E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Adnan Küçük

GAZZE’DE MÜSTEMLEKE GÜÇLERİN GERÇEK KİMLİĞİ PAZARA SERİLDİ
27 Kasım 2023 Pazartesi

Bazı Belirlemeler, Olgular ve Algılar

Önce Bazı tespitlere ve olaylar silsilesine yer vereceğiz.

Günümüzde Batı medeniyeti için, en insancıl ve gelişmiş medeniyet olarak söz edilir. Buna, hem kendileri inanırlar hem de diğer ülkelerdeki insanların da inanmaları beklenir. İnanmayanlar da şiddetle dışlanırlar, geri olarak görülürler. Batılı ülkeler dışında yer alan bazı ileri, çağdaş, medeni(!) görünümlü şahsiyetler de bu yöndeki inancı tereddütsüz kabul ederler.

Batı Medeniyetinin En Büyük Kutsalı(!): İnsan Hakları

İnsan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, adalet, eşitlik, vd. insani değerler, son yıllarda sürekli Batı medeniyetinin “KUTSAL(!)”ları olarak bilinir.

Batılı kaynaklarda, insan haklarına ilişkin belirlemeler şu şekildedir:

“İnsan hakları, insanların sırf insan oldukları için sahip oldukları haklardır. İnsan hakları; hangi millî, etnik, dinî, zümrevî veya mesleki topluluktan olursa olsun, her kişinin yalnızca insan olmak itibariyle haiz olduğu değerleri korumaya yönelik sahip olduğu serbestçe davranışlarda bulunma potansiyelinin başkalarınca tanınmasını ve her çeşit dış müdahaleye karşı korunmasını gerektiren en üstün ahlaki iddia veya taleptir”.

İnsan haklarının sahip olduğu başlıca genel nitelikler, “evrensellik”, “bireysellik”, “dokunulmazlık”, “devredilmezlik” ve “insan haklarının üstünlüğü” şeklinde sıralanabilir.

Evrensellik, insan haklarının, “rengine, ırkına, coğrafi bölgesine, inancına, fikrine bakılmaksızın insan olan herkese ait olması, her zaman ve her durumda” öne sürülebilmesidir.

Demokrasi ve Hürriyet Şampiyonları(!)

Freedom House, hürriyet raporu aracılığıyla her yıl Dünyadaki 210 ülke ve bölgede insanların siyasi haklara ve sivil hürriyetlere erişimini derecelendiriyor. Bu derecelendirmeye göre, 100 puan üzerinden, İsrail 77, ABD 83, İngiltere 93, Fransa 89, Almanya 94 puanla tam hür görülüyor; yani buralarda siyasi haklar ve sivil hürriyetler üst düzeyde muteber demektir.

Başta The Economist olmak üzere daha başka bazı kuruluşlar da benzer içeriğe sahip raporlar hazırlıyorlar. Bu raporlarla Dünya genelinde mensubu oldukları ülkeler lehine algılar oluşturuyor, kendi liglerinde olmayanları hür olmayan, çağdışı ülkeler olarak ilan ediyorlar.

Batıdaki ve Batıya öykünenlerdeki derin inanca göre, Batı medeniyeti olmaksızın insanların insanca yaşamaları imkânsızdır. İnsan haklarının başka medeniyet ve sistemlerle korunması mümkün değildir. Batı medeniyeti meftunlarına göre, başka hiçbir medeniyet insani ve insanlar için koruyucu özelliğe sahip değildir. Hatta günümüzde Batı medeniyeti dışında bir başka medeniyet yoktur; bir tek medeniyet var, o da Batı medeniyetidir.

Batılı blok, kendi medeniyetini, insanlık için vazgeçilmez kutsal olarak görüyor.

Batı Medeniyetinin Gerçek Kimliğini Yansıtan Olaylar

Peki, yaşanan olaylar ve olgular bu belirlemelerle ne kadar uyumludur?

Bir de bu sualin mutlaka doğru bir şekilde cevabının bulunması icap ediyor.

Fiili pratiklere bakınca, 20. Yüzyılda İki Dünya Savaşı yaşandı. Bu savaşlarda takriben 100.000.000 (yüzmilyon) civarında insan öldü. Bunların birçoğu sivil, masum insanlar. Bu ölümleri gerçekleştirenler, medeni olduğu söylenen Batılı ülkelerdir.

Batı medeniyetinin efsane temsilcisi Amerika’nın, son 50-70 yıl içinde demokrasi, hürriyet, insan hakları, eşitlik vd. insani değerleri bahane ederek öldürdüğü, katlettiği insanların sayısın milyonlarca. Bu öldürmeleri gayet olağan olarak görüyorlar.

İsrail’in son Gazze saldırısını mutlak olarak destekleyen ülkeler de Batı Medeniyetini temsil edenler. Başta Amerika olmak üzere bütün müstemleke (sömürgeci) ülkeler İsrail’in bütün fiillerini mutlak olarak destekliyorlar. Hatta terör örgütü olduğunu resmi olarak ilan ettikleri PKK eylemlerini mutlak olarak koruyan bu ülkeler, haklarını savunan Filistinlilerin bayrağına bile tahammül etmiyorlar.

Batı medeniyetinin temsilcilerinin tam desteğini alan İsrail, Gazze saldırıları kapsamında şunları yapıyor: İsrail;

* Hastaneleri bombalıyor; bombalanarak hastanelerin devre dışı kalması neticesinde onlarca kadın, bebek ve diğer masum insanlar vefat etti;

* Masum, silahsız kadınlar, çocuklar ve diğer kişiler katledildi. Şimdiye kadar öldürülenlerin sayısı 15.000 civarında. Bunlardan 5.800’den fazlası savunmasız masum çocuklar, 4000 civarında silahsız masum kadınlardır. 4500'ü kadın ve çocuk olmak üzere 6.800 kişi kayıp; binlerce masum sivil insanlar yıkılan binaların enkazları altındadır.

