Kışın girmesiyle beraber kapalı alanlara kısılıp kalıyoruz ve ‘mevsimsel duygu durum bozukluğu’ olarak bilinen ‘kış depresyonu’ yaşayabiliyoruz. Bu bozukluk kişinin motivasyonunu düşürerek, isteksizlik ve yaşamdan zevk almama gibi sorunlara sebebiyet veriyor. Kışın gün ışığından daha az yararlanma ve kapalı alanlarda fazla vakit geçirme, kış depresyonuna neden olan etkenler arasında.
Depresyon yaşamdan zevk alamama, içe kapanma ve sosyal ortamlardan uzaklaşarak giderek yalnızlaşma gibi belirtiler ile giriyor hayatımıza.
Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şaban Karayağız, depresyonun kişinin, kendisine mutluluk veren aktivitelerden, artık zevk almaz hale geldiği durumlarda yaşandığını ifade ediyor ve özellikle kadınları uyarıyor:
“Kadınlar, erkeklere oranla 2 kat daha fazla depresyona girmektedir. Gebelik ve loğusalık dönemleri, hormonal değişiklikler, yaşanan travmalar, duygusal açıdan daha hassas olan kadınlarda depresyon sorununu daha çok ortaya çıkarmaktadır.”
Kışın güneşli gün sayısının diğer mevsimlere göre daha az olduğunu, gün ışığının ise insana mutluluk veren seratonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olduğunu bildiren Dr. Karayağız, kış depresyonunun etkilerini anlatıyor ve kış depresyonundan korunmak için bazı önerilerde bulunuyor:
“Güneşli günlerde insanlar daha neşelidir. Kış mevsiminde ise güneşin etkileri azaldığından, hüzün ve çaresizlik duyguları ortaya çıkmaktadır. Özellikle negatif ruh hali kışın kendini gösterir. Soğuk günlerde tercih edilen koyu renkli kıyafetler bile psikolojik açıdan olumsuz etkiye sahiptir. Kat kat giysiler ve üşüme hissi de başlı başına bir olumsuzluk göstergesidir. Güneşli gün sayısının az olduğu Baltık ülkelerinde yapılan araştırmalarda, toplumda depresyonun daha sık görüldüğü ve intiharların depresyona bağlı olarak geliştiği belirlenmiştir.’’
Kışın havanın soğuk olması nedeniyle kapalı mekanlarda geçirilen zaman kişinin sosyal açıdan yalnızlaşmasına yol açıyor. Özellikle AVMlerde çok vakit geçiren kişiler, kalabalıklar içinde yalnızlık hissi yaşıyorlar. Dr. Karayağız’a göre bu ortamlarda viral kaynaklı enfeksiyona yakalanma riski de yüksek ve enfeksiyonun yol açtığı hastalıkların uzun süre devam etmesi de kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiliyor.
Dr. Karayağız’a göre kış depresyonu ile başa çıkmanın yollarını özetlemek gerekirse şöyle:
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...