Pakistan basınında yer alan haberlere göre, İçişleri Bakanlığı, kuzeydoğuda yeralan Pencap eyaletindeki Ranger birliklerinin komutanı Tümgeneral Ezher Navid Hayat'a bu konuda görevlendirme yazısı gönderdi.
Hayat ve birliklerinin başkentteki protestoları "kontrol altına almak" ve "oturma eyleminin sonlandırmakla" görevlendirildiği bildirildi.
ORDUDAN DESTEK GELMEDİ
Protestoların kontrol altına alınması için ordudan beklediği desteği göremeyen hükümetin, bu defa ülkedeki güvenlik yapılanmasının kritik bir unsuru olan paramiliter güçlere yöneldiği görülüyor.
Hükümetin seçim kanununda yaptığı değişikliği protesto etmek için 8 Kasım'dan bu yana İslamabad ve Ravalpindi şehirleri arasındaki Feyzabad Köprüsü ve çevresindeki yolları birbirine bağlayan kavşakta oturma eylemi yapan, çoğunluğunu "Lebbeyk Ya Resullullah" (Emret ya Resulullah) hareketi üyelerinin oluşturduğu göstericilere 25 Kasım'da polisin müdahale etmesi sonucu başkentte ve diğer şehirlerde kitlesel protestolar patlak vermişti.
Genelkurmay Başkanı Kamar Cavit Bajva, Başbakan Şahid Hakan Abbasi'yi telefonla arayarak protestonun barışçı yollardan sonlandırılması tavsiyesinde bulunmuş, bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, polise müdahaleyi sonlandırması üzerine talimat vermişti. Bakanlık, ardından anayasanın ilgili maddesi uyarınca başkentte asayişin sağlanması için orduyu sivil güvenlik güçlerine yardıma çağırmıştı. Silahlı Kuvvetler çağrıya karşılık olarak herhangi bir görevlendirme yapmamıştı.
"Ranger" olarak bilinen paramiliter kuvvetler, Pencap ve Sindh eyaletlerindeki iki ayrı birlikten oluşuyor. Görevleri Pakistan'ın Hindistan ile olan yaklaşık 2 bin kilometrelik sınırını korumak olan bu birlikler, olağanüstü durumlarda düzen ve asayişin sağlanması için polise destek olmak üzere iç güvenlik operasyonlarında görevlendirilebiliyor.
KADIYANİLİK TARTIŞMASI
Pakistan seçim kanununda geçen ay yapılan düzenlemeyle milletvekili aday formlarında yer alan "Yemin ederim ki Hz. Muhammed son peygamberdir." ifadesi, "İnanıyorum ki Hz. Muhammed son peygamberdir." şeklinde değiştirilmişti.
Yasa değişikliğinin, Kadıyaniler (Ahmediler) adlı grubun seçimlere katılabilmesini amaçladığını iddia eden "Lebbeyk Ya Resullullah" hareketi ile bazı cemaatler, 8 Kasım'da protestolara başlamıştı. 1900 yılında kurulan Kadıyanilikte peygamberliğin Hz. Muhammed ile sonlanmadığına inanılıyor. Bu nedenle eski seçim kanununun Kadıyanilerin aktif siyasete girmesine engel olduğu belirtiliyor.
Hükümet ise yasa değişikliğinin Kadıyanilerin önünü açmak için yapılmadığını, sorunun bir ifade hatasından kaynaklandığını bildiriyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...