* Camiler, diğer kutsal mabedler, okulları bombalandı;

* 60’dan fazla masum gazeteci katledildi;

* 40.000’den fazla içinde masum insanların yaşadıkları meskenler yerle bir edildi.

* Gazze’de yaşayanlara hayat hakkı tanınmayarak, onların suyu, elektriği, her türlü gıda yardımları, yaralıların tedavi olmaları için ilaç gönderilmesi engellendi; kısaca milyonlarca masum, savunmasız insan mutlak olarak ölüme mahkûm edildi;

* Uluslararası hukuka göre kullanılması kesinlikle yasak olan bombalar kullanıldı;

* Haksız yere Filistinlilerin yerleşim yerlerine Yahudiler yerleştirildi. İsrail, 1967’den bu yana işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında Yahudi yerleşim birimleri inşa ediyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Aralık 2016'da aldığı kararla, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında tüm yerleşim faaliyetlerini derhal durdurmasını istediği halde, bu kararı buruşturup çöpe atarak sürekli genişleme/işgal politikası tatbik ediyor. Bugün işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yüzlerce uluslararası hukuka aykırı kaçak yerleşim birimi bulunuyor. Buralarda toplam 700 bin işgalci Yahudi yaşıyor. İşgal altındaki Batı Şeria’daki su kaynakları ve tarım arazileri gibi önemli ekonomik kaynaklar işgal altında.

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in ifadesiyle, bugüne kadar savaş hukukundan, savaş ahlakından yoksun böylesine bir katliam hiç yaşanmadı. Bütün dinlerin, kültürlerin, medeniyetlerin savaş hukukuna ve ahlâkına dair kabul ettikleri her ne varsa bu süreçte hunharca ihlal edildi. Cenevre Sözleşmelerinin savaş hukukuna dair tüm hükümleri ihlal edildi. Daha önceleri Ruanda’da, Bosna’da, Afganistan’da, Irak’ta savaş hukuku ve ahlakı nasıl ihlale dildiyse, Gazze’de çok daha fazlası yaşandı. Bırakınız bir devleti, yer kürede bir terör örgütü bile bu kadar masum çocuğu, savunmasız kadınları ve diğer sivilleri katletmedi. Siviller, okullara gittiklerinde okullar, camilere gittiklerinde camiler, kamplara gittiklerinde kamplar bombalandı. Tüm hastaneler çocuk mezarlığına döndürüldü. 2.500.000 insan açlığa mahkûm edildi, ilaçlardan, ışıklardan mahrum bırakıldı. Tabii ki bütün bunlar da çağdaş olduğu rivayet edilen Batı Dünyasının gözü önünde oldu.

Kısaca, hunharca gerçekleştirilen bu katliamlar neticesinde, Batı medeniyetine ait olduğu belirtilen, bu yönde derin algılar oluşturulan tüm kutsallar yok edildi. Bu yok edişler, tüm Batılı medeni ülkelerin yöneticilerince de mutlak olarak kabullenildi ve desteklendi.

Batılı Değerler-Fiili Pratikler Çatışmasının Felsefi Temelleri

Gazze’de yaşanan vahşice yıkımların, katliamların, işgalci politikaların hakiki mahiyetinin anlaşılabilmesi için, Batı medeniyetinin dayandığı temel felsefi esasların çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bu felsefi esaslar, Batı medeniyetinin bir nevi ruhunu teşkil etmektedir.

Yukarıda Batı medeniyetinin en büyük kutsalı olarak insan hakları kavramına ve bu kavramın genel geçer izahatına yer vermiştik. Fiili pratikler ise bu izahatlarla hiç de uyumlu görünmüyor. Bu belirlemelerimizle uyumlu olarak şu soruyu sormak istiyorum:

Bazı uluslararası kuruluşlarca, demokrasi, hukuk devleti, insan hakları ve diğer insani değerlerin en üst düzeyde teminat altında olduğu söylenen başta İsrail, Amerika olmak üzere diğer müstemleke ülkelerin yöneticilerine ve bunların uyguladıkları politikaları meşrulaştıran fikir insanlarına göre, “İnsan hakları”ndan anlaşılan nedir? Bu bağlamda Filistinliler insan mıdır? PKK’lı olmayan Kürtler insan mıdır? Ülkelerini savunmak isteyen Suriyeliler insan mıdır? Siyonist İsrail’in menfaatleri ile uyumlu olmayanlar insan mıdır? Böcekleri öldürmekle bu insanları öldürmek arasında bir fark var mıdır ya da acaba akrebi, yılanı, sırtlanı öldürmek Gazze’de öldürülenlere kıyasla çok daha ağır bir hak ihlali midir?

Bu soruları elbette ki durduk yere sormuyorum.

Batılı müstemleke güçlere göre, kendileri mutlak işgalci de olsalar, işgal ettikleri bölgelerde yaşayanlar direnç gösterdiklerinde terörist ve hayvandan daha aşağılık varlıklardır. Yani insan hakları tanımlaması bunları kapsamıyor.

O zaman şu belirlemeyi çok net bir şekilde yapmak icap ediyor.

Uluslararası kuruluşlarca, tam hür, demokrat, hukuk devleti, insan hakları ve diğer insani değerlerin en üst düzeyde teminat altında olduğu söylenen İsrail, ABD vd. müstemleke ülkelerin yöneticilerine göre İnsan hakları tüm insanları kapsamıyor. Sadece kendilerinden olanları kapsıyor. Oysa bunun adı, insan hakları değil, sadece Batılı olanların haklarıdır.

İsrailli bir din adamı ve Şas Partisi’nin ruhani lideri Meir Mazuz, “İnsanlarla uğraşıyor olsaydık, Gazze’ye insani yardım gönderirdik, ama hayvanlarla uğraşıyoruz” dedi. Mazuz, Batılı müstemlekelerin de desteğini alan bu saldırıların gerisindeki felsefi anlayışı pervasızca açıklamış olmaktadır. ABD eski Başkanı Barack Obama’nın eski danışmanlarından Stuart Seldowitz, Mazuz’un sözlerini tamamlayıcı mahiyette şunu söyledi: “Biz 4.000 Filistinli çocuk da öldürsek ne olur biliyor musun? Bu yeterli olmaz”.

