KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır’ın paylaştığı çalışmanın verilerine göre, Eylül ayında Ak Parti’nin oyu % 36,7’ye, MHP’nin oyu %10.6’ya düşerken; Cumhur İttifakı’nın oyu ise % 47,3’e düştü.
Aynı araştırma şirketinin Ağustos ayı araştırma verilerine göre Ak Parti’nin oylarında %2,4, MHP’nin oyu %1.1, Cumhur İttifakı’nın oyu toplamda %3,5 oranında düşüş oldu.
MİLLET İTTİFAKI
Aynı çalışmanın verilerine göre Eylül ayında muhalefet blokunda CHP’nin oy oranı %21.6’ya düşerken, İyi Parti’nin oy oranı %14.8’e yükselmiş, HDP’nin oy oranı yüzde %11.5 olarak yerini korumuş gözüküyor.
Araştırmada ayrıca, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi dâhil diğer partilerin toplam oy oranı toplam 4.8 olarak tespit edildi.
Millet İttifakı’na bakıldığında CHP+İYİ Parti oyu %36.4, HDP(+11.5) dâhil edildiğinde %47.9 olarak tespit edilirken, bu orana diğer partiler (Saadet, DEVA, Gelecek Partisi ve BBP) de eklenince Cumhur İttifakı dışında kalan cenahın toplam oy oranı Ağustos ayında 49.2’den, Eylül ayında 52,7’ye yükseldi.
Araştırmada ortaya çıkan diğer sonuçlar ise şu şekilde:
Siyasi tercihi olmayanlar, gizleyenler veya söylemek istemeyenler toplamı % 36 civarında seyrediyor.
Partilerin çekirdekleri küçülüyor: Doğrudan tercihlerde Ak Parti %23.2, MHP %6.7, CHP %13.6, İYİ Parti %9.4, HDP %7.3.
Ak Parti çekirdeği küçülüyor; ancak muhalefet büyümüyor; gri alan büyüyor.
Ak Parti ve MHP’nin ittifak yaptığı son 2 yıllık dönemde ilk defa muhalefet bloğunun oyunun Cumhur İttifakı’ndan fazla olduğu görülüyor.
Halkın yüzde 70’i ekonomik kriz bekliyor. Sıkıntısız geçindim diyenler yüzde 18’de Halen yüzde 80, ‘kıt kanaat geçindim’ diyor. Geçinemedim diyenler ve borca girdim diyenler yüzde 22.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...