"Uluslararası basın özgürlüğü koalisyonu" olarak ortak açıklama yapan 14 kuruluş, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'ne danışman statüsüne sahip Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü'nün (IPI) yönetim kurulu üyesi Gürsel ile üyesi Sabuncu'nun gözaltına alınmasının dünya gazetecileri arasında "derin rahatsızlık yarattığını" bildirdi.
BİNLERCE SAYGIN GAZETECİ
Basın özgürlüğü koalisyonunda IPI'ın yanı sıra şu örgütler yer alıyor: Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), Article 19, Index on Censorship, Etik Gazetecilik Ağı (EJN), PEN International, Dünya Gazeteciler ve Haber Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA), Güneydoğu Avrupa Medya Örgütü (SEEMO), IFEX, Avrupa Gazeteciler Derneği (AEJ) ve Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF).
Türkiye'de "basın özgürlüğüne karşı olağanüstü bir taarruzun" yaşandığını ifade eden örgütler, son operasyonla sadece bir gazetenin değil, aynı zamanda saygın bir insan hakları örgütünün temsilcisinin de hedeflendiğini belirttiler.
ERDOĞAN KABUL ETMİŞTİ
Cumhuriyet baskınının yanı sıra 15 medya kuruluşunun da kapatıldığını, demir parmaklıklar arkasındaki gazeteci sayısının 140'ı aştığını belirten koalisyon, endişelerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na birer mektup yazarak aktardı.
"Endişelerimizi zât-ı âlilerinize doğrudan iletme fırsatını bulursak çok memnun oluruz" denilen 2 Kasım tarihli mektupta, bu amaçla "acil toplantı" için randevu talep edildi.
Uluslararası basın özgürlüğü koalisyonun ortak heyeti, son olarak 2 yıl önce Ankara'da üst düzey temaslarda bulunmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet Bakanı Bozdağ'ın yanı sıra o dönem başbakan olan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.
'HABER NÖBETİ'
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın İş, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen ve RSF Türkiye Temsilciliği ise bugün Cumhuriyet önünde "haber nöbeti" başlattı. Bildiride, her üç gazeteciden birinin işsiz bırakıldığı, 777 gazetecinin basın kartının iptal edildiği, 170 medya kuruluşunun kapatıldığı, 105 gazetecinin cezaevinde olduğu belirtildi.
Cumhuriyet Gazetesi'nden 13 isim “PKK/KCK ve FETÖ/PYD terör örgütleri adına suç işledikleri” iddiasıyla, 31 Ekim’den bu yana gözaltında. Cumhuriyet avukatları bugün gözaltıların yanı sıra, gazetecilerin avukatlarıyla görüştürülmemesine de itiraz ettiler. Avukatlardan Vilson Akbaş, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin saat 13.30 sularında kararını verdiğini, ancak kararın taleplerine rağmen avukatlara tebliğ edilmeyip şüphelilerin evlerine postalandığını söyledi.
Hürriyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...