Erdoğan, Obama değil
Haaretz: Erdoğan, Obama değil. Mısır’da bir Türk Obaması, yeni bir Osmanlı Sultanı veya İsrail’e savaş açan bir lider görmeyi bekleyenler, paralarını geri isteyebilirler. Erdoğan, İsrail ile ilişkilerin iyileştirilmesine kapıyı kapatmadı. Erdoğan ne Akdeniz’de hareket özgürlüğünü korumayla ilgili Türkiye’nin niyetlerini dile getirdi ne İsrail Büyükelçisi’nin kovulmasıyla övündü ne de İsrail’in Kahire Büyükelçiliği’ne yapılan saldırı üzerinden Mısır’ın yaralarına tuz döktü.
Türkiye, Batı’dan kopmaz
Jerusalem Post: Türkiye Başbakanı Kahire’de, Arap Birliği karargahının etrafında kahraman gibi karşılandı. Pankartlardan birinde Müslüman Kardeşler’e atıfta bulunan “Erdoğan, Erdoğan. Kardeşler’den büyük bir hoş geldin” yazıyordu. Kahire’nin El Ehram Politika ve Stratejik Etütler Merkezi’nden Nebil Abdülfettah’ın “(Türkiye’nin) İsrail’e karşı bütün bu hareketlerinin tek anlamı, değişim ve iktidar özlemi içindeki yeni nesil Arap gençliği üzerindeki etkisini yaymak ve Arap bölgesinde siyasi güç olarak destek sağlamaktır” diyor.
İsrael Hayom: Mısır, Erdoğan’ı, Yeni Selahaddin Eyyubi gibi karşıldı. Türkler’in, İsrail uçakları ve gemilerini düşman olarak tanımladı.
Kanserli çocuklara ziyaret
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın Arap Baharı gezisinde kendisine eşlik eden eşi Emine Erdoğan, dün Kahire’de kanser hastası çocukların tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret etti. Erdoğan burada, Habibe (7), Mustafa (8) ve Yusuf (10) adlı kanser hastası çocuklarla yakından ilgilendi. Çocuklara çeşitli hediyeler veren Emine Hanım, onları neşelendirmeye çalıştı ve hastalıklarının seyri konusunda doktorlardan bilgi aldı.
hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...