ABD Adalet Bakanlığı, Gülen'in iade süreciyle ve geçici tutuklanma talebiyle ilgili Bakanlık nezdindeki idari işlemlere dair bugüne kadar herhangi bir açıklama yapmadı. Türkiye'nin hassasiyetle takip ettiği ve her aşamada ABD'li yetkililerle görüşmeler yaptığı konuyla ilgili AA'nın sorularına "Konuyla ilgili yorum yapmıyoruz" cevabını veren ABD Adalet Bakanlığı, bugüne kadar sürecin idari detaylarını kamuoyu ile paylaşmamayı tercih etti. Benzer şekilde ABD Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili kendisine yöneltilen sorulara "Muhatabınız Adalet Bakanlığıdır" şeklinde cevap verdi.
Ankara, sürecin hukuki ve yargısal boyutunun zaman alabileceğinin farkında olduğunu, ancak ABD Adalet ve Dışişleri bakanlıklarını ilgilendiren idari mekanizmaların hızlandırılabileceğini dile getiriyor. Özellikle FETÖ elebaşı Gülen'in başka bir ülkeye kaçma olasılığına istinaden Türkiye, ABD'li makamlardan iade anlaşmasının ilgili maddelerini işleterek Gülen'in "geçici tutuklanmasını" talep ediyor.
Ankara'nın konuya verdiği önemin bir göstergesi olarak ilk kez bir adalet bakanı ABD'yi ziyaret ederek mevkidaşı ile bir "iade talebini" yüz yüze görüşmüştü. Ekim ayı sonunda gerçekleşen ziyarette Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Washington'da ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch ile baş başa bir görüşme gerçekleştirmişti.
Bozdağ, temaslarını, "Bu konunun Türkiye için öneminin birinci ağızdan ilgili muhatabına iletmek için geldik. ABD Adalet Bakanının Türkiye'nin hassasiyetlerini ve bu konuya verdiği önemi görüp anlaması ve Türkiye'nin de ABD'nin bu konudaki çalışmalarını yakından görmesi bakımından faydalı olduğunu söyleyebilirim. Birbirimizi daha iyi anladık, daha iyi ölçtük ve daha iyi değerlendirdik diye düşünüyorum." sözleriyle değerlendirmişti.
Bakan Bozdağ, Gülen'le ilgili ABD'ye daha önce 4 iade dosyası gönderdiklerini ve darbe teşebbüsüyle ilgili de geçici tutuklama talebini ilettiklerini ifade etmişti. Bozdağ, "Şimdiye kadar bir iade sürecini görüşmek üzere hiçbir zaman Türkiye'den bir adalet bakanı ABD'ye gelmedi. Zannediyorum, ABD Adalet Bakanı da bir iade görüşmesi için bakan ağırlamamıştır. Bu, Türkiye'nin iade sürecine verdiği önemi gösteriyor." demişti.
Bakan Bozdağ, sürece ilişkin şunları kaydetmişti: "Terörist Gülen'in iadesine ilişkin 4 ayrı dosyayı ABD Adalet Bakanlığına göndermiştik. Bu 4 dosyayla ilgili aynı zamanda geçici tutuklama talebini ilettik. ABD yetkilileri, bu dosyaların içindeki bilgilerin ve somut delillerin özetinin bizden çıkarılmasını istediler. Biz o dosyalardaki delilleri özetleyen ek dosyayı da kendilerine gönderdik. Sayın Bakan, 'Bu konuları karşılıklı Türkiye veya Amerika’da görüşelim' diye bir mektup yazdı. Biz kendilerine cevap yazdık ve sonuçta bir uzman heyet geldi, 23-24 Ağustos'ta bu dosyaları çok detaylı ele aldılar. Bu görüşmeler sırasında bazı ek bilgi ve belge talepleri oldu. Bunlardan hazırladığımız 3 ayrı klasör bilgi ve belgeyi Sayın Bakana görüşme sırasında takdim ettik."
FETÖ elebaşı Gülen’in darbe teşebbüsüyle ilgili geçici tutuklama talebini 10 Eylül’de ABD yetkili makamlarına ilettiklerini dile getiren Bozdağ, söz konusu talepte yeterince bilgi ve belgenin yer aldığını vurgulayarak Washington'dan idari süreci hızlandırması talebinde bulunduklarını dile getirmişti.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...