Bir soru daha sormak istiyorum: “Batılı müstemleke güçlerin, görünürde savundukları insani değerlerle mutlak olarak çelişen bu politikaların felsefi geri planında neler vardır”?

Bu sorunun cevabı şu şekildedir: “Sosyal Darwinizm”. 

Sosyal Darwinizm’in de gerisinde yer alan daha başka felsefi temel esaslar mevcuttur. Bu temel esaslarla alakalı son Devrin İslam Âlimlerinden biri şu izahatları yapmıştır; bunları bilmeksizin, Batı’daki teorik ve pratik değerler çatışmasını anlayabilmek mümkün değildir.

Bu İslam Âlimi’nin Batı medeniyeti ile alakalı şu belirlemesi söz konusudur;

Avrupa ikidir:

Birisi, İsevîlik din-i hakikîkisinden aldığı feyizle  hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye nâfi (faydalı) san’atları ve adalet ve hakkaniyete hizmet eden fünunları (fen) takip eden Avrupa.

İkincisi, Felsefe-i tabiîyenin zulmetiyle, medeniyetin seyyiatını (kötülükler) mehâsin (güzellik) zannederek beşeri sefahate ve dalâlete sevk eden bozulmuş ikinci Avrupa.

Bu İslam Âlimi’ne göre, İkinci Avrupa’nın temsil ettiği “medeniyet-i hâzıra”nın (Batı medeniyeti) üzerine kurulduğu (teessüs) beş menfi esas (temel ilke) şunlardır:

* Medeniyet-i hâzıranın nokta-ı istinadı (dayanak noktası) kuvvettir. O’nun şe’ni (gereği) tecavüzdür. Yani salt kuvvete dayalı bir medeniyetin neticesi zayıflara tecavüzdür.

* Medeniyet-i hâzıranın hedef-i kasdı, menfaattir. O’nun şe’ni tezâhumdur (zahmet vermek, birbirine sıkıntı vermek, insanları sıkıntı ve zahmete düşürmek). Yani haklı olup olmadığına bakılmaksızın salt menfaat hedefli politikaların neticesi, başkalarına zarar ve sıkıntı vermektir. Burada, menfaat ve kuvvetin hak eksenli olmaksızın bir arada bulunmasının neticesi, dehşetli zulümler ve gasplardır. Bütün bunları kısaca ifade eden bir başka cümle de şudur: “Menfaat üzere dönen siyaset canavardır”.

* Medeniyet-i hâzıranın hayatta düsturu cidaldir (mücadele). O’nun şe’ni tenâzu’dur (çekişmek, çatışmak). Yani hayatın, haklı ya da haksız ayırt edilmeksizin mücadeleden ibaret olduğundan bahsedilmesinin neticesi, sürekli çatışmadır, sulh yolunun kapalı olmasıdır. Salt menfaat temelli karşı konulmaz bir güçle yürütülen sınır tanımaz mücadelenin neticesi, her türlü hakların gasp edilmesidir.

* Kitleler mabeynindeki rabıtası (bağı), aheri (başkaları) yutmakla beslenen unsuriyet (ırkçılık) ve menfi milliyettir. O’nun şe’ni müdhiş tesadümdür (çatışmak, savaşmak). Burada da, ırkçılık ve Nazizm’in de temelini teşkil eden “üstün ırk” anlayışının neticesi, Nazi işgalleri ve katliamcı Siyonist politikalardır.

* Câzibedar (çekici) hizmeti, hevâ (istek, nefsin istek ve arzuları) ve hevesi teşci’ (cesaret vermek) ve arzularını tatmin ve metalibini (istekler) teshildir (kolaylaştırma). O hevâ’nın şe’ni insaniyeti derece-i melekiyeden dereke-i kelbiyete (köpek derecesine) indirmektir. İnsanın mesh-i mânevîsine (manen hayvanlaşmak) sebep olmaktır.

Medeniyet-i İslâmiye’nin üzerine kurulduğu (teessüs) beş müspet esas şunlardır:

* Nokta-yı istinadı, kuvvete bedel haktır ki; şe’ni adalet ve tevazündür (ölçülülük, her şeyin kurallar çerçevesinde olması, kuralların ihlaline izin verilmemesi).

* Hedef-i kastı menfaat yerine fazilettir ki; şe’ni muhabbet ve tecazübdür (birbirlerine karşı yakınlık hissetmek, çekici, cazip olmak, düşmanlık yerine sevginin hâkim olması).

* Hayattaki düsturu cidal yerine, düstur-u teavündür ki; şe’ni ittihad ve tesanüddür (birleşme ve dayanışma).

* Cihetü’l-vahdette (birliğin sağlanmasında) unsuriyet ve milliyet yerine; rabıta-yı dinî, vatanî, sınıfîdir (din, vatan, sınıf bağları) ki; şe’ni samimî uhuvvet (kardeşlik) ve müsâlemet (karşılıklı barış ve sulh içinde olmak) ve haricin (başkaları) tecavüzüne karşı yalnızca tedafü’dür (savunmak, müdafaa etmektir).

* Hevâ yerine hüdâdır (Doğru yol göstermek, doğruluk) ki; şe’ni insaniyeten terakki (yükselme) ve ruhen tekâmüldür (olgunlaşma, gelişme). Hevâyı tahdid (nefsanî arzuları sınırlar) eder. Nefsin hevesat-ı sefîlesinin (nefsin gayr-ı meşru alçak istekleri) teshiline (kolaylaştırma) bedel, ruhun hissiyat-ı ulviyesini (yüksek hisler, yüce duygular) tatmin eder.

Burada hem her iki medeniyetin birbirinden farkı, hem de Batı medeniyetini temsil eden müstemleke güçlerinin katliamlarının felsefi geri planı ortaya konmuş olmaktadır.

Sosyal Darwinizm

Medeniyet-i hâzıranın dayandığı beş menfi esastan üçüncüsü olan “Medeniyet-i hâzıranın hayattaki düsturu cidaldir (mücadele). O’nun şe’ni ise tenâzu’dur” şeklindeki esasın günümüzdeki ifade şekli “Sosyal Darwinizm”dir.

Sosyal Darwinizm kavramını izah etmezden önce şu belirlemeyi de yapmak istiyorum:

“Sosyal Darwinizm, tek başına işlev görmüyor; diğer dört menfi esas, Sosyal Darwinizm’i tamamlayıcı mahiyettedirler”.

Sosyal Darwinizm, tabiatta olduğu gibi, toplumsal ilişkilerde de gelişme için “tabii ayıklanmanın” gerekli olduğunu öne sürer. Herbert Spencer, tabiatta olduğu gibi toplumlarda da tabiî ayıklanma, hayatta kalma ve adaptasyon sürecinin geçerli olduğunu ileri sürmektedir.

Spencer’a göre, bir devlette, devlet minimum, birey hürriyetleri maksimum seviyede olmalı. Bu aşırı bireyci tutumda, yoksulların şartlarının düzeltilmesi adına sosyal yardım, ücretsiz zorunlu eğitim, fabrika şartlarının iyileştirilmesi vb. reformlar kabul edilemez. Bu telakkiye göre, yoksullar, zayıf, basiretsiz, tembel ve yeteneksiz oldukları için, hayatlarını sürdürme mücadelesinde yenik düşmeye mahkûmdurlar. Bu, bizzat tabiatın bir kanunudur. Burada sosyal Darwiniz’min, toplumsal hayatta, bireyler ve topluluklar arası ilişkilere yönelik tatbik edilmesi söz konusudur. En uygun olanın hayatta kalması fikriyle, zayıf, hasta, yoksul, suçlu, engelli vb. bireylere yönelik sosyal politikalar ve sosyal devlet ilkesi inkâr edilmiştir.

Hukuk devletinin cari olduğu Devletlerin dâhili uygulamalarında düzeni sağlayacak sağlam hukukî kaideler mevcuttur. Bu vesileyle, toplum içi mücadele ve rekabet, belli hukukî kaideler çerçevesinde gerçekleşmektedir. Fakat her ülkede aynı politikalar söz konusu değildir. Bazı ülkelerde klasik liberal felsefeye yaklaşılırken (Sosyal Darwinizm), bazı ülkelerde sosyal politikalar öne çıkarak, Sosyal Darwinizm’den kısmen uzaklaşılmaktadır.

Bundan sonra, Gazze ile olan ilişkisini daha bariz şekilde ortaya koymak için Sosyal Darwiniz’in devletler arasındaki ilişkiler yönü üzerinde durulacaktır.

Sosyal Darwinizm, toplumlar ve uluslararası rekabette de, varoluş mücadelesini kazananın hayatta kaldığı sosyal bir evrim sürecini ifade eder. Bu düşünce, devletlerin varlıklarını sürdürebilmek için mücadele etmeleri düşüncesi şeklinde uluslararası hayata yansımaktadır. Bu teori, iktisadî alanda laissez-faire (bırakınız yapsınlar) anlayışına; toplumsal ve uluslararası alanda ırkçı ve emperyalist düşüncelere dayanak oluşturmaktadır.

Sosyal Darwinizm düşüncesinin, milletler arasındaki rekabet ve çatışmalar boyutu da mevcuttur ve bu sahadaki mücadeleler, beraberinde devletler ve milletler arasındaki sosyal evrimin oluşmasını sağlar. Bu düşünce, bu anlaşılış tarzı itibariyle savaşları, güçlünün yaşamasını, hatta ırkçılığı bile ima etmektedir. Bu fikir, ırkların ayıklanması bağlamında zayıf ırkların yok olması için emperyalizmi desteklemektedir. Bu görüşler, ırkçı, hümanizm karşıtı düşünceleri desteklenmesi, zayıf toplumların ve devletlerin amansız mücadelede yok olmaları fikrinin haklılaştırılması için de kullanılmıştır.

Her ne kadar Sosyal Darwinizm, dâhili uygulamalar bağlamında sosyalist felsefe ile uyumlu görülmese de, geçmişte Sovyet Rejiminin yayılmacı politikalarının bu teori ile uyumlu olduğu söylenebilir. Nazi Almanya’sında tatbik edilen Nazizm düşüncesinin ırkçı teori ve pratiklerinin felsefi geri planında da Sosyal Darwinizm felsefesi müessir olmuştur.

Sosyal Darwinizm’in, 19. ve 20. yy’ın başındaki “soy ıslahı” teorileri ve “sömürge savaşları ve sömürgeci politikaların tatbik edilmesinde de etkili olduğu ifade edilmektedir.

Özellikle uluslararası ilişkilerde bu teoriye göre esas olan adalet değil menfaattir, her ülke menfaatlerini korumak için mücadele eder, bu mücadelede haklı olanlar değil, güçlü olanlar haklıdır ve kazanır, zayıfların hiçbir hakkı yoktur, onlar yok olmaya mahkûmdurlar.

Sosyal Darwinizm felsefesinin uygulanmasında asıl temel sorunlar, vahşet ve dehşetler, uluslararası ilişkiler, devletlerin birbirlerine karşı uyguladıkları çatışmacı politikalar alanında yaşanmaktadır. Uluslararası ilişkilerde her ne kadar bir hukukun varlığından söz edilse de, hakikatte çoğu kereler güçlülerin korsanca koydukları kurallar geçerli olmaktadır. Güçlü ülkeler, diledikleri ülkeyi işgal edebilmek, bahusus tabii kaynaklarını sömürmek, kendilerine rakip gördükleri ülkeleri etkisizleştirmek ya da un-ufak etmek için, demokrasi, hürriyet, adaleti getirmek gibi bahanelere sarılmaktadırlar. Buna karşı koyacak bir mekanizma ve hukuki yapı mevcut değildir. Bu bağlamda, tüm güç merkezlerini arkasına alan İsrail, Yahudilere yerleşim alanları açmak için sürekli Filistin topraklarını işgal ediyor.

