Beraber oyuncak yapın
Oyunlar çocuğun kendini ifade etme aracıdır. Çocuğunuz oyun oynarken ona katılmak, kendisini ifade ve keşfetme sürecine katkıda bulunacaktır. Hatta oyunları ve oyuncakları beraber oluşturmak onun merak duygusu ve keşfetme ihtiyacını karşılarken birlikte bir ürün ortaya koymak ise sizle olan ilişkisini güçlendirir. Örneğin, pahalı bir oyuncak almak yerine onunla beraber ufak tefek malzemelerle kendi oyuncağını oluşturabilirsiniz.
Ailecek kitap okuyun
Zihinsel gelişim için kitaplar en önemli kaynaklardır. Çocuğunuza küçük yaşta resimli kitapları alıştırıp yaşı ilerledikçe kapasitesine uygun kitapların olduğu bir ortam sağlayabilirsiniz. Sizi rol model olarak gören çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için ailecek kitap okuma saatleri düzenleyin.
Teknolojiyi uzak tutun
Akıllı telefon, tablet, televizyon gibi teknolojiler çocuğunuzun daha durgun vakit geçirmesine yardımcı olabilir. Ancak; çocuğunuz iki yaşına gelene kadar onu bu aletlerden uzak tutmaya çalışın. Yaşça büyük çocuklar için de bunlar zihinsel gelişimi olumsuz yönde etkileyecektir. Bu yüzden çocuğunuzun bu uyaranlarla geçirdiği süre konusunda bir sınır çizin. Bu sürenin günde 1 saati geçmemesine özen gösterin ve tutarlı olun.
Alternatif aktiviteler bulun
Sınırlanan elektronik aletlerle çocuğunuz kendini boşlukta hissedebilir. İlgilenecek başka bir şey bulamayınca tablet için sizinle çatışabilir. Ona tablet oyunu yerine alternatif aktiviteler bulmasında yardımcı olabilirsiniz. Yüzme, bisiklete binme, enstrüman çalma, doğa keşfine çıkma gibi alternatiflerle çocuğunuzu desteklemiş olursunuz. Ayrıca sporun çocuğun fiziksel gelişimine katkıları olduğu gibi zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimini de desteklediğini unutmayın.
Kaliteli zaman geçirin
Çocukluk sürecinde sunulan ortam ve imkanlar, ilerleyen zamanlarda kendine yetebilen yetişkinler olmalarının temelini oluşturur. Birlikte geçireceğiniz kaliteli zaman onları tanımanızı ve anlamanıza yardımcı olur. Ayrıca desteğin de sağlıklı ve gerçekçi bir zemine dayanmasını sağlar. Bu sayede çocuğun gelişimini desteklerken ebeveynlik doyumu da gerçekleşir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...