Sağlık Bakanlığınca, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının kapsamı genişletilecek. Bu kapsamda, ruhsatlandırma ve sertifikasyon hizmetleri artırılacak, pilot hastanelerde "tamamlayıcı tıp poliklinikleri"nin açılması sağlanacak.
Hükümetin 2017 programına göre, sağlıklı hayat tarzı teşvik edilecek ve daha erişilebilir, uygun, etkili, etkin bir sağlık hizmeti sunulacak.
Buna göre, bulaşıcı olmayan hastalıklar kapsamında toplumsal farkındalık artırılacak, bunun için kampanyalar yapılacak. Astım, KOAH, kalp damar ve böbrek hastalıkları ile ilgili halka ve sağlık personeline yönelik bilgilendirme materyali hazırlanacak ve dağıtılacak.
Evde sağlık uygulamasının erişilebilir, etkili ve etkin olması sağlanacak. Mevcut ve yeni oluşturulacak birim sayıları ile hizmet sunumu göz önünde bulundurularak evde sağlık hizmet birimleri sabit personel ve sabit araç envanter çalışması yapılacak, evde bakım hizmetlerini yürütecek personele yönelik sertifikalı eğitim programları düzenlenecek.
TÜRKÖK Ulusal Doku Bilgi Bankasına kayıtlı gönüllü kök hücre bağışçı sayısı artırılacak, kemik iliği nakil süreçleri etkinleştirilecek. Gönüllü kök hücre bağışçı kazanımına yönelik tanıtım faaliyetleri yapılacak. Yeni bağışçı sayısı 2017'de artırılacak, mevcut bağışçıların HLA analizleri yapılarak doku tipleri belirlenecek ve 250 kemik iliği nakil donörünün nakil işlem organizasyonu gerçekleştirilecek.
e-Nabız Sistemi'nin kullanımı da yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına elektronik ortamda her yerden erişebileceği sistemin bilinirliğinin artırılması amacıyla görsel ve yazılı tanıtım araçları kullanılacak. Kamu özel sektör ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapılarak sistemin daha fazla vatandaş tarafından kullanılması sağlanacak, sistem kullanıcı dostu hale getirilecek. 3 milyon olan e-Nabız sistemini kullanan vatandaş sayısı 5 milyona yükselecek.
Akılcı ilaç kullanımı için sağlık personelinin ve halkın bilinçlendirilmesi sağlanacak, ilaç ve tıbbi cihazların kalitesi, kullanımı ve bunlara yönelik harcamaların etkinliği kontrol edilecek.
Tamamlayıcı tıp kapsamındaki tedavi, bitkisel ürün ile hizmet sunucularıyla ilgili kalite ve güvenliğin sağlanması amacıyla standartlar belirlenecek, bu alan denetim altına altına alınacak. Tamamlayıcı tıbbın, tıp eğitimine ve sağlık uygulamalarına entegrasyonu sağlanacak, bu alanda yapılacak bilimsel araştırmalar denetlenecek.
Kanıta dayalı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları kapsam ile nitelik olarak geliştirilecek. Kanıta dayalı geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları sertifikalı tabipler tarafından ve alanlarıyla sınırı kalmak şartıyla diş tabipleri tarafından sağlık kuruluşları bünyesinde uygulanacak.
Ruhsatlandırma ve sertifikasyon hizmetleri artırılacak ve seçilecek. Pilot hastanelerde tamamlayıcı tıp poliklinikleri açılacak.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...