Dünyada Batılı bir ülkenin sınırlarına tecavüzde bulunulması halinde, tecavüzcü ülkeye karşı direnç göstermenin terör olarak gösterildiği bir örnek yoktur. Mesela Almanya Fransa’nın sınırını geçip işgal ederek, “bu topraklara kendi vatandaşlarımı yerleştireceğim” dese, Fransa buna müsaade eder mi? Fransa bu işgale karşı çıksa, işgalci Almanya Fransa’yı teröristlikle suçlayabilir mi? Bu suçlama, uluslararası hukuk nezdinde kabul görür mü?

Bütün bu soruların cevapları kesinlikle hayırdır. Oysa İsrail sürekli Filistin topraklarını işgal ediyor, karşı çıkanları “teröristlik”le suçluyor. Direniş terör olarak değerlendirilince de, güya sözüm ona, hür olarak bilinen tüm medeni(?!?!) memleketler topyekün İsrail’in arkasında duruyorlar. Son Gazze saldırısında da benzer durum söz konusudur.

ABD Başkanı Biden “Ben bir Siyonist’im. Siyonist olmak için Yahudi olmanız gerekmez” diyerek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken “Ben bir Yahudi olarak da buradayım” diyerek insanlık katliamını gerçekleştiren Siyonist İsrail’e tam destek veriyorlar. Destekleri sadece sözle kalmıyor, savaş gemilerini, askerlerini, generallerini gönderiyorlar. Diğer Batılı müstemlekeler de benzer desteği mutlak olarak veriyorlar.

Bütün bu fiiller, aslında uluslararası mahkemede yargılama sebepleri. Ama bu mekanizmayı işletecek güçler, Siyonist İsrail’in mutlak destekçileri. Gariban bir ülke benzer fiilleri gerçekleştirse çoktan uluslararası mahkemede yargılanmış ve cezasını da görmüştü.

Özetle ifade etmek gerekirse, Batı medeniyetinin dayandığı yukarıda bahsi edilen menfi temel esasların, özellikle uluslararası hukuk alanında, insan hakları, adalet, hakkın üstünlüğü gibi ilkelerle bağdaştırılması mümkün değildir. Fakat zayıf toplumları ve devletleri hunharca işgal ve katlettikleri halde, insan hakları, adalet ve hakkın üstünlüğünü bu devletler tekellerine almışlardır. Kısaca, değerlerin ters yüz edilmesi hadisesi söz konusu. Medeniyet-i hâzıranın dayandığı temel esaslarla insanlığın barış, huzur, adalet, insanca yaşaması mümkün görünmüyor. Kurtlarla koyunların, tilkilerle tavukların bir arada aynı zeminde yaşamaları halinde, koyunların ve tavukların hayatta kalmaları ne kadar mümkünse, kurt ve tilkilerin bir yandan koyun ve tavukları yerken, diğer yandan da adaletten, hakkaniyetten, sulhtan bahsetmeleri ne kadar makul ise, Sosyal Darwinist felsefe ile uyumlu uluslararası politikalar zemininde güçsüz ülkelerin sulh ve sükun içinde yaşayabilmeleri de o kadar mümkündür. Şayet zayıf bir ülkede bir de zengin tabii (doğal) kaynaklar mevcutsa, artık adalet, hürriyet, insan hakları sözcüsü oldukları söylenen ülkelerin iştihaları kabarıyor, işgal için fırsat kolluyorlar demektir. Amerika’nın Irak’ı, Suriye’yi, Afganistan’ı işgali, diğer müstemleke devletlerin, yıllarca Afrika’yı sömürmeleri, Bosna’yı yaşanamaz hale getirmeleri, bunların habis ruhlu, insanlığı yok eden deniyyetin temsilcileri olduklarının bariz misalleridir.

Son olarak bir de Batı’da Filistin’deki katliamı lanetleyen gösterilere temas etmek istiyorum. Başta Amerika olmak üzere bazı Batılı ülkelerde, emniyet birimlerinin engelleme çabalarına rağmen, İsrail mezalimini lanetleyerek mazlum Filistin halkına destek veren gösteriler düzenleniyor. Bu gösterilere katılanların tamamı Müslüman değildir. Burada bu gösterilere katılan Müslüman olmayan kişiler, esasen yukarıda İslam Âlimi’nin bahsini ettiği “İsevîlik din-i hakikîkisinden aldığı feyizle  hayat-ı içtimaiye-i beşeriyeye nâfi (faydalı) san’atları ve adalet ve hakkaniyete hizmet eden fünunları (fen) takip eden” birinci Avrupa belirlemesi kapsamında yer alıyorlar. Bunlar, vicdanlarının sesini dinleyerek, dürüstçe hak ve adalet hissi ile hareket ediyorlar.

Birinci Avrupa içinde yer alanların sayısı arttıkça, İkinci Avrupa’nın dönüşüme uğraması, bu bağlamda medeniyet-i hâzıranın dayandığı beş menfi esastan uzaklaşılarak insani esaslar ve adalet temelli anlayışa dönülmesi ümid edilir. Bu dönüşümler neticesinde, birbiri ile yüzde yüz çelişen iki kimlikli Avrupa’nın yerini, içi ve dışı birbiri ile uyumlu, vicdan, insan hakları ve adalet temelli tek kimlikli Avrupa medeniyeti alabilir. Bu esaslı dönüşüm, hem Batı hem de insanlık âlemi için hayırlı neticeleri husule getirebilecektir.

