Görüşler projesi kapsamında yapılan araştırmaya göre, Avrupa halkının büyük bir bölümü ülkelerinin Avrupa Birliği’nden ayrılması için referandum düzenlenmesinden yana. Araştırma referandum düzenlenmesinden yana olanların oranının Temmuz 2016’ya kıyasla arttığını da ortaya koyuyor.
Ekonomik kriz, özellikle emekçi kesimlerin haklarının tırpanlanmasıyla rahatsızlıklarının artması, İngiltere’nin birlikten ayrılma kararıyla sonuçlanan Brexit referandumunun da sarsıcı etkisi gibi belli başlı nedenler, AB’ye olan inancı aşındırmış durumda.
Siyaset bilimci ve yazar Doçent Doktor Barış Doster’e göre hem ekonomik krizden çıkmakta zorlanan hem de siyasi bunalım yaşayan AB’nin kabiliyetleri kısıtlanmış durumda. Birlik küresel ölçekte itibar kaybederken, temsil ettiği değerler de halkın gözünde aşındı ve bu durum ABD politikalarıyla da bağlantılı:
“Avrupa’nın 2008 yılında baş gösteren ve şiddetini şimdiye kadar ivmelendirerek artıran iktisadi bunalımdan çıkmakta çok güçlük çektiği görüldü. İkincisi, Avrupa’nın bir siyasal bunalımı var; küresel ölçekte itibarı, inandırıcılığı, nüfuz etme kabiliyeti ve kapasitesi sürekli aşınıyor. Bunu Rusya, Kırım, Ukrayna meselesinde, Arap Baharı’nda ve özellikle Suriye iç savaşında gördük. Dahası, Avrupa Birliği’nin simgelediği, temsil ettiği insanlığın bütün ilerici, devrimci, aydınlanmacı birikiminin ürünü olan demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, özgürlük, basın ifade hürriyeti gibi değerlere insanlar artık eskisi gibi inanmıyorlar.
Sputnik
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...