Türkiye, Rusya ve İran arasında oluşturulan Astana görüşmelerinin garantörleri Suriye'deki krize çözüm bulmak için Kazakistan’ın başkentinde 20'nci kez bir araya geldi. Görüşmeler garantör ülkeler arasındaki ikili teknik toplantılarla başladı. Türkiye heyeti, ilk toplantısını İran heyetiyle yaptı.
Türkiye’yi Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar başkanlığındaki heyetin temsil ettiği görüşmelere, Rusya’dan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, İran’dan ise Dışişleri Bakanı Siyasi İşler Danışmanı Ali Asgar Hacı başkanlığındaki heyetler katılıyor. Toplantılarda Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, muhalefet ise Ahmet Tuma başkanlığındaki heyetlerle yer alıyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Geir O. Pedersen'in katıldığı görüşmelerde gözlemci statüsünde yer alan Ürdün, Irak ve Lübnan'dan heyetler de bulunuyor.
TERÖRLE MÜCADELE, REHİNELERİN SERBEST BIRAKILMASI
İki gün sürecek toplantılarda taraflar, Suriye çevresindeki bölgesel durumun değişimini ve sahadaki son gelişmeleri müzakere etti. Bunun yanı sıra Suriye'deki terörle mücadele, rehinelerin serbest bırakılması, kayıp kişilerin aranması gibi güven artırıcı önlemlerin yanı sıra insani durum, ülkenin yeniden inşa edilmesi ve Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşleri için koşulların yaratılması gibi konular da toplantıda masaya yatırıldı. Dün Türkiye, Rusya ve İran Dışişleri bakan yardımcıları ile Suriye arasında Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik 'yol haritası' üzerinde dörtlü toplantı yapıldı.
"12 YILDA PEK ÇOK SORUN BİRİKTİ"
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, bu kez Astana görüşmeleri kapsamındaki en önemli toplantının Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik 4’lü toplantı olduğunu bildirdi. Bunun için Rusya, Türkiye, İran ve Suriye yönetimi heyetlerinin bir araya geldiğini belirten Bogdanov "Biz şu anda Şam ile Ankara ilişkilerinin normalleştirilmesiyle ilgileniyoruz. Bu çok önemli bir süreç. Aradan geçen 12 yılda pek çok sorun birikti. 10 Mayıs’ta Moskova’da Dışişleri Bakanları bir araya geldi. Şimdi de bu sürecin 'yol haritası' üzerine çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Astana'daki görüşmelerine ilişkin açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, 'Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesinin iki ülke arasındaki herhangi bir normal ilişki veya herhangi bir alanda herhangi bir işbirliği için tek giriş noktası olduğunu' ifade ederek, 'terörle mücadelenin seçici olmadığına, sınır güvenliğini sağlamanın komşu ülkelerin ortak sorumluluğu olduğuna' işaret etti.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |