"Epilepsi" terimi sıklıkla kullanılır çünkü çok geniş bir semptom yelpazesi vardır. Bugün yaklaşık elli epileptik hastalık (veya epileptik sendrom) olduğu biliniyor.
Vakaların çoğunda epilepsi ilaçla tedavi ediliyor ve yüzde 60-70'inde hastalık kontrol altına alınabiliyor.
Peki ya diğer hastalar? Marsilya'daki Akdeniz Nörobiyoloji Enstitüsü, bir ekip onlar için bir gen tedavisi geliştirdi. ABD’de bir klinik deney talebi devam ediyor ve insanlarda ex vivo (yani vücut dışında) elde edilen sonuçlar umut verici görülüyor.
FARELERDE ETKİLİ BİR TEDAVİ
Ekip, bu yeni çalışmada, nöronlar arasında uyarıcı mesajların iletilmesinde rol oynayan reseptörlerin bir parçasını oluşturan GluK2 proteinini hedef aldı.
Marsilya'daki Enstitünün araştırma direktörü Valérie Crépel, "Temporal lob epilepsisi olan hastaların hipokampüsünde, nöronların bir kısmı dejenere olur ve hayatta kalanlar uyarıcı nöronlarla yeni anormal bağlantılar oluşturabilir. Bazıları, GluK2 proteini içeren kâinat denen reseptörleri bu bağlantılarda anormal şekilde ifade edilir. Bunlar uyarıcı mesajların iletimini artırabilir ve epileptik nöbetlere katkıda bulunabilir" dedi.
Farelerde bu tedavi, nöbet sayısını yüzde 85 oranında azalttı.
Crépel, "Tedavi sadece nöbetleri azaltmakla kalmadı, aynı zamanda hiperaktivite gibi ek bazı rahatsızlıkları da azalttı. Bu sonuçlar altı haftadan daha uzun bir süre boyunca korundu, bu da uzun bir etki süresine işaret ediyor" diye ekledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...