TÜRKİYE’nin 24 Ağustos’ta Gaziantep Karkamış’tan Suriye’deki Cerablus’a girerek başlattığı sınır ötesi operasyonun, Menbiç’in kuzeyinde YPG unsurlarını içine alan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bir çatışmaya dönüşmesi üzerine Ankara ve Washington arasında yaşanan anlaşmazlık 4 Eylül’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama arasında yapılan toplantının ardından şimdilik aşıldı. Ve geçen hafta hem Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes hem de Savunma Bakanı Ash Carter’ın açıklamalarıyla Türk Ordusu’nun muhalif unsurlarla Cerablus’tan güneydeki Menbiç’e ilerlemelerine itiraz eden Amerikan Yönetimi, Menbiç’in batısında yer alan, halen IŞİD’in elindeki El Bab için yeşil ışık yaktı.ABD’den Türkiye’ye El Bab için yeşil ışık
Hürriyet’e konuşan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, “Biz Menbiç IŞİD’den temizlendiği için Türkiye’nin Menbiç’e ilerlemesini istemedik. Ancak El Bab halen IŞİD’de ve ne kadar çok yer IŞİD’den kurtarılırsa o kadar iyi” diyerek operasyona destek verdi. Yetkili, ayrıca Türkiye’nin itirazı sonrası SDG’nin de batıya ilerlemeyi bırakıp Fırat Nehri’nin doğusuna çekildiğini ve hedef değiştirdiğini belirterek “SDG artık Fırat Nehri’nin batısında ilerlemeyecek. Planlar Rakka için. O yüzden El Bab’ı kim kurtarırsa bundan memnun oluruz” diye konuştu.
UÇUŞA YASAK BÖLGE YOK
Türkiye ve bölgedeki yaklaşık 2 bin kişilik Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) kuvvetinin, bundan üç hafta öncesine kadar IŞİD’in elinde bulunan Türkiye-Suriye sınırındaki 98 km’lik hattı hafta sonu IŞİD’den tamamen arındırmasının ardından Erdoğan’ın gündeme getirdiği, burada uçuşa yasak bölge oluşturulması teklifi ise ABD’den onay görmedi. Obama’nın ulusal güvenlik ekibinden Rhodes, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Uçuşa yasak bölgenin ABD’nin kaynaklarının kullanılması için en iyi seçenek olmadığını belirledik. Onun yerine ABD elindekileri Suriye’de IŞİD ve El Kaide’nin peşinden gitmeye harcayacak” dedi.
“IŞİD’İN UÇAKLARI YOK”
Pentagon Sözcüsü Jeff Davis de aynı yönde bir soruya şöyle yanıt verdi: “IŞİD’in uçakları yok. O yüzden uçuşa yasak bölgenin IŞİD’i mağlup etmeye nasıl hizmet edeceğini bilmiyorum. Bölgede iyi gelişmeler var. Türkiye ve ılımlı güçler sınırı temizledi, SDG Menbiç’ı aldı, Fırat’ın doğusuna geçti ve şimdi güneydeki Rakka için pozisyon alıyor. IŞİD kaçıyor. Orada uçanlar ise büyük oranda koalisyon ve Türkiye.”
HIMARS İLK DEFA KULLANILDI
Öte yandan Davis, Türkiye’yle Mayıs’tan beri müzakereleri devam eden ve pazar günü Çin’de gerçekleşen Erdoğan-Obama görüşmesinin hemen öncesinde Türkiye’ye konuşlandırılan Yüksek Hareket Yetenekli Topçu Roket Sistemi’nin de (HIMARS) pazar günü ilk defa IŞİD’e karşı kullanıldığını teyit etti. Davis, Türkiye-Suriye sınırında IŞİD’in elinde kalan hiçbir bölge olmadığını ve Türk Ordusu destekli ÖSO’nun sınırdan 12 km. derinlikte bir şeritle bölgeyi kontrol altına aldığını teyit ederken, ABD’nin de HIMARS’la harekâta destek olduğunu duyurdu. Davis, operasyonda nerelerin hedef alındığına ilişkin ise “Hedeflerin detaylarını vermeyeceğiz ama Cerablus, Ar Rai, El Bab ve Menbiç’ten oluşan dört şehrin bulunduğu bölgedeki IŞİD hedefleriydi” dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...