Günümüzde gerek uluslararası gerekse bölgesel gerilimlerin arka planına baktığımız zaman temel meselenin enerji (doğalgaz ve petrol) sahalarının paylaşımı sorunu olduğunu rahatlıkla görebiliriz.
2000'ler sonrası Doğu Akdeniz keşfedilen büyük doğalgaz yatakları da bölge ülkeleri arasında geçmişten günümüze gelen sorunlara bir yenisini eklemiş durumda.
Keşfedilen doğalgaz üzerindeki hak iddiaları Ege Denizi Kıta Sahanlığı ile Kıbrıs Sorunu nedeniyle geçmişten günümüze gerilimin hiç azalmadığı Türkiye ve Yunanistan arasında yeni bir krizin çıkmasına neden oldu.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim her an sıcak bir çatışmaya dönecek noktada seyrederken (Türkiye ve Yunaistan karşılıklı olarak Girit Adası çevresinde askeri tatbikat düzenliyor) Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, önce Atina'yı sonrada Ankara'yı ziyaret etti.
Her iki başkentte de yetkililerle temeslar da bulunan Mass, yaptığı açıklamada iki ülke yönetimlerine gerilimi düşürme çağrısında bulundu. Peki Avrupa Birliği'nin en güçlü ülkesi Almanya'nın Dışişleri Bakanı neden böyle bir çağrıda bulundu?
Bu sorunun en yalın cevabı enerjide dışa bağımlı olan Avrupa ülkelerinin ki özellikle Rusya gibi bir süper güce bağımlı kalmamak için Doğu Akdeniz'de çıkarılacak olan doğalgazın güvenli bir şekilde Avrupa'ya ulaşmasını sağlamak.
AB, enerji kaynakları açsından üçte bir oranında Rusya'ya bağımlıdır. AB'nin enerji ihtiyacını karşıladığı diğer ülkeler ise yine Rusya güdümündeki BDT ülkeleri ile OPEC üyesi ülkeler ve Basra Körfezi, Kuzey Afrika ülkeleridir.
SORUNUN ÇÖZÜMÜ
Doğu Akdeniz doğalgaz rezervlerini işletmek adına Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, İsrail, İtalya, Ürdün, Filistin ve Mısır Ocak 2019'da Kahire'de Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu (EMGF) kurmuştu. Türkiye bu anlaşmanın dışında bırakılmıştı.
Avrupa Birliği'nin (AB) en güçlü ülkesi konumundaki Almanya, Doğu Akdeniz'de çıkarılacak olan doğalgazın Avrupa'ya güvenli bir şekilde ulaşmasını istiyorsa Türkiye'nin EMGF'nin bir bileşeni olması için EMGF'yi kuran ülkelere önermeli ve Türkiye'nin kabul edilmesi için baskı yapmalı.
Türkiye'nin EMGF'ye kabul edilmesiyle birlikte Türkiye ile Yunanistan arasında uzun zamandır yaşanan Ege Kıta Sahanlığı Sorunu ile Kıbrıs Sorunu'nun çözümü için yeni adımların atılmasınıda sağlayacaktır. Ayrıca Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine yardımcı olacaktır.
ÜLKELERİ SAVAŞIN EŞİĞİNE GETİREN DOĞU AKDENİZ'DEKİ GAZ REZERVLERİ
Doğu Akdeniz'deki gaz rezervleri daha yeni keşfedildi ve toplam gerçek büyüklükleri henüz değerlendirilmeden büyük ölçüde keşfedilmemiş durumda.
Tamar: 280 milyar metreküp doğal gaz rezervi (İsrail)
Leviathan: 622 milyar metreküp doğal gaz rezervi (İsrail. Lübnan Tamar ve Leviathan sahalarının bir kısmının kendi deniz yetki alanlarında olduğunu savunuyor).
Afrodit: 129 milyar metreküp doğal gaz rezervi (Kıbrıs ile İsrail).
Zohr: 849 milyar metreküp doğal gaz rezervi (Mısır).
Nur: Zohr Bölgesi'ndeki doğal gaz rezervi kadar olduğu tahmin ediliyor. Fizibilite çalışmaları devam ediyor (Mısır).
Calypso: 169 milyar metreküp ile 226 metreküp arasında doğal gaz rezervi.
Glaucus-1: 142 ile 227 milyar metreküp aralığında doğal gaz rezervi (Kıbrıs).
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...