Ege Denizi'nden peş peşe depremler yaşandı. İzmir beşik gibi sallandı. Bölgede 42 dakika içerisinde 4 şiddetinin üzerinde 100'ün üzerinde sarsıntı meydana geldi. İzmir'de yaşanan depremler İstanbul'da olası deprem sorusunu tekrar akıllara getirdi. İstanbul'da riskli bölgeler nereler? İstanbul'da depreme karşı ne gibi önlemler alınmalı?
Prof. Dr. Haluk Özener'in açıklamaları şu şekilde:
OLAĞAN BİR DEPREM
Ege Denizi ve o bölgedeki depremler deprem literatüründe nereye oturuyor ve İstanbul'a yansıması olacak mı?
Dün aslında gece yarası itibarıyla Ege Denizi ve Midilli adası arasında bir hareketlilik oldu ve büyüklüğü 5.2'ye varan depremler yaşadık. Şu ana kadar aldığım bilgiye göre 141 civarında deprem oldu. Bu Ege Denizi'nde olağan olabilecek bir deprem. Orası kırıklı bir yapıya sahip bir bölge tektonik olarak da aktif bir bölge, burada böyle depremler olması muhtemeldir. Bu depremler Midilli Adası'nın güneyinde oldu ancak İzmir ve Balıkesir civarında da oldukça hissedilenler bulunmakta.
7 ŞİDDETİNDE BİR DEPREMİN HABERCİSİ Mİ?
İzmir'de bir deprem oldu, 5.2 şiddetinde bir deprem oldu. Bunun altından 7'lik bir depremin mesajıdır dememiz mümkün değil. Ancak hep söylediğimiz şey, Türkiye bir deprem ülkesi ve bu büyüklükte depremler bizim için sürpriz değil. Vatandaşlarımız için de sürpriz olamamalı ve önlemin alınmış olması lazım.
MARMARA DENİZİ'NDE 3 PARÇA VAR
İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili öngörüler nedir ve İstanbul'da riskli bölgeler nerelerdir?
Kuzey Anadolu fayı, Marmara Denizi içinde ikiye ayrılıyor. Kuzey ve Güney kolu olmak üzere. Şu anda özellikle son yıllarda, 1999 depreminden sonra özellikle bu kuzey kolu içinde Marmara Denizi içinde biz de Kandilli oalrak çok yoğun çalışmalar sürdürmekteyiz. Farklı sensörlerle denizin tabanında incelemelerde bulunmaktayız. Buradan aslında şuna gidiyoruz. Fayın nasıl bir yapıda olduğunu, tek parçada mı yoksa kırıklı yapında mı olduğu... Aslında kırıklı yapıda olduğu bilinen bir şeydi ama her kırığın özelliğine baktık biz. 2013'te başlayan ve 2018 yılında resmi olarak biten bir Türk Japon projesinde. Marmara Denizi'ni Orta, Doğu ve Batı olarak adlandırırsak, Batı segmentindeki yapı ile Doğu segmentindeki fayın davranışı arasında farklar var. Aslında bilimsel olarak da bu farklılıkları paylaşmıştık. Bazı yerlerde daha sığ depremler oluyor bazı yerlerde derinde depremler oluyor. Bazı yerler daha suskun. 3 parça var bu üç parçanın davranışları birbirinden farklı.
7 VE ÜZERİNDE DEPREM BEKLENTİSİ VAR!
Batı parçası için mesela, Tekirdağ tarafları için konuşursak, oradaki sismik aktivitenin aslında bir sismik aktivite var ama bir yandan da enerjinin farklı şekilde kendi kendine yok olduğunu söyleyebiliriz. Ama orta segmentte rutin bu enerji birikmesi devam ediyor. Bölge vermek de çok anlamlı olamayacaktır yanlış anlamalara sebep olabilir.
Kaynak: A HABER
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...