E-posta   Facebook   Twitter     Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
Bu yazı 18223 defa okunmuştur.
YAZARIN DİĞER YAZILARI
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (3)
11/13/2023
EĞİTİMİMİZİN TEMEL SORUNLARI: DİN EĞİTİMİ VE ÖĞRETİMİ (2)
10/22/2023
EĞİTİM SİSTEMİMİZLE ALAKALI DEĞERLENDİRMELER: MEB’İN ÜCRETSİZ KİTAP DAĞITMASI (1)
9/22/2023
OTORİTER MİLİTAN LAİKÇİ KİMLİKLE BÜTÜNLEŞTİRİLEN KARMA EĞİTİMİN ÇOĞULCULAŞTIRILMASI
8/8/2023
15 TEMMUZ RUHU GÜCÜNÜ NE ÖLÇÜDE KORUYOR?
7/15/2023
DEPREM BÖLGESİ HATAY’DA BAYRAM VE HÜZÜN BİR ARADA
6/30/2023
CHP İktidar Olabilir mi?
6/20/2023
14 VE 28 MAYIS SEÇİMLERİ: “SAHTE” VE ÇELİŞKİLİ SİYASETİN YENİLGİSİ
6/6/2023
KILIÇDAROĞLU’NUN SEÇİM STRATEJİSİ: “KİMLİKSİZLİK VE OMURGASIZLIK”
5/23/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİNDE REHAVETE KAPILAN KAYBEDER
5/9/2023
CHP VE HDP’NİN ÖZERKLİK VAADİ: TÜRKİYE’NİN PARÇALANMASININ ÖN AŞAMASI MI?
4/26/2023
MİLLET İTTİFAKININ PKK GÜDÜMLÜ HDP’YE MAHKÛMİYETİ
4/13/2023
14 MAYIS SEÇİMLERİ: İYİCE PRESLENEN İYİ PARTİ İLE HDP İTTİFAKI
4/1/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (3)
3/15/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (2)
3/4/2023
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ: BİRİNDEN NUR AKAR, BİRİNDEN KİR (1)
2/21/2023
VAKİT, KİN VE HUSUMET DEĞİL, DUA VE VEFA VAKTİDİR
2/10/2023
BAŞÖRTÜSÜNE ANAYASAL GÜVENCE SAĞLANMASINA GEREK VARMI?
1/27/2023
6’LI MASANIN 6+1 FORMÜLÜ YÖNETİMDE NE KADAR İŞLEVSEL OLABİLİR?
1/12/2023
İMAMOĞLU, MENDERES VE ERDOĞAN’IN MAHKÛMİYETLERİ: HANGİSİ MAĞDUR?
12/25/2022
CHP GAYRI MİLLÎ BİR PARTİ MİDİR?
12/12/2022
SAHİPSİZ KÖPEKLERE BARINAK YAPMAYAN BELEDİYE BAŞKANLARININ GÖREVLERİNE SON VERİLMELİ
11/28/2022
PKK DİYE MÜSTAKİL BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOKTUR: “NOKTA”
11/17/2022
AB ÜYESİ ÜLKELERİN POLİTİKA ÜRETME YETERSİZLİĞİNİN AĞIR BEDELLERİ
11/8/2022
AİLENİN SAPKINLIK VE SALDIRILARA KARŞI KORUNMASI: 30 EKİM YÜRÜYÜŞÜ
10/28/2022
AVRUPA ADALET DİVANI: SEVSİNLER SİZİN ÇOĞULCULUK ANLAYIŞINIZI
10/16/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (6)
10/5/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (5)
9/25/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (4)
9/14/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (3)
9/4/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (2)
8/24/2022
CHP’NİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI? (1)
8/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (5)
8/2/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (4)
7/23/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRİZMLE İMTİHANI (3)
7/13/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (2)
7/3/2022
NATO’NUN KURULUŞ AMACI VE TERÖRLE İMTİHANI (1)
6/22/2022
AMERİKADA BİR CİNSEL SAPIK DAHA “VAHŞİCE” İDAM EDİLDİ(!?!?)
6/10/2022
II. ABDÜLHAMİD: MUTLAK İSTİBDADÇI, KIZIL SULTAN MI?
6/2/2022
EVLADLARINI BU VATAN UĞRUNA ŞEHİD VERENLER İÇİN EN ACI OLAN…
5/26/2022
DEMOKRATİK YOLLARLA DEMOKRASİYE GEÇİŞ: 14 MAYIS 1950
5/17/2022
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KARARININ İPTALİ: YENİ BİR 367 VAKASI OLUR
5/7/2022
VAAAYYY BEEEE OSMAN KAVALA MELEKMİŞ(!?!?)
4/27/2022
PAÇALARI KANLA KİRLİ BİR ÜLKE “TÜRKİYENİN SİCİLİ BOZUK” DEMİŞ
4/20/2022
MANSUR SAVAŞ’IN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLME İHTİMALİ VAR MI?
4/12/2022
PAKİSTAN’DA NELER OLUYOR?
4/5/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM: SİSTEMİN “FİŞ”LE CİHAZA BAĞLANMASI
3/27/2022
AYM’NİN MEVCUT HÜKÜMET SİSTEMİNİ KİTLEYEN KARARI
3/19/2022
UKRAYNA: BÜYÜKLER TEPİŞİR, OLAN KÜÇÜKLERE OLUR!
3/11/2022
GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM AÇIKLAMASI: BOOOOM
3/4/2022
TÜRKİYE’DE MUHALEFET NEDEN İKTİDAR OLAMIYOR?
2/25/2022
HDP AYM TARAFINDAN KAPATILMAZSA NE OLUR?
2/17/2022
İNSAN HAKLARI AVRUPA SINIRLARINDAN İÇERİ GİREMİYOR!!!
2/9/2022
DEMOKRASİ NEREDEN GEÇER; DİYARBAKIRDAN MI YOKSA…?
2/2/2022
İNANANLARIN İNANCINI YARALAYAN SERÇE (!?!?)
1/26/2022
ENES KARA İNTİHAR ETTİ, CEMAAT VE TARİKAT DÜŞMANLIĞI DEPREŞTİ
1/19/2022
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK (CUMHURBAŞKANLIĞI) SİSTEMİ NEDEN YERLEŞEMEDİ?
1/12/2022
CHP, HALA DİNDARLAR İÇİN KORKUTUCU VE ÜRKÜTÜCÜ
1/5/2022
CHP’NİN “FETÖCÜLERLE DE HELALLEŞMEK” POLİTİKASI
12/29/2021
TÜRKİYE’DE İTTİFAKLAR VE MİLLET İTTİFAKI-HDP İLİŞKİSİ
12/22/2021
QUEBEC’DE BAŞÖRTÜSÜ TAHAMMÜLSÜZLÜĞÜ VE İSLAMA YÖNELİK FARKLI UYGULAMALAR
12/15/2021
OKUL ÖNCESİ ÖĞRETİMDE DİN EĞİTİMİ VE LAİKLİK TARTIŞMALARI
12/8/2021
28 ŞUBAT ZİHNİYETİ “CELLADINA ÂŞIK” BAZI MAĞDURLARINDA DEVAM EDİYOR
12/1/2021
CHP’DEN HDP’YE “PKK İLE İLİŞKİLERİNİ MİNİMİZE ETME” ÖNERİSİ
11/24/2021
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE %50+1 ÇOĞUNLUK DEĞİŞMELİ Mİ?
11/17/2021
İYİ PARTİNİN KİMLİĞİNİ BİLEN VAR MI?
11/10/2021
ANAYASADAKİ DEĞİŞTİRİLMESİ YASAK HÜKÜMLERİN VESAYETÇİ TEMELİ
11/3/2021
İŞKENCE YAPMAK, DEMOKRATİK(!?) ABD İÇİN MEŞRU, TÜRKİYE İÇİN SUÇ!
10/27/2021
ÇAĞDAŞ UYGARLIK KAVRAMININ ANAYASADA NE İŞİ OLABİLİR Kİ?
10/20/2021
“YÜCE DEVLET”TEN GÜÇLÜ DEVLETE
10/13/2021
1982 ANAYASASININ İLK DÖRT MADDESİ DEĞİŞMELİ MİDİR?
10/7/2021
KASETÇİ DÜKKÂNININ ÜSTÜNDEKİ MAHKEMELERDEN YENİ YARGITAY BİNASINA
9/28/2021
YENİ BİR 367 ÖZLEMİ: RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023’DE ADAY OLAMAZ
9/19/2021
YENİ YARGITAY BİNASINDA DUA EDİLDİ, LAİKLİK ELDEN GİTTİ(!!!)
9/10/2021
YÜZDE ON MİLLİ SEÇİM BARAJI NE OLMALI?
9/1/2021
28 ŞUBATIN KUDRETLİ(!) PAŞALARI LAYIK OLDUKLARI YERE MARŞ MARŞ
8/23/2021
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI HANGİ PARTİLER ACABA?
8/9/2021
TUNUS’TA CUMHURBAŞKANLIĞI DARBESİ
7/29/2021
ÇANAKKALE’DEN 15 TEMMUZA: KAHRAMAN HALKIMIZIN VATAN SAVUNMASI
7/15/2021
TÜRKİYE’DE YAKIN GELECEKTE ERKEN SEÇİM OLABİLİR Mİ?
7/8/2021
BİZ DE BAŞÖRTÜSÜ HUSUMETİ BİTTİ ZANNEDİYORDUK; MEĞERSE…
6/28/2021
BAŞKANLIK SİSTEMİ ŞAHANE, “TROLLÜK” YAFTALARI GERİ İADE!
6/19/2021
HDP, KAPATILMALI MI; KAPATILABİLİR Mİ?
6/8/2021
KORSAN İSRAİL DEVLETİNİN ZULMÜNE UĞRAYAN MAZLUM FİLİSTİN HALKI
5/23/2021
TÜRKİYE’DE PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI: ÇOK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ?
5/10/2021
DÜNYANIN EN BÜYÜK KORSAN DEVLETİN BAŞI: ERMENİ SOYKIRIMI DEDİ
4/30/2021
RECEP TAYYİP ERDOĞAN: FİKRÎ İKTİDARIMIZI HÂLÂ TESİS EDEMEDİK
4/21/2021
VESAYETÇİLERLE DEMOKRASİ YANLILARI İÇİN TURNUSOL KÂĞIDI: 104 AMİRALİN E-BİLDİRİSİ
4/11/2021
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHEDİLMESİ KARARI İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?
4/2/2021
TÜRKİYE’NİN İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN ÇEKİLMESİNE NİÇİN BU KADAR SERT TEPKİ VERİLİYOR?
3/24/2021
TAKLİTCİ DEĞİL TÜRKİYE’NİN GERÇEKLERİNE UYGUN BİR ANAYASANIN YAPILMASI
3/15/2021
1000 YIL SÜRECEK DENİLEN 28 ŞUBAT’IN TAHRİBATLARI VE TAMİRATLAR
3/6/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (2)?
2/25/2021
YENİ ANAYASA: BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM Mİ (1)?
2/16/2021
CUNTA ANAYASASINDAN DEMOKRATİK SİVİL ANAYASAYA: TAŞLI YOLLAR
2/7/2021
YARATILIŞ MODELİ KONGRESİ EVRİMCİLERİ NİÇİN RAHATSIZ ETTİ?
1/29/2021
VESAYETÇİ ZİHNİYETE GÖRE ÖZDE CUMHURBAŞKANI(!?) NASIL SEÇİLİR?
1/20/2021
BAŞÖRTÜLÜ HÂKİMLER Mİ BAŞI AÇIK HÂKİMLER Mİ TARAFSIZ KARAR VERİR?
1/11/2021
1876 KÂNÛN-I ESÂSÎ’DE ÇEVİRİ HATALARI: TBMM BAŞKANINA ÇAĞRIMDIR
1/2/2021
HARF DEVRİMİNİN TÜRK DİLİNDE MEYDANA GETİRDİĞİ SONUÇLAR
12/23/2020
TÜRKİYE’DE BAŞKANLIK SİSTEMİNİN FİKİR BABASI: PROF. DR. BURHAN KUZU
12/14/2020
FRANSA’DA ÇOĞULCULUK VE HOŞGÖRÜ YERİNİ FAŞİZME Mİ BIRAKIYOR?
12/5/2020
CHP, HDP, SP VE İYİ PARTİ ANAYASASI İNKÂR EDİLDİ, İYİ PARTİ’DE NELER OLUYOR?
11/26/2020
HANGİ CUMHURİYET YAŞASIN?
11/17/2020
ABD’DEKİ SEÇİMLER Mİ, YOKSA VENEZUELA’DAKİ SEÇİMLER Mİ DAHA AZ HİLELİ?
11/8/2020
İZMİR DEPREMİ VE HÜKÜMETE BİR ÖNERİ
10/31/2020
Tarikatlar Atatürk’ün 1924 Anayasası’nda teminat altında idi
10/24/2020
ENİS BERBEROĞLU MİLLETVEKİLLİĞİNE GERİ DÖNEBİLİR Mİ?
10/14/2020
CHP’NİN SÖZÜNÜ ETTİĞİ “GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM” MÜMKÜN MÜDÜR?
10/4/2020
RECEP TAYYİP ERDOĞAN 2023 SEÇİMLERİNDE CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLABİLİR Mİ?
9/23/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE GÖRE, DEVLET KADINA YÖNELİK 'ALKOL TEMELLİ ŞİDDETLE' MÜCADELE ETMEMELİ Mİ?
9/13/2020
TÜRK TOPLUMUNUN TEMELİ OLAN AİLEDE “ALARM ZİLLERİ” ÇALIYOR?
8/27/2020
15 YAŞ ALTI KIZLARLA İMAM NİKÂHI İLE EVLİLİK SUÇ MU, DEĞİL Mİ?
8/16/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: “BAL”IN İÇİNE ZEHİR KATILARAK SERVİS EDİLMESİ
8/5/2020
ZİNCİRLERİNİ KIRAN AYASOFYA-İ KEBİR CAMİ-İ ŞERİF’İNDE İLK CUMA NAMAZI
7/25/2020
15 TEMMUZ BENZERİ YENİ BİR İHANET KALKIŞMASI YAŞANABİLİR Mİ?
7/15/2020
27 MAYIS ASKERİ DARBESİNİN YASSIADA CİNAYET MAHKEMESİ İLGA EDİLDİ
7/6/2020
FETH-İ MÜBİN’İN SEMBOLÜ AYASOFYA SAN’AT VE İMAJA FEDA EDİLEMEZ
6/20/2020
AYASOFYA’YA DANIŞTAY KARARIYLA CAMİ STATÜSÜ KAZANDIRILMASI
6/9/2020
TÜRKİYE’DE ASKERÎ DARBELERİN ANASI: 27 MAYIS 1960
5/31/2020
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ: AİLE VE KADINLAR KORUNUYOR MU TAHRİP Mİ EDİLİYOR?
5/18/2020
ALİ ERBAŞ’IN ŞAHSINDA HUTBELERE LGBTİ+ AYARI MI ÇEKİLMEK İSTENİYOR?
5/5/2020
CORONA SÜRECİNDE YAŞANAN KÜRESEL EKONOMİK SAVAŞLARIN GALİBİ KİM OLACAK?
4/24/2020
CORONA VİRÜSÜ KÜRESEL OPERASYONA MI DÖNÜŞÜYOR?
4/13/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI “DUA İLE MÜCADELE” ÇOK MU SAÇMA?
4/1/2020
CORONA VİRÜSÜNE KARŞI HANGİ ÜLKELER BAŞARILI, HANGİLERİ BAŞARISIZ?
3/21/2020
İDLİB’DE NE İŞİMİZ Mİ VAR? ŞEHİTLİK TEPESİ BOŞ MU KALMALI?
3/10/2020
28 ŞUBAT, RAND CORPORATİON: YENİ BİR DARBE Mİ GELİYOR?
2/29/2020
SORUYORUM: FETÖ İHANET ÖRGÜTÜ’NÜN SİYASİ AYAĞI KİMLER OLABİLİR?
2/18/2020
ANAYASA MAHKEMESİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN ÖNLENMESİ ÇABALARINI SABOTE Mİ ETTİ?
2/9/2020
ELAZIĞ VE MALATYA DEPREMİ SONRASI SKANDAL MAÇ ERTELEME KARARI
1/28/2020
HAKİKATEN TÜRK ASKERİ’NİN LİBYA’DA NE İŞİ Mİ VAR?
1/18/2020
İNSANCIL(!) BATIDA FAŞİST BİRİNE VERİLEN NOBEL ÖDÜLÜ
1/8/2020
KANAL İSTANBUL KAMPLAŞMASI: YENİ GEZİ EYLEMLERİ HAZIRLIĞI MI YAPILIYOR?
12/30/2019
YENİ PARTİLERİN TOPLUMDA KARŞILIĞI VAR MIDIR?
12/24/2019
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
ADNAN METİN 5 Aralık 2023 Salı 21:17

YÜREĞİNİZE SAĞLIK SAYIN HOCAM BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUZ KOLAY GELSİN. SELAMÜNALEYKÜM.

Yorumu oyla      39      39  
Misafir 28 Kasım 2023 Salı 14:04

Bu değerli yazınız için sizi tebrik ederim. Bu vesile ile küçük bir eleştiri ve bir katkı. Yazınızda uzun bir alıntı yaptığınız Bediüzzaman Said Nursi nin adını açıkça yazsaydınız iyi olurdu. Bu batılı iki yüzlüler Hamas ın sivillere saldıran teröristler olduğunu ve israil in terörle mücadele ettikleri bahanesine sarılmak istiyorlar. Halbuki Hamas durduğu yerde İsaraile saldırmış değil. İsrail 2000 li yıllardan beri BM raporuna göre yaklaşık 15 bini çocuk 34 bin filistinli yi katletmiş.

Yorumu oyla      39      39  
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
İsrail
tff
NBA
Serdar Ortaç
Ahmet Kural
İstihdam
yakmak
Yeni Zelanda
Alba Berlin