MESLEKİ ve teknik liselerden mezun olan öğrenciler artık meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapamayacak. Uygulama 2017’de üniversite sınavlarına girecek adayları kapsıyor. Bu değişiklik geçen yıl gündeme gelmiş ancak bu kurumlardan 2016’da mezun olan 70 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için bu adaylar, uygulamadan muaf tutulmuştu. 2017’den itibaren meslek lisesi öğrencileri sınavsız geçiş yapamayacak. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yeni katsayının bugün açıklanacağını belirtti.
9 Aralık 2016’da Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Millî Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ ile bu öğrencilere ek puan getirildi. Kanunda “Bir mesleğe yönelik program uygulayan liselerin mezunlarının, YÖK tarafından belirlenecek aynı alanda bir ön lisans programına yerleşmelerinde, merkezi sınavlardan almış oldukları puanlara ortaöğretim başarı puanı ve bu puanın YÖK tarafından tespit edilecek katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak puan eklenir” denildi.
Prof. Dr. Yekta Saraç (YÖK Başkanı): Uzun yıllardır, meslek liselerinden sınavsız geçişin niteliği öldürdüğüne dair eleştiriler vardı ve bunlar uzmanlarca raporlandırılıyordu. Son olarak yakın bir dönemde Üniversitelerarası Kurul tarafından da sınavsız geçişin kaldırılmasına yönelik YÖK’e bir rapor sunuldu. Bu, aslında meslek yüksekokullarına yönelik bütünüyle iyileştirme çabasının bir parçası.
Hedefimiz sadece 4 yıllık boyutta değil, yükseköğretimin bütün aşamalarında, önlisans ve lisansüstü dahil, kalite çıtasını yükseltmek. Diğer taraftan meslek liselerine bir ölçüde pozitif ayrımcılığın sürdürülmesi, yönlendirmeden bütünüyle vazgeçilmemesi maksadıyla bu liselerin ilişkili alanlarında meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecek. Bu yasal değişiklik niteliğin arttırılmasına yönelik akademik camianın uzun yıllardan beri isteği. Mezunların yetkinliklerinin sanayiye, iş dünyasına uygunluğunu sağlamak amacıyla danışma kurulları oluşturulacak. Yakın dönemde meslek yüksekokullarındaki eğitimin niteliği ve istihdam odaklı iyileştirme için Milli Eğitim Bakanlığımızla uyum içinde bir çalışma başlatılacak.
Prof. Dr. Mahmut Özer (YÖK Meslek Yüksekokulları Çalışma Grubu Başkanı): Mesleki eğitim çok önemli. Endüstrinin, sanayinin, toplumun ön lisans mezunlarını yetiştiriyor. Türkiye’deki üniversitelilerin yaklaşık yüzde 35’i meslek yüksekokullarında. 900’ün üzerinde meslek yüksekokulu var. Sınavsız geçiş eğitimin kalitesini yıllardır olumsuz etkiledi. Sınavla ve sınavsız giren öğrenciler aynı yerde eğitim görüyor. Bu hem öğretim görevlilerinin, hem de öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkiledi. Başarıya göre öğrenci alınması kaliteyi artıracak. Meslek liseleriyle meslek yüksek-
okulları arasındaki bağın devam etmesinde de fayda var. Ek puanın gelmesi de bu açıdan önemli.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...