AA muhabirinin Sigarayla Savaşanlar Vakfı (SSV) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin tüm tarım ürünleri ihracatından fazla kaynak, sigaraya ayrılıyor.
Sigara için yılda 15 milyar dolardan fazla paranın harcandığı Türkiye'de, 2008 yılındaki toplam tarım ürünleri ihracatı, 13 milyar dolar civarında gerçekleşti.
Sigaraya ayrılan kaynaktan fazla ihracat, sadece 24 milyar dolarla taşıt araçları ve yan sanayinde, 19 milyar dolarla demir çelik ürünlerinde yapıldı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü de 15 milyar dolar civarındaki ihracatla, sigaraya ayrılan kaynakla başa baş gitti.
SSV Başkanı Sevgi Aksu, sigaranın, insanların yaşam kalitesini düşürdüğünü, bedensel ve zihinsel sağlıklarını bozduğunu belirtti.
Tütün kullanımının, dünyadaki başlıca sekiz ölüm nedeninden altısı için bir risk faktörü olduğunu vurgulayan Aksu, tütün mamulleri kullanımının, 2030 yılına kadar tüm dünyada 175 milyondan fazla insanın ölümüne yol açacağının tahmin edildiğini bildirdi.
-''TÜRKİYE, SİGARA ÜRETİCİLERİ İÇİN CAZİP PAZAR''-
Aksu, dünyanın en çok sigara içen ülkelerinden biri olan Türkiye'nin, yabancı sigara üreticileri için hala yatırımlarını sürdürdükleri cazip bir pazar konumunda bulunduğuna dikkati çekerek, ekonomik krize rağmen Türkiye'de halen sigaraya yılda 15 milyar dolardan fazla para harcandığını kaydetti.
''Türkiye'de en çok görülen kanser türü, akciğer kanseri ve bunun da yüzde 90'ı, sigara kaynaklı'' diyen Aksu, ''Sigara içenlerin oranını etkili bir şekilde düşürmeyi başarsak bile, daha uzunca bir süre, bugüne kadar içilen sigaraların getirdiği sağlık problemleri ve ölümlerle yaşamak zorundayız'' görüşünü dile getirdi.
-SİGARA YASAĞI-
Sevgi Aksu, sigara yasağına da değinerek, şöyle devam etti:
''Restoran, bar ve kafelerde uygulanması zor görünse de son yıllarda pek çok ülkede halkın da desteğiyle son derece başarılı uygulamalar yapıldı. Bu ülkelere ait ekonomik veriler ise sigara imalatçılarının iddialarının aksine, bu yasakların ekonomik zarara yol açmadığı yönünde.
Sigara endüstrisi, bu yasaların uygulanma sürecinde lobi faaliyetlerini artırıyor ve uygulanabilir olmadığı, yumuşatılması gerektiği yönünde kamuoyu oluşturmaya çalışıyor. Oysa daha önce pek çok ülkede başarıyla uygulandığı gibi Türkiye'de de toplumun büyük bir çoğunluğunun desteğiyle etkin olarak uygulanabileceğine inanılıyor.''
Sigarayı, ''gelecek nesillerin sağlığını çok ciddi ölçüde tehdit eden yasal uyuşturucu'' olarak tanımladıklarını ifade eden Aksu, sigarayla mücadelede başarının, tüm toplum olarak yeni düzenlemelere verilecek destek ve katılımla doğru orantılı olduğuna dikkati çekti.
Aksu, çocukların çevrelerinde rahatlıkla ve keyifle sigara içen insanların bulunduğu ortamlarda yetişmesinin, ''sigara içmenin doğal bir davranış olduğu'' yanılgısına neden olduğunu belirterek, sigara yasağının içimini azaltıcı etkisine dikkati çekti.
-''SİGARA İÇEN HER İKİ KİŞİDEN BİRİ, SİGARA NEDENİYLE ÖLÜYOR''-
Sigara içen her iki kişiden birinin sigara nedeniyle öldüğüne dikkati çeken Aksu, hiçbir tedbir almadan buna göz yummanın, intihar etmeye çalışan birini rahat bırakmaktan farkı olmadığını söyledi.
Aksu, sigara dumanına maruz kalan kişilerin, sağlıklı yaşama özgürlüğünün zarar gördüğünü belirterek, ''Sigara yasağı uygulamasının başarısı, restoran, bar, kafe sahipleri ve diğer iş yeri sahiplerinin yasaya sahip çıkması ve iş yerlerinde yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinde göstereceği hassasiyetle yakından ilgilidir'' dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...