Gelişen teknik ve bilimsel altyapı, bilinmezliklerle dolu evrenimizin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. Uzay araştırmaları, son yıllarda şimdiye kadar hiç olmadığı hız kazandı. 2022 yılında da birçok yeni araştırmalara şahit olacağız.
NASA’nın Uzay Fırlatma Sisteminin açılış uçuşu gerçekleşecek
NASA’nın Uzay Fırlatma Sisteminin (SLS roketi) açılışı yılın belki de en ilgi çekici olaylarından biri olacak. NASA’nın 332 fit yüksekliğindeki (101 metre) fırlatma sistemi SLS roketinin ilk uçuşunun, önümüzdeki bahar aylarında gerçekleşmesi planlanıyor. İlk uçuş ile NASA’nın Ay araştırmalarını içeren Artemis görevinin etkinleşeceği düşünülüyor. Mürettebatsız bir Orion uzay aracı Artemis 1 görevi kapsamında 280.000 mil (450.000 km) seyahat ettikten sonra Dünya’ya geri dönecek. SLS roketinin açılışının başarılı olması 2023 için hedeflenen Artemis 2 projesinin temelini oluşturacak.
SpaceX’in Yıldız Gemisi ilk yörünge uçuşunu gerçekleştirecek
SpaceX, yeniden kullanılabilir Starship megaroketi, Super Heavy Booster 4 ve Starship prototipinden oluşacak ve toplamda 394 fit (120 metre) yükseklikle şimdiye kadar yapılmış en yüksek roket olacak. Teksas, boca Chica’daki Yıldız Üssü tesisinden fırlatılacak roket, Dünya yörüngesine girecek ancak gezegenin tam dönüşünden daha azını tamamlayarak Pasifik Okyanusu’na inecek. SpaceX’in CEO’su Elon Musk bu ilk lansmanla ilişkili birçok riskin var olduğunu göz önünde bulundurarak başarısızlıkla sonuçlanabileceği ihtimaline hazırlıklı olduğunu ifade etti. Ancak ilkinde başarısız olunsa da şirket, yıl boyunca 12’den fazla Starship roketinin fırlatılmasının mümkün olduğuna ve önümüzdeki yıl içinde bir Starship roketinin yörüngeye ulaşabileceğine inanıyor.
Ayrıca Blue Origin’in New Glenn’i, Arianespace’in Ariane 6’sı, Mitsubishi’nin H3’ü ve United Launch Alliance’ın Vulcan Centaur’u 2022’de ilk uçuşlarını yapması beklenen roketler arasında yer alıyor.
Boeing’in CST-100 Starliner, ikinci mürettebatsız testini gerçekleştirecek
Boeing, NASA’nın Ticari Mürettebat Programı’nın bir parçası olarak CST-100 Starliner adlı kapsülünü geliştiriyor. Starliner, 2019’da başarısız bir açılış testi gerçekleştirmişti. Ekim 2021’de onarıldı. Boeing’in açıklamasına göre uçuşa hazır olan CST-100 Starliner, Mayıs 2022’de ikinci kez uçuş performansı test edilecek.
Mars için bir başka gezici fırlatılacak
Avrupa Uzay Ajansı2nın Rosalind Franklin gezgini ve Rusya’nın Kazachok uzay aracının da 2022’nin Eylül ayında fırlatılması planlanıyor. Rosalind Franklin Mars’ta yüzey örnekleri toplayacak. Topladığı örnekleri bir toza dönüştüren gezgin, bünyesindeki laboratuvarı ile ayrıntılı kimyasal, spektral ve fiziksel analizler yapacak.
Uzay sondaları uzayı araştırmaya devam edecek
SpaceX’in Falcon Heavy roketi, 2026’da NASA’nın Psyche sondasını uzaya ulaştırmaya çalışacak. NASA’ya göre bu görev, Psyche’nin yüzeyinin yapısına, yaşına ve oluştuğu koşullar hakkında bilinmeyenleri ortaya çıkarabilir. Falcon Heavy roketinin test uçuşları 2022’nin Ağustos ayında başlayacak.
Uzaya fırlatılmış sondalar çalışmalarına devam edecek. NASA’nın Juno adlı uzay aracı Eylül’de Jüpiter’in uydusu Europa’ya yakın bir uçuş gerçekleştirecek. NASA tarafından yönetilen Parker Solar Probe, 2022’de Güneş araştırmalarına devam edecek.
Bir helikopter, düşen bir roket güçlendiriciyi yakalamaya çalışacak
Havacılık ve uzay araçları üreticisi Rocket Lab, 2022’nin ilk yarısında gökyüzünde, düşen bir roket güçlendiricisini yakalamaya çalışacak. Projede, bir paraşüt sistemi ve özel nişan hattı sayesinde güçlendiricinin yakalanıp emniyete alınması sağlanacak. Nisan 2020’de projenin başarılı bir testini gerçekleştiren Rocket Lab, 2022’nin ilk yarısında gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...